Michael Giacchino – 2019-06-21, Dublin

“A Celebration of the Music of Michael Giacchino”

Tot mijn grote verrassing werden er  in Dublin twee concerten met componist Michael Giacchino aangekondigd. Ik hoopte al geruimetijd om muziek van hem te kunnen horen tijdens een concert, waar hij ook als gast aanwezig zou zijn, maar ik verwachtte geen twee volledige concerten met zijn muziek en waar hij ook nog zelf zou gaan dirigeren. Het eerste concert op de vrijdag zou zijn hele muzikale carrière eren en het tweede concert de dag erna zou volledig gewijd zijn aan de muziek die hij schreef voor het tv-programma LOST. Omdat ik de muziek van die show niet goed ken en omdat ik samen was met een vriend, die ook de Ierse stad zou willen verkennen, besloten we om alleen naar het eerste concert te gaan en heb ik het ‘offer’ gemaakt om niet naar het tweede concert te gaan. 

Voor dit concert werd Giacchino bijgestaan door de Nederlandse dirigent Ernst van Tiel, die het merendeel van de stukken die avond voor zijn rekening nam, terwijl Giacchino, net als wij, in het publiek zat te genieten van het concert. Het eerste stuk was een suite uit The Incredibles 2, een bombastisch en jazzy stuk, dat duidelijk maakte dat zowel Van Tiel als het RTÉ National Symphony Orchestra de muziek van Giacchino heel goed konden uitvoeren.

In de eerste helft van het concert konden we naar allerlei suites met filmmuziek van Michael Giacchino luisteren. Elk stuk was een plezier om om te horen, maar tegelijk waren ze ook allemaal zeer verschillend van elkaar, waardoor ik de hele tijd op het puntje van mijn stoel zat. De meeste suites werden vergezeld doorbeelden die op het grote scherm getoond werden, met uitzondering van de muziek uit Medal of Honor, waar alleen het logo te zien was. Het gaf ons de gelegenheid om ons te concentreren op de prachtige muziek, die hij in de beginjaren van zijn carrière voor deze spellen heeft geschreven.

Voor sommige suites werden beelden getoond die weliswaar gebaseerd waren op de film, maar geen scènes uit de film zelf waren. Voor Tomorrowland zagen we een tekenfilm gebaseerd op de film en voor Jupiter Ascending en Jurassic World zagen we foto’s van sterren, sterrenbeelden, maar ook fossielen van dinosaurussen. Deze waren een mooie aanvulling op de prachtige muziek die door het orkest werd gespeeld. 

Bij de muziek van sommige films konden we wel naar de filmbeelden kijken. Natuurlijk heb ik al beelden uit films gezien, terwijl het orkest de muziek speelde, maar bij dit concert was het een andere ervaring. Van Tiel had een monitor voor zich met beelden van de film, maar ook met indicatoren om hem te helpen de muziek perfect te dirigeren gelijk met de beelden. Hierdoor leken de suites soms op kleine films met live muziek, een geweldige ervaring om te zien en te horen.

Het synchroniseren van de beelden met de muziek, bracht nog een interessant concept naar voren: terwijl het orkest zijn eigen muziek speelde uit War for the Planets of the Apes en de beelden van de films perfect gesynchroniseerd waren met de muziek, hoorden we ook een opname van een koor dat uit de luidsprekers kwam om het orkest te ondersteunen, waardoor de muziek een extra laag emotie kreeg. Nog meer emotie werd opgeroepen tijdens het laatste stuk voor de pauze met “Married Life” uit Up. Op het scherm was de prachtige scene uit de film  te zien, waarbij het orkest de bijbehorende muziek speelde en dit alles bij elkaar zorgde voor een magische ervaring.

Na de pauze bleef Ernst van Tiel het orkest nog even dirigeren. Onder zijn leiding speelden ze een aantal werken, waaronder een stuk dat Giacchino voor NASA schreef, muziek uit LOST als voorproefje voor het tweede concert en een suite uit Ratatouille. De twee suites daarna waren een ander mooi voorbeeld van een van te voren opgenomen koor terwijl het orkest zijn eigen partij aan het spelen was. Zonder dit concept zou de muziek uit Cloverfield minder effectief zijn geweest en ook het einde van de suite uit Rogue One zou die extra emotionele laag gemist hebben. 

Nadat Rogue One afgelopen was, waren we nog niet klaar met Star Wars, want Giacchino werd begeleid door twee Star Wars-figuren richting het podium, die daarnaast Giacchino ook tot erelid van hun Star Wars verkleedgroep the 501st Legion maakten. 

De rest van de avond nam Michael Giacchino de leiding over, gehuld in een gilet, gestreepte broek en met een strikje voor. Hij nam ook de toespraken over van de presentatrice, Aedín Gormley, die het goed had gedaan toen Giacchino nog in het publiek zat. Met hem aan het roer konden we luisteren naar muziek uit Alias, Coco en ook uit Super 8, waar kleine filmpjes op het scherm werden vertoond, die hij en zijn jeugdvrienden als kind met hun super 8 camera maakten. Het laatste stuk op het programma was een zeer indrukwekkende suite met zijn muziek uit de laatste drie Star Trek films. 

De toegift van het concert was heel bijzonder. Niet alleen werden we getrakteerd op de muziek uit Spider-Man: Far from Home, die op de dag van het concert nog niet eens in de bioscoop te zien was, maar toen er wat technische problemen met zijn oortje waren die opgelost moesten worden, voor Speed Racer, wat het laatste werk van de avond was, hield Giacchino, om de tijd te vullen een geïmproviseerde vragenuurtje met het publiek, wat een zeer gedenkwaardig moment was. Toen de problemen waren opgelost, konden we genieten van deze sneak peak van de nieuwe muziek die hij heeft geschreven voor de nieuwe Spider-Man film. 

Toen het concert eindelijk voorbij was, hoopten de fans dat hij in de lobby zou verschijnen, maar dat was helaas niet het geval. Gelukkig voor sommigen van ons konden we hem betrappen toen hij het gebouw verliet bij de artiesteningang, waar hij zo vriendelijk was om te blijven voor een praatje, foto’s en het tekenen van cd’s, waardoor deze avond een perfect einde kreeg. 

Aan het eind van het concert vertelde Michael Giacchino, dat zijn ouders ook aanwezig waren in de zaal. Als een hoofdgast van een concert zijn ouders meeneemt naar een concert in een ander land, dan weet je gewoon dat het een passieproject is en dat was aan alles te zien: van de uitvoering van het orkest, de dirigenten en de presentatie was goed gedaan. Over het geheel genomen was de productie indrukwekkend, compleet met de beelden en de ondersteunende geluidsbanden. Ik moet toegeven dat ik geen fan ben van deze extra geluidslaag tijdens een concert, maar voor deze avond past het gewoon. Het liet zien dat een goede productie iets wat je normaal niet leuk vindt, toch je mening kan doen veranderen.

Ik was ook blij dat ik eindelijk mijn landgenoot Ernst van Tiel heb zien dirigeren. Ik heb veel goede verhalen over hoe hij filmmuziek dirigeert gehoord en je kon in zijn uitvoering zien dat hij zeer ervaren is en dat hij filmmuziek begrijpt, maar dat ook perfect weet over te brengen ophet orkest. 

Toen ik de aankondiging van het concert zag, wist ik dat ik moest gaan en ik ben erg blij dat ik geweest ben. Ik weet niet zeker of een concert als dit in de nabije toekomst nog zal plaatsvinden, maar ik hoop het echt. Michael Giacchino heeft zoveel prachtige muziek geschreven en was daarnaast ook een geweldige gastheer en dirigent, die mij en alle anderen in het publiek een onvergetelijke avond heeft bezorgd. Ik hoop dat de mensen die de volgende dag naar het LOST concert zijn gegaan, dezelfde geweldige ervaring hebben gehad als ik. 

Concertinformatie

Waar: National Concert Hall – Dublin, Ierland
Wanneer: 21 Juni 2019
Orkest: RTÉ National Symphony Orchestra onder leiding van Michael Giacchino en Ernst Van Tiel
Presentatie: Aedín Gormley

Programma

 • Incredibles 2
 • Medal of Honor
 • Tomorrowland
 • Jupiter Ascending
 • War for the Planet of the Apes
 • Jurassic World
 • “Married Life” uit Up

Pauze

 • “Voyage” te ere van  NASA’s 60ste verjaardag
 • LOST 
 • Ratatouille
 • Cloverfield 
 • Rogue One
 • Alias
 • Coco
 • Super 8
 • Suite uit Star Trek, Star Trek Into Darkness en Star Trek Beyond
 • Spider-Man: Far from Home (worldpremiere en toegift)
 • Speed Racer (toegift)
Spider Man: Far From Home Performance Live

Academy Award winning composer Michael Giacchino conducts the RTÉ National Symphony Orchestra in the first LIVE performance of the #SpiderManFarFromHome score at the National Concert Hall in Dublin! 🎶Stream the track now: http://bit.ly/FFHSpotifySuite

Geplaatst door Sony Pictures op Zaterdag 22 juni 2019

Auteur

 • Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.