“John Williams and Friends” – 25-02-2017, Glasgow

John Williams and FriendsVoor de vierde keer ging het orkest The Royal Scottish National Orchestra (RSNO) de samenwerking aan met Richard Kaufman. Kaufman is een dirigent maar ook een vriend van componist John Williams. De vriendschap begon in de tijd toen Kaufman viool speelde in het orkest dat Williams dirigeerde. Op het programma van de avond stond een mooie selectie van John Williams muziek, maar ook een paar werken die gerelateerd zijn aan de componist.

Ik had hoge verwachtingen van het eerste stuk: “Summon the Heroes”. tot op de dag van vandaag is dit mijn favoriete werk van John Williams. Het is geen filmmuziek, het is een thema geschreven voor de Olympische Spelen van 1996. Het is erg geschreven voor de koperblazers in het orkest. Om dit kracht bij te zetten, stonden drie koperblazers helemaal boven in de zaal hun partijen te spelen. Ik kon niet precies zien welke instrumenten ze speelden. Ik zag in ieder geval één trompet. Ik hoopte enorm op een emotionele schok, maar helaas bleef deze uit. Misschien kwam dat doordat de twee verschillende kopersecties– eentje beneden en eentje bovenin– niet geheel synchroon speelden.

Naast het dirigeren was Kaufman ook de gastheer van de avond. Hij vertelde tussen bijna elk stuk een kleine anekdote over John Williams en diens vriend Steven Spielberg. Het volgende stuk op het programma was “Hymn to the Fallen” uit Saving Private Ryan. Dit werd heel mooi door het orkest gespeeld, maar om eerlijk te zijn, dat stuk heeft echt een koor nodig om het af te maken. Na “Jim’s New Life” uit Empire of the Sun was het tijd voor muziek uit Lawrence of Arabia. Dit werk is niet geschreven door John Williams. Het stond op het programma omdat deze film een favoriet is van Steven Spielberg. Na het spelen van “The People’s House” uit Lincoln, werd het opgevolgd door “The Duel” uit The Adventures of Tintin. De titel van dit werk is niet terug te vinden op het commerciële album. Kaufman legde uit waarom dat was: het werk kwam rechtstreeks uit de privébibliotheek van John Williams zelf en is nergens anders te vinden. Nadat het werk gespeeld was, gaf Kaufman een compliment aan de violisten, omdat het voor hun een lastig stuk was om te spelen. Hierna was het de beurt aan het thema van Always, ook een stuk uit John Williams zijn privécollectie.

John Williams and Friends concert photo

In de anekdote voor het volgend werk vertelde Kaufman het publiek een quote van Steven Spielberg over Williams. Hij zei: “John Williams is E.T.” Met die statement nog steeds in de lucht, draaide Kaufman zich om en begon “The Flying theme” uit E.T.  te dirigeren. Deze versie was erg fijn om naar te luisteren. Toen de pauze begon had ik nog steeds kippenvel. Toen we terug op onze stoelen zaten, konden we de tubaspeler nog even snel zijn loopje in Jaws horen oefenen. Grappig om te horen, want dit was voor ons het tweede concert in een rij waar we de tubaspeler dit loopje oefende. Toen het stuk klaar was mocht de tubaspeler staan als bevestiging van zijn fantastisch spel. De volgende twee werken waren van Indiana Smith. . . nee, wacht hij heet Indiana Jones. . . uit de film Raiders of the Lost Ark. Vlak voor het filmen begon, was de naam blijkbaar gewijzigd. Het eerste werk was het mooie “Marion’s Theme” en de tweede was uiteraard “Raiders March”.

Het volgende werk was van de film Catch Me If You Can met een leuke jazzy saxofoonsolo. Voor John Williams begon te componeren speelde hij piano voor onder andere filmmuziek. Hij speelde bijvoorbeeld de muziek uit Peter Gunn gecomponeerd door Henry Mancini. Het orkest speelde een geweldige versie van dit nummer. Je kon de glimlachen zien op de gezichten van de muzikanten tijdens het spelen. De grootste glimlach stond op het gezicht van de drummer, want hij had de kans om volledig los te gaan. We hoorden geweldige gitaar-, trombone- en saxofoonsolo’s, daarna de drie instrumenten samen en aan het eind speelde het volledig orkest naar een krachtig einde. Voor mij was dit een hoogtepunt van de avond.

Steven Spielberg heeft een videopresentatie gemaakt genaamd The Unfinished Journey met muziek van John Williams. Williams heeft hier later een concertwerk van gemaakt, genaamd: The American Journey. Het orkest speelde “Flight and Technology”, het laatste deel van het stuk. Een heel mooi stuk met een groots einde.

Het is gewoon niet mogelijk om een concert over John Williams te houden zonder Star Wars, het orkest was het hiermee eens en speelde tot slot “Throne Room and End Title”. Natuurlijk was dit nog niet echt het echte einde, want we konden nog even genieten van “Imperial March” uit The Empire Strikes Back als toegift.

Over het algemeen was het een zeer vermakelijk concert. Natuurlijk helpt de muziek van één van de beste componisten ter wereld mee. De start van het concert rommelde een beetje– ik merkte hier en daar wat technische probleempjes in de muziek, maar naarmate het concert vorderde werd het steeds beter en ging over in mooie en goede uitvoering. Ik snap nu waarom John Williams dit orkest bewonderd. Daarnaast was Richard Kaufman een zeer interessante gastheer. Hij had een aantal interessante dingen te vertellen.

Concertinformatie

Waar en wanneer: Glasgow, Schotland – 25 februari 2017
Orkest: Royal Scottish National Orchestra gedirigeerd door Richard Kaufman

Programma

 • John Williams – “Summon the Heroes” geschreven voor de 1996 Zomerspelen in Atlanta
 • John Williams – “Hymn to the Fallen” uit Saving Private Ryan
 • John Williams – “Jim’s New Life” uit Empire of the Sun
 • Maurice Jarre – Muziek uit Lawrence of Arabia
 • John Williams – “The People’s House” uit Lincoln
 • John Williams – “The Duel” uit The Adventures of Tintin
 • John Williams – Thema uit Always
 • John Williams – “Flying Theme” uit E.T. the Extra-Terrestrial

Pauze

 • John Williams – “Shark Theme” uit Jaws
 • John Williams – “Marion’s Theme” uit Raiders of the Lost Ark
 • John Williams – “The Raiders March” uit Raiders of the Lost Ark
 • John Williams – “Closing In” uit Catch Me If You Can
 • Henry Mancini – Peter Gunn
 • John Williams – “Flight and Technology” uit The American Journey
 • John Williams – “Throne Room and End Title” uit Star Wars
 • John Williams – “Imperial March” uit Star Wars (toegift)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *