Passage to Dawn – Diego Navarro

Diego Navarro - Passage to DawnDiego Navarro is een Spaanse componist en dirigent die ik al een tijd in de gaten hou. Naast dat ik hem persoonlijk ken, ben ik zeer bekend met zijn emotionele dirigeerkunsten. Ik heb ook geluisterd naar de muziek die hij voor een aantal films heeft geschreven: Oscar: The Color of Destiny, Mimesis, en Race naar de maan. Toen de platenmaatschappij Varese Sarabande de soundtrack voor de Spaanse film Passage to Dawn (Pasaje al amanecer) aankondigde, werd ik heel nieuwsgierig. De film is een drama over een oorlogsverslaggever die naar Irak wil afreizen, maar voordat hij kan vertrekken zijn er nog complicaties in zijn familie waar hij mee te maken krijgt. De muziek voor deze film is geschreven door Diego Navarro.

Na een paar seconden naar de muziek geluisterd te hebben, wist ik dat deze soundtrack veel luisterplezier ging opleveren. “Manufacturing Memories” begint met een serene versie van het hoofdthema, gespeeld door een piano die weergaloos klinkt, wat daarna overgaat in ongemakkelijk klinkende tonen op een fluit. “Dreamcatcher” heeft een emotionele, vibrerende solo op een cello. “Candela” bevat ook een wonderschone pianosolo die wordt bijgestaan door strijkers en synthesizermuziek. Ik moet toegeven dat ik de film niet heb gezien, maar de Iraakse invloeden zijn heel goed te horen in “The Announcement” door een goed bijpassend buitenlands tokkelinstrument, dat wordt gevolgd door een vrouwenkoor.

“Manuela” heeft het hoofdthema ook in zich: dit keer wordt dit uitgevoerd op een emotioneel klinkende cello terwijl een andere cello een tegenmelodie speelt, totdat de piano het weer overneemt met het hoofdthema. Na “A Chance to Choose”, dat dezelfde melodie heeft als het koorgedeelte in “The Announcement”, komt een reeks van wonderschone en emotionele nummers: “A Long Distance”, “Revelation”, “The Star of David”, “Alone”, “Promise Me, You Will Be Back”, en “The Mail”. Deze bevatten allemaal mooie melodieën, gespeeld op piano, viool of cello met ondersteuning van de andere strijkers.

“Misha & Mira” bevat een variatie van het hoofdthema op de piano. Het is iets langzamer, maar nog steeds oh zo schoon, helemaal wanneer er een cello bijkomt in het middendeel. “Three Doors” sluit de reeks van mooie melodieën, uitgevoerd door de piano en strijkers, af. In plaats daarvan klinken er mooie Midden-Oosterse liederen en percussie met een angstwekkend einde.

De dissonantie zet voort in “Overnight My Lap Belongs To You”: een lied gezongen door een zangeres dat overgaat in meerdere dames die mooie melodische lijnen neuriën. “Life Gave Me Another Chance” is een nummer dat eerst begint met een fraai pianodeel voordat het hoofdthema weer begint. “Moonlight – Claire de Lune”, gecomponeerd door Claude Debussy, staat ook op dit album en wordt opgevolgd door een prachtig liedje, “Lullaby”, gezongen door een kind dat wordt bijgestaan door fraai vioolspel en later krijgt het kind bijval van een jeugdkoor. “To The Core of the Soul” heeft niet veel uitleg nodig: net als veel andere nummers op dit album bevat het prachtige melodieën. De soundtrack eindigt met de laatste versie van het hoofdthema met “Passage To Dawn – Main Theme”, aangezien deze versie het meest uitgebreid is, is het, naar mijn mening, ook de mooiste van het album.

De soundtrack is van begin tot het einde adembenemend goed en is een goed voorbeeld van verborgen juweeltjes die gevonden kunnen worden buiten de grote Hollywood-producties. Ik kan je aanbevelen om dit album helemaal te beluisteren, en je hoeft je echt niet te schamen als er een klein traantje weggepinkt moet worden.

Luisteren of kopen

Lijst van nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Manufacturing Memories
 2. Dreamcatcher
 3. Candela
 4. The Announcement
 5. Manuela
 6. A Chance To Choose
 7. A Long Distance
 8. Revelation
 9. The Star Of David
 10. Alone
 11. Promise Me, You Will Be Back
 12. The Mail
 13. Misha & Mira
 14. The Three Doors
 15. Overnight My Lap Belongs To You
 16. Life Gave Me Another Chance
 17. Moonlight – Clair de Lune (by Claude Debussy)
 18. Lullaby
 19. To The Core Of The Soul
 20. Passage To Dawn – Main Theme

Totale lengte: 55 minuten
Varese Sarabande Records (2017)

Auteur

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.