Rebel Moon — Part Two: The Scargiver – Tom Holkenborg

Als je al mijn recensies over de soundtracks van Tom Holkenborg naleest, zie je een aantal overeenkomsten. De eerste is dat ik me niet echt kan vinden in de gewaagde orkestklanken die hij graag mag gebruiken. Naar mijn mening zijn deze klanken, die vaak door een orkest zijn opgenomen, na de opnames te veel aangepast, waardoor de emotionele nuances van de muzikanten zijn weggevallen. Door deze bewerkingen klinkt de muziek over meerdere soundtracks hetzelfde, vooral in combinatie met de percussiegeluiden die hij eronder gebruikt. Ik weet dat Holkenborgs muziek behoorlijk populair is en dat hij een trouwe aanhang heeft, maar deze geluiden zijn blijkbaar niet aan mij besteed. Maar in tegenstelling tot die massieve geluiden, wanneer Holkenborg iets anders probeert te doen, begint het op te vallen, wat leidt tot betere resultaten, met White Lines en Brimstone als goede voorbeelden. Deze twee aan Holkenborgs music gerelateerde concepten zijn de reden waarom ik het over zijn meest recente werk, de soundtrack voor Rebel Moon – Part Two: The Scargiver, wil hebben, omdat de muziek ze allebei bevat.

The Scargiver is de tweede film in de Rebel Moon-serie, een nieuwe space opera geschreven en geregisseerd door Zack Snyder voor Netflix. Holkenborg heeft met Snyder aan veel films samengewerkt, waaronder de eerste Rebel Moon-film A Child of Fire. Hoewel er zeker wat emotie in de muziek voor die film zat, klonk het voor mij over het algemeen als een standaard Holkenborg score. The Scargiver daarentegen verraste me. Toen ik die muziek op Spotify beluisterde, herinnerde ik me dat ik na het horen van schitterende, emotionele muziek van een strijkersensemble moest controleren of ik nog steeds naar The Scargiver aan het luisteren was. Je vindt dit magnifieke stuk terug in “Auguries of Innocence”, dat in de film is gebruikt als deels diëgetische muziek en deels als achtergrondmuziek. Het is niet het enige geweldige stuk op het album, met andere uitstekende emotionele nummers zoals “Poems No Child Should Know” en “Whitsun Oath”. De film bevat veel flashbacks naar emotionele en impactvolle momenten uit het verleden van de hoofdpersonen, die perfect worden onderstreept door dit soort nummers.

Veel van de filmmuziek bevat nog steeds massieve Holkenborg-geluiden die niet zo interessant zijn, maar deze speciale emotionele momenten vielen me echt op. Ze brachten me terug naar Holkenborgs muziek voor Brimstone. Het laat een deel van Holkenborg naar voren komen waar ik graag meer van zou willen horen en hopelijk gaat dat in de toekomst gebeuren. Ik had een soortgelijke conclusie in mijn White Lines recensie, dus mijn verwachtingen zijn een beetje getemperd, maar wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. The Hated Other (5:05)
 2. Seneschal Psalms (2:01)
 3. We Make Ourselves a Place Apart (2:13)
 4. Auguries of Innocence (4:11)
 5. Quickhatch (3:37)
 6. The Falling Mountain (2:30)
 7. Enemy of the Sun (1:30)
 8. Poems No Child Should Know (3:09)
 9. Warmblood (2:48)
 10. Born of Woman (5:39)
 11. From a Rabble Such as This (1:40)
 12. Everything That Rises (3:49)
 13. Or Cover Me With Dirt (2:24)
 14. What’s Best in Men (2:14)
 15. Cut and Run (2:50)
 16. Who Dares Wins (4:19)
 17. Whitsun Oath (5:50)
 18. The Land We Breath (2:00)
 19. Maman Tché (3:01)

Duur: 1 uur
Netflix Music (2024)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *