Elle – Anne Dudley

Zowel Soundtrackwereld als regisseur Paul Verhoeven komen oorspronkelijk uit Nederland. Verhoeven heeft al een aantal klassieker op zijn naam staan als regisseur. Turks Fruit, Robocop, Basic Instinct, Total Recall and Starship Troopers om maar een paar op te noemen. Omdat de film Elle een Global Globe heeft gewonnen voor beste buitenlandse film, is dat voor ons een mooie reden om de soundtrack te reviewen. De film gaat over een vrouw die verkracht wordt in haar eigen huis. Ze gaat hier op haar eigen manier mee om. Als hoofd van een computerspelbedrijf krijgt ze kritiek dat haar achtergrond in kunst en literatuur niet genoeg is voor het maken van een goed spel. Met dit als gegeven kun je de melodische mooie lijnen begrijpen die Anne Dudley geschreven heeft om deze vrouw neer te zetten.

Dudley heeft al eerder met Verhoeven samengewerkt: namelijk Verhoeven’s film Zwartboek in 2006. Maar het is ook super om te zien dat een film over een vrouw gecomponeerd door een vrouw.

De soundtrack is een compleet pakket van voornamelijk mooie, maar soms ook erg gespannen, melodielijnen. De hele soundtrack is geschreven voor voornamelijk alleen strijkers met af en toe ondersteuning van andere instrumenten. De “Main titles” is een goede aanzet voor de rest van de soundtrack. De meeste nummers op de soundtrack zetten deze mooie melodielijnen voort. Er zijn echter nummers die niet mooi en melodisch zijn. Helaas keert de verkrachting regelmatig terug in de film. A goed voorbeeld hiervan is het nummer “Primal Scream”. In dit nummer gaat het mooie “Main Titles” thema over in percussie, synthesizers en strijkers die zeer gespannen motieven spelen. Andere voorbeelden van deze synthesizer en percussie nummers zijn “It Was Necessary” en “A Tortured Soul”. “Just Good Friends” en “Fresh Paint” zijn de enige nummers waarin een hele mooie pianomelodie te horen is. Het laatste nummer “A Different Ending” sluit de soundtrack mooi af met een combinatie van een aantal mooie thema’s.

Omdat de film veel dialoog heeft zonder muziek en het ook niet-originele muziek bevat is de soundtrack maar 40 minuten. Maar ik kan zonder problemen naar deze 40 minuten naar luisteren.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers op de soundtrack

Vetgedrukt zijn de highlights.

 1. Main Titles
 2. Little Psycho
 3. Unknown Caller
 4. I Stopped Lying
 5. Parole Denied
 6. Primal Scream
 7. A Woman Your Age
 8. It Was Necessary
 9. The Book, The Bell, The Candle
 10. Ash Girl
 11. Just Good Friends
 12. A Tortured Soul
 13. The Shutters
 14. In Control
 15. A Prowler
 16. Fresh Paint
 17. A Different Ending

Totale lengte: 40 minuten
Sony Music Entertainment (2016)

Auteur

 • Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.