FMF Krakau: Jeugdorkest speelt Star Wars

FMF 2017 logoIn zijn tienjarig bestaan is het filmmuziekfestival in Krakau behoorlijk gegroeid en dat is te zien ook. De concerten worden elk jaar grootschaliger.  Maar aan de andere kant geeft het festival ook ruimte aan iets kleiners en lieflijkers: De FMF Jeugdorkest-concerten. Het is een concertserie gedaan door een projectorkest van jonge muzikanten. Het orkest heeft in de laatste paar jaren al een aantal keer opgetreden. Vorig jaar heb ik hun concert bezocht in een kleine theaterzaal midden in het centrum van Krakau. Toen speelden ze muziek uit de DC animatieseries waar mijn vrienden en ik erg van genoten hebben.

Dit jaar heeft het Jeugdorkest, onder leiding van Monika Bachowska een kleine promotie ontvangen: ze mochten in een grotere concertzaal van het ICE Conferentiecentrum spelen waar ook de ander FMF concerten plaatsvonden. Het thema van dit concert was muziek uit de Star Wars films. Ze startten met een goede suite uit Star Wars episode 4 tot en met 6. De hoorn- en fluitsolo’s waren gewoon schitterend in “Princess Leia’s Theme”. Voor “The Imperial March” veranderde het dirigeerstokje in een kleine rode lightsaber om er voor te zorgen dat de donkere kant van The Force kon helpen om de strijkers het ritme degelijk en in goed tempo te spelen, terwijl de koperblazers met veel bravoure de melodie speelden. De suite eindigde met een goede uitvoering van “Throne Room & End Title”.

Het volgende Star Wars werk was van The Phantom Menace. Het FMF Jeugdkoor stond in de startblokken om te zingen en ook kwam er een scherm naar beneden om delen uit de films te laten zien. De eerste noten van “Duel of the Fates” zorgden gelijk voor kippenvel. Helaas viel het koor in de achtergrond toen het orkest met volle kracht ging spelen.  Battle of Heroes” uit Revenge of the Sith, was het volgende werk op het programma en had eigenlijk hetzelfde probleem. Het laatste werk van de middag was uit de laatste Star Wars episode: The Force Awakens. Alle nieuwe populaire nummers uit deze film werden heel mooi gespeeld, zoals bijvoorbeeld “Rey’s Theme” en “Jedi Steps”. Voor de toegift kwam de kleine rode lightsaber weer tevoorschijn voor wederom “The Imperial March”.

FMF Jeugdorkest speelt Star Wars

Net als vorig jaar heb ik erg van dit concert genoten. Het enthousiasme van de jeugd vertaalde heel goed in een vermakelijke uitvoering. Ik heb met regelmaat deze concertzaal bezocht en dit concert was voor mij de eerste keer waarbij de artiesten op het podium niet versterkt waren, zodat we konden genieten van de muziek zoals het gezongen en gespeeld werd op het podium. Dat het koor af en toe niet te verstaan was, was helaas wel jammer. Meer koorleden had dit probleem waarschijnlijk wel verholpen. De beelden op het scherm waren ook wat verwarrend. Terwijl de muziek van de eerste drie episodes gespeeld werden, zagen we beelden van de zevende episode. Ik weet niet of dit de bedoeling was of een klein foutje, maar het leidde mij wel een beetje af van de muziek. Als ik eerlijk ben, zijn dit maar kleine puntjes. Over het algemeen blijf ik deze FMF Jeugdorkest-concerten geweldig vinden. Ik ben blij om te zien dat ze in staat zijn om een grotere zaal in het ICE conferentiecentrum te vullen. Ik wil het orkest graag bedanken dat ze mij hebben laten zien dat het mogelijk is om een goede uitvoering te doen, zonder versterken en ik hoop volgend jaar nog een keer een concert van hen mee te mogen maken op het festival.

Concertinformatie

Waar en wanneer: Krakau, Polen – 21 mei 2017 tijdens het filmmuziekfestival
Orkest en koor: FMF Jeugdorkest en FMF Jeugdkoor onder leiding van Monika Bachowska

Progamma

 • Star Wars Suite
  • Main Title
  • Princess Leia’s Theme
  • The Imperial March
  • Yoda’s Theme
  • Throne Room & End Title
 • Star Wars: The Phantom Menace Suite
  • The Flag Parade
  • Anakin’s Theme
  • The Adventures of Jar Jar
  • Duel of The Fates
 • Star Wars: Revenge of the Sith
  • Battle of the Heroes
 • Star Wars: The Force Awakens Suite
  • March of the Resistance
  • Rey’s Theme
  • Scherzo for X-Wings
  • The Jedi Steps & Finale

Alle muziek is gecomponeerd door John Williams

Author

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *