Dag en Nacht – Merlijn Snitker

Behalve het dagelijkse nieuws, kijk ik geen reguliere televisie meer. De meeste media consumeer ik in de bioscoop of via de vele verschillende streaming platforms. Gelukkig zijn de programma’s voor de Nederlandse publieke omroep ook gratis toegankelijk op NPO Start, waardoor ik makkelijk de meest recente soundtrack van Merlijn Snitker voor de Nederlandse serie Dag en Nacht kon verkennen. De serie is een drama over een ervaren verloskundige die op de kraamafdeling van een ziekenhuis werkt. In deze serie probeert ze een balans te vinden tussen haar drukke baan, met goede en slechte momenten, en haar persoonlijke leven.

Om de gebeurtenissen op het scherm te ondersteunen, koos Snitker voor een minimalistische muzikale aanpak, met de nadruk op de piano, die elegante melodieën speelt. In de meeste nummers speelt een strijkersensemble mee om de piano te ondersteunen zonder er al te zeer de aandacht er vanaf te trekken. Ik waardeer vooral het idee dat de hogere strijkers de pianoakkoorden benadrukken en de contrabas op de achtergrond de lage noten tokkelt, waardoor de muziek wat lichter wordt, zoals te horen is in het titelnummer “Dag & Nacht”.

Wat muziek bij veel dramaseries zo interessant maakt, is dat er soms zo weinig van te horen is. In Dag en Nacht bijvoorbeeld is in de meeste scènes geen muziek te horen, zodat het publiek zich kan concentreren op de acteurs en de dialoog op het scherm. Wanneer de muziek wel op de achtergrond begint te spelen, is dat ter ondersteuning van de scènes waarin de dialoog niet centraal staat of wanneer de emoties van de scène, positief of negatief, moeten worden versterkt. Merlijn Snitker heeft dat perfect gedaan in deze elegante en uitstekende soundtrack.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Dag & Nacht (00:58)
 2. Daar komt ze daar is ze (02:09)
 3. Naïma (03:42)
 4. Is het een meisje? (01:54)
 5. Willen jullie het hartje horen? (01:56)
 6. Ik heb nu iemand van verloskunde nodig! (01:12)
 7. Bel maar als het kindje komt (02:56)
 8. Ik ben niet alleen (01:58)
 9. Die pop blijft hier (00:50)
 10. Ik hou van je, nou ja wat zeg ik nou… (01:46)
 11. Je hebt het hartstikke goed gedaan! (02:34)
 12. Ella en Jerry (01:18)
 13. Code Rood (02:50)
 14. Oud en Nieuw (01:21)
 15. Ben je hier als kinderarts of als vader? (01:41)
 16. De plek waar je dingen niet zeker weet (02:41)
 17. Jacob (01:56)
 18. Hoe lang is een olifant eigenlijk zwanger? (01:14)
 19. Ik ben niet je moeder (01:00)
 20. Ik voel niks meer het is leeg (02:22)
 21. Drukke boel (00:53)
 22. Ondertussen maalt het hoofd maar door (04:56)
 23. Waarom gebeurt dit? (02:22)
 24. We hebben een probleem! (02:09)
 25. Ik kan niet meer opstaan (01:42)
 26. Dat kind lacht om niet te hoeven huilen (02:04)
 27. Ik kom je aflossen (01:09)

Duur: 53 minuten
Riva Media Records (2023)

Author

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *