Trine 4: The Nightmare Prince – Ari Pulkkinen

Een van de leukste aspecten van soundtracks is dat er zoveel van zijn. Je kunt fantastische muziek uit allerlei media vinden op plekken waar je het niet verwacht. Als we het over mediamuziek hebben, hebben we het meestal over muziek uit blockbusters, de zogenaamde ‘triple-A’ spellen en de populaire televisieprogramma’s die we op televisie volgen, maar er is nog zoveel meer te ontdekken. Jaren geleden kwam ik prachtige muziek tegen uit een computerspel genaamd Trine, dat in 2009 is uitgekomen, gecomponeerd door Ari Pulkkinen. Het spel was vrij succesvol en er werden vervolgversies gemaakt – allemaal met geweldige scores van Pulkkinen. Nu tien jaar later is Trine 4: The Nightmare Prince uitgekomen, wat voor mij een mooie gelegenheid is om te kijken wat Pulkkinen heeft geschreven voor het vierde Trine spel.

De spellen gaan over drie helden: een ridder, die zo dik is dat zijn harnas bijna niet past, een niet zo wijze tovenaar en een dief, die stiekem toch een hart van goud heeft. Samen doorkruisen ze een prachtige fantasiewereld, waarin ze puzzels moeten oplossen met hun eigen unieke vaardigheden en daarbij gezellig aan het praten zijn. Terwijl deze drie, voor het vierde deel, op een missie zijn om een verwarde prins terug naar huis te brengen, hoor je fantastische muziek.

Pulkkinen heeft voor elk Trine spel een prachtig hoofdthema geschreven en voor The Nightmare Prince heeft hij voor een grote orkestrale versie gekozen, die te horen is in “Main Theme”. Het is prachtig, met schitterende melodieën bovenop grote orkestrale klanken. De rest van de soundtrack is gevuld met heerlijk vrolijk klinkende achtergrondmuziek die nooit saai wordt. De meeste nummers zijn gestructureerd met een fundering van een paar instrumenten die een mooi patroon spelen, als een machine die maar doorgaat, terwijl daar bovenop andere instrumenten of een vrouwenstem te horen is met lange lijnen of andere prachtige melodieën. 

Elk level in het spel kan een tijdje duren (van 15 minuten tot een uur) en tijdens het spelen kun je een van de nummers van dit album in de achtergrond horen terwijl deze zich blijft herhalen. Sommige nummers worden in levels gebruikt om ieder van de drie karakters te introduceren: “A Wintery Morning” voor de tovenaar, “The Cursed Mansion” voor de ridder en “A Masquerade Night” voor de dief. Veel andere nummers zijn als achtergrondmuziek gebruikt in levels waar de drie samen zijn, zoals “The Thorny Hedge”, “Moonlit Forests” en nog veel meer. Er is ook een thema voor de Nightmare Prince dat in het spel telkens te horen is als je met hem in contact komt. Deze muziek is te horen in “The Prince’s Dream”, dat ook als achtergrondmuziek voor een level gebruikt wordt. Aan het einde van dit level wordt de tovenaar geconfronteerd met een baas en terwijl hij de baas probeert te verslaan, wordt het thema voor de prins getransformeerd in een meer dramatische versie, die te horen is in “A Wizard’s Worst Nightmare”. De andere twee helden krijgen ook hun eigen bazengevecht en de muziek daarvoor kan je horen in “The Broken Fellowship” voor de ridder en in “Her Majesty of Misdemeanor” voor de dief. Het laatste nummer dat ik wil noemen is “The Nightmare Prince”, wat een mooie alternatieve versie is van “Astral Academy” uit het eerste Trine spel.

Terwijl ik naar de muziek luisterde, kon ik geen nummer vinden dat me niet beviel. Deze score is geschreven om de speler te vermaken gedurende het hele spel, maar het is ook perfect om naar te luisteren terwijl je andere dingen doet, zoals je huiswerk, de afwas of andere klusjes die je waarschijnlijk niet graag wilt doen. De muziek is zo leuk dat je zelfs tijdens het doen van deze taken waarschijnlijk een glimlach op je gezicht zal hebben. Ik kan deze soundtrack iedereen aanbevelen. Het is een prachtig voorbeeld van mooie muziek in een niet zo groot spel. Als je de muziek van Trine 4 mooi vindt, moet je misschien ook eens naar de andere drie soundtracks luisteren, ze zijn allemaal geweldig.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Main Theme (2:49)
 2. A Wintery Morning (4:07)
 3. The Cursed Manor (3:36)
 4. A Knight Turned Villain (2:42)
 5. A Masquerade Night (3:42)
 6. Craghill Moors (4:31)
 7. The Hunter on the Heath (2:28)
 8. The Thorny Hedge Maze (5:37)
 9. Heatherwood Hall (5:36)
 10. The Prince’s Dream (4:44)
 11. A Wizard’s Worst Nightmare (2:29)
 12. Moonlit Forests (4:40)
 13. The Badgerborough (5:03)
 14. Goldleaf Garden (4:36)
 15. Firwood Water (4:25)
 16. The Broken Fellowship (2:01)
 17. The Crackling Mire (4:10)
 18. The Blueberry Forest (5:01)
 19. The Gossamer Grove (5:13)
 20. Her Majesty of Misdemeanor (2:30)
 21. Snow-Topped Heights (4:45)
 22. The Nightmare Prince (4:32)
 23. Haunted Tombs (3:55)
 24. The Rising Shadow (3:14)
 25. Toby’s Dream (3:48)
 26. Storytime (3:24)

Duur: 1 uur en 43 minuten
Ari Pulkkinen (2019)

Auteur

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *