The Watchers – Abel Korzeniowski

Als ik aan succesvolle samenwerkingen denk tussen een regisseur en een componist die geleid hebben tot echt uitstekende filmmuziek, dan denk ik aan M. Night Shyamalan met daarbij de briljante soundtracks van James Newton Howard. Hun laatste film samen was After Earth, over een vader en zijn kind, die meer dan tien jaar geleden is uitgekomen. Sinds die tijd zijn de kinderen van M. Night Shyamalan ook volwassen geworden en een van zijn dochters Ishana Night Shyamalan heeft haar eerste regiedebuut met de film The Watchers al op haar naam staan.  

Net als de films van haar vader wordt er in The Watchers een interessant verhaal verteld, met veel mysterie, ijzingwekkende momenten en dingen die niet altijd zijn wat ze lijken. Zo’n film heeft muziek nodig die heel goed bij dat soort verhaal past en Ishana heeft een verstandige keuze gemaakt door die opdracht aan Abel Korzeniowski te geven. Korzeniowski is een ervaren horrorcomponist, zoals hij heeft laten blijken met zijn muziek voor The Nun en de tv-serie Penny Dreadful, en zijn benadering van horror is zowel uniek als wonderschoon. In de muziek voor The Watchers hoor je angstaanjagende geluiden voor de donkere momenten in de film en deze geluiden zitten altijd in de lagere registers van de muziek. Je kunt dit aspect bijvoorbeeld vinden in “Point of No Return” of “Birds Are Gone”. Wat ik zo mooi aan Korzeniowski’s muziek vind, in contrast met die donkere klanken, is dat hij voor elk filmgenre de prachtigste melodieën weet te creëren, zoals ook weer het geval is voor The Watchers. Mijn favoriete nummers zijn “The Dying Gods”, “Metamorphosis” en “A Little Girl, Sometimes”, met hun melodieën die geweldig worden vertolkt door de strijkerssectie van het orkest of de piano.

Ik heb het al eerder gezegd en het is het herhalen waard. Ik beschouw Abel Korzeniowski als een van de beste componisten op filmmuziekgebied. Zijn melodische manier van schrijven is ongekend, waarbij elke noot met de grootste zorg wordt uitgevoerd om de meeste emotie eruit te persen. Hopelijk wordt Ishana net zo succesvol als haar vader en wil ze ook voor meerdere films met dezelfde componist blijven samenwerken, want ik zou het niet erg vinden om meer muziek van Korzeniowski te horen.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt 

 1. The Dying Gods (2:02)
 2. Point of No Return (3:23)
 3. Into the Woods (3:04)
 4. Welcome to the Show (2:40)
 5. Stachys Sylvatica (3:18)
 6. The Burrow (3:03)
 7. What Book Am I Reading? (4:00)
 8. January (3:25)
 9. Tree Hiders (3:04)
 10. The Door in the Floor (3:23)
 11. Escape (5:06)
 12. It’s Not Him (2:43)
 13. I Wanna Be Like Lucy (1:52)
 14. Mural (3:28)
 15. The Woman in the Photos (2:22)
 16. Birds Are Gone (4:47)
 17. Metamorphosis (2:16)
 18. A Little Girl, Sometimes (2:45)

Duur: 56 minuten
WaterTower Music (2024)

Author

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

  Bekijk Berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *