Fully British – 2024-06-22, Ede

Tijdens het tweede concert van Het Nederlands Filmorkest dat ik bijwoonde, kondigden ze een nieuw concertprogramma aan voor in juni, met daarbij de nadruk op Britse films. Na het bijwonen van twee uitstekende concerten van hen, bevond ik me weer in de grote bioscoopzaal in Ede voor hun Fully British programma.

In de eerste helft van dit programma konden we naar een schitterende verzameling van muziek uit allerlei films luisteren die een band hebben met Groot-Brittannië. Dit deel bevatte bekende muziek uit Sherlock Holmes en The Chronicles Of Narnia of de beeldschone melodieën van Dario Marianelli’s Pride and Prejudice en Michael Kamens Robin Hood, die ik nog nooit live had gehoord. Sommige andere stukken waren nieuw voor me, zoals de muziek uit de iconische Disneyfilm 101 Dalmatians of van Engelands nummer één spion, Johnny English. Het laatste nummer van deze helft is ook het vermelden waard omdat het laat horen wat Het Filmorkest zo’n fantastisch orkest maakt. Als er één filmfranchise is die een sterke band heeft met Engeland, dan is het wel de Harry Potter-franchise, maar in plaats van voor de bekendste Harry Potter muziek te gaan, kozen ze ervoor om een suite te spelen uit de minder bekende Harry Potter and The Order Of The Phoenix met muziek van Nicholas Hooper. Het is ook de soundtrack waarvoor presentator Dominic Seldis met zijn contrabas een van de opnamemuzikanten was. Helaas was Seldis niet bij het concert zelf aanwezig, maar de organisatie toonde korte clips met hem die eerder waren opgenomen, waarin hij de stukken introduceerde die die avond werden uitgevoerd.

De tweede helft was volledig gericht op de andere nummer één Britse spion en we werden getrakteerd op allerlei muziek uit de James Bond-films. Dit deel begon met een medley van allerlei Bond-thema’s gecomponeerd door John Barry, zoals onder andere Thunderball, From Russia With Love, Diamonds are Forever en nog meer uitstekende muziek van deze grote componist. Na deze suite was het tijd voor de drie zangers Noa Blom, Floris Groeneweg en Gabrielle Waal om te schitteren. Zij zongen een medley met een aantal iconische James Bond-songs, waaronder Moonraker, Live and Let Die en Goldfinger. De avond eindigde met een medley uit de laatste films van Daniel Craig. Deze suite was voor de helft instrumentaal, maar bevatte ook de beroemde Skyfall en No Time To Die nummers, prachtig gezongen door de vocalisten.

In mijn vorige concertverslag schreef ik dat filmmuziekconcerten in Nederland vrij veilig zijn, met meestal alleen bekende, iconische stukken. Ik moet die uitspraak toch een beetje nuanceren, want we hebben Het Nederlands Filmorkest. Als je hun concerten bijwoont, kun je zien dat hun passie voor filmmuziek als kunstvorm oprecht is en dat ze entertainment met het introduceren van minder bekende filmmuziek buitengewoon goed  balanceren. Ik heb inmiddels drie van hun concerten meegemaakt en heb geen enkel stuk op hun programma een tweede keer gehoord, wat in Nederland een zeldzaamheid is voor filmmuziekconcerten. Hun passie blijkt ook uit de moeite die ze steken in de beelden die ze tijdens hun concerten laten zien. Deze zijn namelijk zo op de muziek gemonteerd dat er een balans is tussen de muziek en de dialogen uit die scènes. Zelf geef ik niet zoveel om dit soort beelden omdat hun muziek op zichzelf al vermakelijk genoeg is, maar ik begrijp de aantrekkingskracht voor veel mensen in het publiek die dit waarderen en die graag daarom terug willen komen naar hun volgende concert, dat in januari zal zijn. Ik zal in mijn agenda kijken of ik ook kan, want hun concerten zijn uniek, fantastisch en de moeite waard om bij te wonen.

Concert information

Waar: Pathé – Ede
Wanneer: 22 juni 2024
Orkest: Het Nederlands Filmorkest onder leiding van Sander Vredenborg
Zangers: Noa Blom, Floris Groeneweg en Gabrielle Waal
Presentatie: Dominic Seldis (online)

Programma

 • Sherlock Holmes
 • The Chronicles Of Narnia
 • Robin Hood
 • Pride & Prejudice
 • 101 Dalmatians
 • Harry Potter and The Order Of The Phoenix
 • Johnny English

Pauze

 • James Bond Orchestra Medley
 • James Bond Title Song Medley
 • Moonraker
 • Goldeneye
 • Tomorrow Never Dies
 • Daniel Craig Medley
 • Live and Let Die (Toegift)

Author

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

  Bekijk Berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *