Michael Giacchino – Exotic Themes for the Silver Screen, Vol. 1

1.86.0-OL7L27RLNLEX422LU7RIM4VCTU.0.1-4

Terwijl ik deze review schrijf, hebben we hier in Nederland eindelijk zomerse dagen na vele maanden van koud en regenachtig weer. In plaats van binnen te zitten om een uitgebreide recensie te schrijven, besloot ik dat de volgende recensie die ik zou gaan doen een kleinere zou zijn. Als er één album bij uitstek geschikt is voor deze situatie, dan is het wel Michael Giacchino‘s nieuwste album Exotic Themes for the Silver Screen, Vol. 1.

Af en toe brengt een filmmuziekcomponist een album uit met een selectie van zijn of haar beste werk. Twee voorbeelden die me te binnen schieten zijn Film Suites, Vol 1 van John Powell en Night After Night dat James Newton Howard vorig jaar heeft uitgebracht, die allebei uitstekende orkestrale herwerkingen van hun materiaal zijn. Toen kwam Michael Giacchino om de hoek kijken en hij deed iets compleet anders. In plaats van voor de meer standaard orkestrale aanpak te gaan, sloeg hij een andere weg in door versies van veel van zijn soundtracknummers in het zogenaamde exotica muziekgenre te herschrijven, wat meer als tropische jazz klinkt. Hij gaf elk nummer een tropische make-over met marimba’s, vibrafoons en andere exotische instrumenten, waaronder de iconische steelgitaar.

De nummers op het album komen uit een breed scala uit de eerste helft van zijn carrière voort, waaronder muziek voor de games Medal of Honor en Secret Weapons Over Normandy. Deze muziek liet me vele jaren geleden kennismaken met de fantastische muziek van Giacchino. Hoewel ik veel muziek van Giacchino ken, staan er ook nummers op het album die mij minder bekend zijn. Dit is inclusief zijn muziek voor LOST en Alias, waarvan ik weet dat hij het geschreven heeft, maar waar ik nooit echt naar geluisterd heb. Het album bevat daarnaast veel nummers die bij een breder publiek bekend zijn, waaronder The Incredibles, Star Trek, Ratatouille en de Oscarwinnende muziek voor Up. Exotic Themes for the Silver Screen bevat ook twee aangename verrassingen die ik lang niet gehoord heb: “ROAR!” uit Cloverfield en “A Man, A Plan, A Code, Dubai” uit Mission Impossible: Ghost Protocol.

Dit album was een grote verrassing, maar ik heb er gemengde gevoelens bij. Aan de ene kant vind ik het een geweldig idee. Het is een uniek en verfrissend concept. Het album bevat bovendien een uitstekende verzameling van Giacchino’s werk van 1997 tot en met 2011, waarmee hij zijn beste werk uit die periode in de schijnwerpers zet. Aan de andere kant verloor ik na een paar keer luisteren mijn interesse. Exotica is niet mijn soort muziek en hoewel je de melodieën kunt herkennen, kan dit genre niet alle emoties van het origineel zo goed vertalen. Het is niettemin nog steeds een uitstekende plaat om op de achtergrond op te zetten. Dat is waar exotica muziek over gaat: lekker naar luisteren terwijl je jezelf vermaakt in de zon met een heerlijke cocktail of een biertje in de hand. Het zou me niet verbazen als Volume 2 wordt uitgebracht met de tweede helft uit Giacchino’s sterke loopbaan. Ik ben best benieuwd hoe die zal zijn, maar mezelf kennende zal ik er waarschijnlijk een paar keer naar luisteren en hem dan waarschijnlijk weer vergeten. Als je echter een fan bent van dit genre, check dan dit eerste volume van Exotic Themes for the Silver Screen. Je zult het waarschijnlijk wel weten te waarderen.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt 

  1. Primordial Forest – The Lost World: Jurassic Park (2:10)
  2. Medal of Honor (3:01)
  3. Bristow and Bristow – Alias (3:09)
  4. Secret Weapons Over Normandy (3:26)
  5. The Incredibles Suite (3:07)
  6. Take a Hike – LOST (3:21)
  7. Life and Death – LOST (3:52)
  8. Sky High (2:31)
  9. Space Mountain (3:12)
  10. The Family Stone Waltz (2:11)
  11. Le Festin – Ratatouille (2:20)
  12. Ratatouille (2:20)
  13. ROAR! – Cloverfield (2:04)
  14. Casa Cristo – Speed Racer (2:34)
  15. Land of the Lost (2:33)
  16. Enterprising Young Men – Star Trek (2:50)
  17. Married Life – Up (3:49)
  18. Let Me In (2:26)
  19. LAX – LOST (3:37)
  20. The Turbomater – Cars 2 (2:21)
  21. A Man, A Plan, A Code, Dubai – Mission Impossible: Ghost Protocol (3:03)
  22. Monte Carlo (2:52)
  23. Super 8 Suite (3:05)

Duur: 1 uur en 6 minuten
Made By Mutant  (2024)

Author

  • Anton Smit

    Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

    Bekijk Berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *