Transformers: The Last Knight – Steve Jablonsky

Transformers: The Last Knight - Steve JablonksyEen nieuwe Transformers film komt met regelmaat uit en ik heb ze allemaal in de bioscoop gezien. De films, allemaal geregisseerd door Michael Bay, zijn best uniek. Hoewel de eerste paar films voor prima vermaak zorgden, ging het snel bergafwaarts met de opvolgers: De films zijn grafisch erg mooi , maar het verhaal waardeloos met veel losse eindjes, de hoofdrolspelers niet interessant, en het is bijna onmogelijk om alles op het scherm te blijven volgen. Daarom ben ik best blij dat Transformers: The Last Knight Bays laatste film in deze franchise zal zijn. Net als Bay, is Steve Jablonksy al vanaf het begin betrokken bij deze serie, en heeft deze laatste film ook gecomponeerd.

Ik heb niet alle soundtracks van de films in detail beluisterd, maar wat ik mij ervan kan herinneren, klonken ze allemaal ongeveer hetzelfde. Ik was daarom nieuwsgierig of deze laatste soundtrack ook herkenbaar zou zijn. Toen ik naar het eerste nummer, “Sacrifice” genaamd, ging luisteren, was ik gelijk aangenaam verrast door de eenvoud en de emotie die dit nummer uitstraalt met piano, viool en koor die samen opbouwen naar een krachtig en mooi einde. Dit klonk helemaal niet als een Transformers nummer. Het verhaal van de film heeft deels te maken met de middeleeuwen, en in een aantal nummers is dat goed te horen. De soundtrack heeft een aantal mooie emotionele nummers die heel subtiel beginnen, werken naar een groots middendeel om daarna weer tot slot terug te vallen op het subtiele. “Merlin’s Staff” maakt gebruik van dit patroon met een geweldige cellosolo en een koor dat er zachtjes onder zingt. Het orkest neemt het uiteindelijk over van het koor en de cello om daarna weer terug te keren naar de cellosolo. “Stay and Fight” heeft ook een charmante cellosolo met synthesizerklanken op de ondergrond. “Izzy” roept emotie op met een subtiele pianopartij dat overgaat in strijkers met gitaarklanken daaroverheen gelegd. “Purity of Heart” gebruikt een patroon van drie tonen met lange lijnen van strijkers als begin en einde van het nummer.

De soundtrack is twee uur en negen minuten lang, dat is heel veel muziek om te analyseren. Het beste nummer van het album is naar mijn mening “Seglass Ni Tonday” – dit zit vol met emotie en bevat geweldig vioolspel en een spectaculair einde. “Calling All Autobots” bevat muziek uit de eerste film uit 2007 gecombineerd met een nieuw thema. “Megatron Negotiation” is een vreemde compilatie van rock- en gitaar segmenten. Net als de bijbehorende scene in de film, valt deze muziek buiten de boot en is eigenlijk onnodig. “Cogman Sings” heeft een fantastische opbouw naar volledig orkest met zelfs een kerkorgel totdat de muziek plotseling ophoudt. Het begint daarna opnieuw met een opbouw, dit keer met een sorpraan, totdat de muziek wederom opeens stopt. Dit nummer op het album volgt de scène in de film nauwkeurig – inclusief de onderbrekingen die luisterervaring behoorlijk in de weg zitten. De rest van de soundtrack voelt een beetje ongeïnspireerd aan: muziek zonder een ziel, maar met percussie, synthesizers en strijkers. Dit is prima voor de zeer drukke actiebeelden en explosies op het scherm, maar op zichzelf is deze muziek niet interessant om te beluisteren. “Prime Versus Bumblebee” is hier een goed voorbeeld van. Beide zijn belangrijke karakters en ze hebben elk een eigen muziekthema gekregen in de eerste film. Hun gevecht in deze nieuwe film viel behoorlijk tegen, en voor de muziek voor deze scene geldt hetzelfde.

Deze soundtrack is een beetje een mengeling. Het heeft mooie melodieën, maar bevat ook veel inspiratieloze muziek om de actiebeelden te ondersteunen. Wat ik wel met zekerheid kan zeggen is dat de muziek beter is dan de film. Michael Bay zal geen Transformers film meer regisseren, maar ik weet niet wat Steve Jablonksy gaat doen. Ik ben van mening dat Jablonsky de potentie heeft om goede muziek voor de toekomstige Transformers films te schrijven. Ik zou het niet erg vinden als de nieuwe regisseur hem ‘the touch and the power’ geeft om muziek te schrijven voor de nieuwe Transformers film die ongetwijfeld gaat komen.

Luisteren of kopen

Lijst van nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Sacrifice
 2. The Coming Of Cybertron
 3. Merlin’s Staff
 4. No-Go Zone
 5. Stay And Fight
 6. Code Red
 7. Izzy
 8. Purity Of Heart
 9. Megatron Negotiation
 10. Today We Hunt
 11. Running Out Of Tomorrows
 12. Drone Chase
 13. You Have Been Chosen
 14. Seglass Ni Tonday
 15. Quintessa
 16. Vivian
 17. Abduction
 18. History Of Transformers
 19. Cogman Sings
 20. Vivian Follows Merlin
 21. The Greatest Mission Of All
 22. Dive
 23. Two Moons
 24. Merlin’s Tomb
 25. Claim The Staff
 26. Prime Versus Bee
 27. Your Voice
 28. I Had My Moment
 29. Ospreys
 30. Battlefield
 31. Did You Forget Who I Am
 32. We Have To Go
 33. Calling All Autobots
 34. Sir Edmund Burton

Totale lengte: 2 uur 9 minuten
Paramount Music (2017)

Auteur

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *