The Great Wall – Ramin Djawadi

The Great Wall Ramin Djawadi CD CoverIn September 2015 ben ik in China op vakantie geweest. Daar heb ik de Grote Muur van China, één van de acht wereldwonderen, bezocht. Het is één van mijn mooiste vakantie ervaringen tot nu toe. Het regende tijdens mijn bezoek en daardoor had ik de Muur aardig voor mezelf. Wolken en mist zorgden voor een mystieke sfeer. Het was bijna net zo magisch als de scènes uit The Great Wall: een door Zhang Yimou geregisseerde film. Dit kwam door hordes magische monsters die de Muur aanvielen. De Muur was de laatste verdediging om de aarde van de ondergang te redden. Yamou heeft een aantal zeer goede Chinese films geregisseerd, zoals Hero en House of Flying Daggers. The Great Wall is zijn poging om een half Engels, half Chinese film te maken.

De opdracht om de muziek voor de film te schrijven ging naar Ramin Djawadi. Het eerste nummer “Nameless Order” zet de toon voor de rest van de soundtrack. Het nummer is, volgens Djawadi, gebaseerd op een 2000 jaar oud gedicht. Het is gezongen door een vrouwenkoor. Ik kan helaas niet vertellen waar het gedicht overgaat, want de tekst is in het Chinees. Dit thema is heel plezierig om naar te luisteren en heeft een mooie melodie. Het thema is geïntegreerd in de rest van de soundtrack, gezongen door koor of het is instrumentaal.

De soundtrack heeft heel veel percussie en Chinese solo instrumenten, zoals fluiten, die de muziek in oosterse sferen brengt. Zeker als je de film hebt gezien en weet hoe mooi de acteurs deze drums bespeelden. Een westers symfonieorkest speelt over deze oosterse percussie, waardoor een mooie mix ontstaat tussen Oost en West. Goede voorbeelden van deze mix  zijn  de nummers “The Great Wall”, “First Battle” en “The Great Experiment”. Naast nummers met veel percussie, was er ook ruimte voor emotie zoals te horen is in het nummer “Xiao Long, General”  en in het laatste nummer “Xin Ren”. Als laatste wil ik nog een nummer noemen die zich in het midden van de soundtrack bevindt. Het is een Chinees liedje dat geschreven is door Zhao Muyang en Wang Leehom. Het begint met solozang door de drummer, die later bijgestaan wordt door andere zangers. Ik wou dat ik kon verstaan waar het liedje over gaat.

Ik vond de film leuk en vermakelijk. Het verhaal was een leuk idee, maar kwam er gewoon niet goed uit. Eén van de reden voor het vermaak was toch wel de muziek, die voor deze film geschreven was. Het paste heel goed bij de mooie beelden. Het themaliedje is erg mooi en zeker de moeite waard om te beluisteren. Wil je weten hoe de rest van de soundtrack klinkt, dan kan ik “First Battle” aanbevelen. Dit nummer is een goede representatie hoe de rest van de soundtrack klinkt. De soundtrack bevat een aantal hele mooie muzikale momenten, maar ik ben bang dat er voor mij wel veel herhalingen in de muziek zit. Het is zeker geen Game of Thrones met zijn vele thema’s, dat ook door Djawadi geschreven is. Maar op dit moment mag ik graag naar deze soundtrack luisteren. Als ik nu in de mist en de regen op de Grote Muur had gelopen, had ik naar deze soundtrack geluisterd met mijn koptelefoon op.

Picture of The Great Wall taken on vacation
Foto van de Grote Muure tijdens de vakantie

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers op de soundtrack

Vetgedrukt zijn de hoogtepunten.

 1. Nameless Order
 2. Prologue
 3. What a Wall
 4. The Great Wall
 5. First Battle
 6. Captive Heroes
 7. A Clean Start
 8. We Are Not the Same
 9. Xiao Long, General
 10. At the Border (Door Zhao Muyang & Wang Leehom)
 11. Foggy Loyalty
 12. Fog and Fire
 13. The Greed of Man
 14. Fools and Thieves
 15. The Great Experiment
 16. Bianling Boogie
 17. Tower Tactics
 18. Powder Rangers
 19. Xin Ren
 20. Bridge of Fate” (Door Wang Leehom & Tan Weiwei) – Liedje tijdens aftiteling

Totale lengte: 1 uur 6 minuten
Legendary Pictures Productions / Milan Records (2017)

Author

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

  Bekijk Berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *