Star Wars – A Film Music Concert – 2020-02-23, Praag

Praag is een stad die ik graag bezoek. Het is niet alleen een van mijn favoriete steden in Europa, het is ook een zeer belangrijke stad voor filmmuziek. Er wordt veel muziek voor films opgenomen in Praag, maar er zijn ook veel filmmuziekconcerten. De grootste filmmuziekevenementen in de Tsjechische hoofdstad worden georganiseerd door BoHa Agency, waarvan ik er nogal wat heb bijgewoond onder de naam Film Music Prague, maar ook een geweldig concert van Joe Hisaishi in mei 2019. Helaas heb ik niet al hun concerten kunnen bijwonen. Ik heb bijvoorbeeld een geweldig Harry Potter concert gemist, maar ik was wel bij hun meest recente concert: Star Wars – A Film Music Concert.

© Tomas Bazika – Prague Music Connection

Een van de dingen die ik leuk vind aan de concerten die BoHa Agency organiseert, is dat ze de dingen graag anders doen dan verwacht. Het eerste werk dat mij te binnen schiet als ik aan de muziek uit Star Wars denk, is het beroemde hoofdthema van John Williams, maar in plaats daarvan konden we op deze avond genieten van een nummer uit Rogue One: A Star Wars Story van Michael Giacchino. “Jyn Erso & Hope Suite” is een geweldig stuk uit die film, met prachtige melodieën en veel emotie. Een andere verrassing tijdens het beluisteren van dat stuk waren de natuurlijke klanken. Ik ben vele malen in de zaal van Forum Karlin geweest en het kan veel mensen huisvesten, maar dit was de eerste keer dat ik in deze zaal naar een concert kon luisteren zonder versterking en het was verbluffend om alle emotionele lijnen rechtstreeks van de instrumenten te kunnen horen. Het maakt de luisterervaring zoveel beter. Het daaropvolgende prachtige stuk “Across the Stars” uit Attack of the Clones zette het emotionele spel voort. 

© Tomas Bazika – Prague Music Connection

Na een paar concerten onder leiding van Chuhei Iwasaki te hebben bijgewoond, weet ik dat hij zeer efficiënt is: op het moment van het wegvallen van het applaus, begon hij met volle kracht het hoofdthema uit Star Wars te dirigeren, wat het begin was van een suite was met thema’s en andere muziek uit de originele Star Wars trilogie. Naast het hoofdthema konden we luisteren naar “Princess Leia’s Theme”, “The Imperial March”, “Yoda’s Theme” en “Throne Room & End Title”.

De tweede helft van het concert begon met nog een suite uit de originele Star Wars trilogie. Deze begon vrolijk met “Parade of the Ewoks” en “Cantina Band”, dat prachtig werd uitgevoerd door houtblazers, percussie en de koperblazers. De suite ging verder met andere fantastische stukken zoals de vechtmuziek in “Here They Come” en de prachtige thema’s uit “Luke and Leia”. De laatste suite van de avond was uit The Force Awakens, met de stukken die ik zo mooi vind uit deze film, namelijk “March of Resistance”, “Rey’s Theme”, “Scherzo for X-Wings” en “The Jedi Steps & Finale”. Deze suite sloot het programma af van een relatief kort maar geweldig concert. Natuurlijk mochten we niet naar huis zonder een toegift, wat een mooi stuk uit Solo: A Star Wars Story was.

© Tomas Bazika – Prague Music Connection

Wat ik het leukst vond aan dit concert was de volledige focus op de muziek. Er was geen scherm aanwezig met beelden van de films. De enige toevoeging aan de belichting was de projectie van drie getekende objecten die een Tie Fighter, Darth Vader’s masker en de Millennium Falcon voorstelden. Het gebrek aan versterking zorgde voor een geweldige luisterervaring. Het was bijvoorbeeld fantastisch om de geluiden te horen die op natuurlijke wijze van de harp afkwamen enje kon naar muziek luisteren zoals het bedoeld is. BoHa Agency heeft al een tweede Harry Potter concert aangekondigd na het succes van het eerste en aangezien er nog veel meer muziek te ontdekken is in het Star Wars universum, zou ik het niet erg vinden om nog zo’n prachtig Star Wars concert van hen mee te mogen maken.

Concertinformatie

Waar: Forum Karlín in Praag, Tsjechië
Wanneer: 23 februari 2020
Orkest: Prague Radio Symphony Orchestra onder leiding van Chuhei Iwasaki

Program

 • Michael Giacchino – Rogue One: A Star Wars Story
  • Jyn Erso & Hope Suite
 • John Williams – Star Wars: Episode II – Attack of the Clones
  • Across the Stars
 • John Williams – Star Wars
  • Main Title 
  • Princess Leia’s Theme 
  • The Imperial March 
  • Yoda’s Theme
  • Throne Room & End Title

Pauze

 • John Williams – Star Wars
  • Parade of the Ewoks
  • Cantina Band
  • Here They Come
  • Luke and Leia
 • John Williams – Star Wars: Episode VII: The Force Awakens
  • March of Resistance
  • Rey’s Theme
  • Scherzo for X-Wings
  • The Jedi Steps & Finale

Auteur

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *