TiFiCo’s Finest: Classics of 20 years – Zurich, 2017-07-01

TiFiCo’s Finest: Classics of 20 yearsAls trouwe bezoeker van deze site weet je misschien dat wij Europa (en de wereld) afreizen voor grote filmmuziekconcerten. Maar we bezoeken soms ook wat minder grote concerten in willekeurige Europese steden als het programma van het concert veelbelovend is en op een zaterdagavond is gepland. Zodoende waren wij in Zürich op bezoek bij “Classics of 20 Years” uitgevoerd door het orkest TiFiCo, wat 20 jaar geleden als een jeugdorkest is begonnen, maar is uitgegroeid tot een regulier orkest. Ik was erg gecharmeerd van de ouderwetse concertzaal die volledig vol zat: het concert was uitverkocht. Ze moesten zelfs de deuren achterin de zaal open laten omdat in de gang erachter ook stoelen geplaatst waren, zodat meer mensen van het optreden konden genieten.

Het orkest startte heel traditioneel met “Also sprach Zarathustra”, beroemd van de film 2001: A Space Odyssey. Aangezien in de zaal een kerkorgel aanwezig was, werd deze in de uitvoering betrokken. Aan het einde van dit werk, wou de orgelspeler nog wel even aan het publiek laten weten dat hij er ook was en speelde een kort akkoordje op zijn instrument, tot hilariteit van het publiek. Het volgende werk was van Indiana Jones. Ik verwachtte “Raiders March”, maar het was een mooie suite met onder andere “Marion’s Theme” en “The Map Room” die de “Raiders March” vergezelden. Het volgende werk uit “Forrest Gump” was heel goed uitgevoerd, maar het was ook het werk waarbij ik er achter kwam dat het koper af en toe de strijkers overspeelden.

Eén van de contrabas-spelers wisselde zijn instrument in voor een basgitaar voor een swingende versie van Mission: Impossible, waar de drums en basgitaar een ritme neer wisten te zetten voor de houtblazers om hier een gezamenlijke solo overheen te spelen. Het werk hierna was een behoorlijk contrast, maar ook geweldig om een keer live te mogen horen: James Newton Howard zijn King Kong. De muziek startte heel mysterieus en het hoofdthema vulde daarna de hele zaal. De trombones en schreeuwende hoorns hadden hun werk fantastisch gedaan. Voor het volgende stuk – “Across the Stars” uit Star Wars: Attack of the Clones – had de hobo de hoofdrol. De welbekende solo werd heel mooi gespeeld en de rest van het orkest was ook erg goed. Voor de pauze konden we nog genieten van een instrumentale versie van The West Side Story.

TiFiCo’s Finest: Classics of 20 years concerfoto

De eerste twee werken na de pauze waren geschreven door de componist John Barry en ze waren erg in contrast met elkaar: muziek uit James Bond en Out of Africa. Het eerst werk was een swingende suite met allerlei liedjes en thema’s uit de Bond films met een gitaarspeler als gast en het tweede werk was gewoon een stuk met heel mooie lange melodielijnen. Toen was het tijd voor nog een instrumentale suite van een musical, dit keer van Aladdin. In dat stuk kon het orkest goed laten horen dat zij in staat waren om lichte muziek goed te spelen. Voor de “Love Theme” uit The Godfather haalde de concertmeester haar verborgen talent te voorschijn: ze speelde de solo op een accordeon. Het was jammer dat het stuk zo kort was, want ik had graag wat meer van haar melodische techniek willen horen. Het laatste op het programma was een klassieker van John Williams: “Adventures on Earth” from E.T. Deze was heel goed uitgevoerd.

Ik heb al heel veel filmmuziekconcerten bijgewoond, en ik heb er een sport van gemaakt om de toegiften te raden, meestal is dit één van de populaire John Williams werken. Het orkest had mij daarentegen verrast met een mooie versie van Once Upon a Time in The West. Het was een mooi stuk, maar niet iets om een avond mee af te sluiten. Het orkest was het hiermee eens en sloot de avond af met het thema uit New York, New York, beroemd geworden door Frank Sinatra maar geschreven door John Kander.

De grote vraag is natuurlijk of dit concert de reis naar Zürich waard was en daar kan ik positief op antwoorden. Mijn kameraad en ik hadden een fijn avondje uit, met een geweldig en gevarieerd filmmuziekprogramma. Persoonlijk had ik moeite om de cello’s te horen (mijn kameraad had hier totaal geen last van) en soms was het koper iets te sterk. Maar dat zijn maar een paar kleine puntjes die een leuke avond niet in de weg stonden.

Concertinformatie

Waar en wanneer: Zürich, Zwitserland – 1 juli 2017
Orkest: Sinfonieorchestester TiFiCo onder leiding van Christof Brunner

Progamma

 • Richard Strauss – Also sprach Zarathustra
 • John Williams – Indiana Jones
 • Alan Silvestri – Forrest Gump
 • Lalo Schifrin – Mission: Impossible
 • John Williams – “Across the Stars” uit Star Wars: Attack of the Clones
 • Leonard Bernstein – West Side Story

Pauze

 • Alfred Newman – 20th Century Fox fanfare
 • John Barry – Thema’s uit James Bond
 • John Barry – Out of Africa
 • Alan Menken – Aladdin Suite
 • Nino Rota – “Love Theme” uit The Godfather
 • John Williams – “Adventures on Earth” uit E.T.
 • Ennio Morricone – Once Upon a Time in the West (toegift)
 • John Kander – New York, New York (toegift)

Auteur

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *