How to Train Your Dragon: The Hidden World – John Powell

In de afgelopen jaren was er geen soundtrack waar ik meer op aan het wachten was dan die van de laatste film in de How to Train Your Dragon- trilogie, gecomponeerd door John Powell. De muziek van de eerste twee films staan ​​zeer hoog in mijn lijst van favorieten. Beiden zijn gewoon prachtig en zijn een perfect voorbeeld van hoe filmmuziek kan worden gebruikt om alle soorten van emoties en actiescènes te ondersteunen. Daarnaast zijn ze nog steeds plezierig om buiten de film om naar te luisteren. Met How to Train Your Dragon: The Hidden World wordt het verhaal van Hiccup en Toothless afgesloten en ik had goede hoop dat de filmmuziek net zo geweldig zou zijn als van de twee voorlopers. De film verdient zeer goede muziek om een ​​bevredigend einde te geven aan een geweldig verhaal.

De twee soundtracks van de vorige films hebben een geweldige introductie met een versie van het Berk-thema in het eerste nummer van het album, dat vaak als het hoofdthema wordt aangeduid van de hele serie. De muziek voor deze film start er ook mee, maar het begint later in het eerste nummer “Raiders Return to Busy, Busy Berk”. Elke soundtrack introduceert ook nieuwe thema’s, die altijd allemaal verbluffende muziekstukken zijn. Deze film is geen uitzondering en je hoort de nieuwe thema’s meteen in “Dinner Talk / Grimmel’s Introduction”, waar het begint met een mooie melodie, die ‘The Hidden World’ presenteert. Het laatste deel is, zoals de naam al zegt, een donkerder thema voor de slechterik van dit verhaal. Het nieuwe ‘The Hidden World’ thema is gelijk opnieuw te horen in “Legend Has It / Cliffside Playtime”.

“Toothless / Smitten” is het eerste nummer dat naar de meest prachtige muziek, dat ik de afgelopen jaren gehoord heb, hint. Je kunt er in volle glorie naar luisteren in “Furies in Love”: een mooie wals met prachtige melodieën van de strijkers samen met het koor en met korte staccato patronen gedaan door het koper. “Third Date” is best lang en precies over de lengte uitgedacht, begint met een vrolijke patroon dat de witte vrouwelijke draak voorstelt. Daartussen krijgen we allerlei dwaze geluidsgrapjes, maar daarna blijft de opbouw doorgaan naar een spectaculair hoogtepunt.

Het was geweldig om het hoofdthema van de films opnieuw in zijn volledigheid te horen in “New ‘New Tail'”. Voor mij was dit briljant, omdat het thema ook te ontdekken is in “New Tail” van het eerste album. “With Love Comes Great Waterfall” heeft ook een thema uit een eerdere film, het is het triest klinkende thema dat wordt gebruikt in “Toothless Lost” uit de tweede film en deze keer wordt het uitgevoerd op fluit, totdat het overgaat in een grootse klinkende ‘The Hidden World’ thema met koor en volledig orkest.

“Armada Battle” is het nummer waar de soundtrack begint te veranderen. Waar in de vorige nummers je veel nieuwe muziek en thema’s van deze film kon horen, wordt vanaf dit nummer een mix van alle thema’s uit de drie films samengevoegd in één lang stuk aktiemuziek. Deze trend gaat verder in “As Long As He’s Safe”, waar we de “Coming Back Around” -muziek uit de eerste film na een minuut kunnen horen. Als je deze film in de bioscoop hebt gezien weet je precies naar welk kippenvel-inducerend moment ik verwijs. De rest van dit nummer is gewoon emotioneel, verdrietig en prachtig tot de grote finale met orkest en koor wordt bereikt om daarna het nummer af te sluiten met het ‘The Hidden World’ thema. “Once There Were Dragons” begint met een hymne van het koor en klinkt als de epiloog van een lang sprookje. Na dit lied wordt het een emotionele achtbaanrit met prachtige versies van oude en nieuwe thema’s, vooral de nieuwe versie van “Forbidden Friendship” springt er uit en het nummer eindigt, en daarmee de hele trilogie, met een geweldige versie van “Test Drive”: een van de thema’s uit de eerste film.

Het laatste officiële nummer op het album is het liedje “Together From Afar” van Jónsi (Jón Þór Birgisson), die met Powell heeft samengewerkt voor alle drie de films. Dit liedje doet mij niet veel, net als de andere twee liedjes, die door hem voor de andere films geschreven zijn. Op het digitale album, dat ik als cadeau gekregen heb, stond ook “The Hidden World Suite”, wat een mooie suite is met de nieuwe muziek. Als je snel even wilt luisteren naar deze soundtrack om te kijken of het wat is, kan ik dit stuk zeker aanbevelen. Het is makkelijk te vinden op YouTube en is ook hieronder te vinden.

Soms moet ik mezelf eraan blijven herinneren om een ​​aantal keer naar een album te luisteren voordat ik met het beoordelen ga beginnen. Dit was niet het geval voor deze. In de periode vlak voor deze recensie kon ik niet stoppen om naar dit album te luisteren. De muziek van de eerste twee films vind ik al perfect en ik kan met vreugde zeggen dat deze muziek ook die status heeft verdiend. Elke noot in deze filmmuziek is van belang en houdt rekening met wat er op het scherm gebeurt. Daarnaast heeft het ook indrukwekkende melodieën, die een genot zijn om naar te luisteren als je niet naar de film aan het kijken bent. De mix van de oude en nieuwe thema’s in de hele film is buitengewoon goed gedaan. Ik was toendertijd erg blij met de prachtige thema’s uit de eerste film toen deze was uitgekomen. Voor de tweede film werden de oude thema’s aangepast en hergebruikt en werden nieuwe prachtige thema’s geïntroduceerd. Dat geldt nu ook voor de laatste film. Niet alleen is dit album perfect van begin tot einde, maar nu kan ik ook zeggen dat de muziek uit de hele trilogie van begin tot eind perfect is. Dit was een geweldige muzikale reis beginnende met “This is Berk” uit de eerste film en eindigend met “Once There Were Dragons” uit de laatste film. Het was een geweldige rit en aan de ene kant zal ik het heel erg missen, maar aan de andere kant heb ik nu drie albums in mijn bezit met absoluut briljante filmmuziek, die ik nog heel lang zal koesteren.

Luisteren of kopen

Lijst van nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Raiders Return to Busy, Busy Berk (5:27)
 2. Dinner Talk – Grimmel’s Introduction (3:53)
 3. Legend Has It – Cliffside Playtime (4:21)
 4. Toothless: Smitten. (3:16)
 5. Worst Pep Talk Ever (2:40)
 6. Night Fury Killer (3:36)
 7. Exodus! (4:38)
 8. Third Date (6:49)
 9. New ‘New Tail’ (1:28)
 10. Furies in Love (3:03)
 11. Killer Dragons (5:05)
 12. With Love Comes a Great Waterfall (2:08)
 13. The Hidden World (5:16)
 14. Armada Battle (8:40)
 15. As Long As He’s Safe (6:29)
 16. Once There Were Dragons (5:45)
 17. Together From Afar (by Jónsi) (3:17)

Total lengte: 1 uur en 15 minuten
Back Lot Music (2019)

Auteur

 • Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.