King of Thieves – Benjamin Wallfisch

Als recensent moet je soms goed nadenken wat je als volgende wil beoordelen. Ik ben naar een film geweest waar de muziek gewoon niet speciaal was. Een recensie schrijven over dergelijke muziek is niet zo leuk om te doen: niet voor mij als recensent, niet voor de lezer (het is niet echt een muziek om zelf te gaan beluisteren) en niet voor de componist, die waarschijnlijk gewoon gedaan heeft waar de regisseur om heeft gevraagd. Gelukkig stuitte ik op de filmmuziek uit de film King of Thieves, gecomponeerd door Benjamin Wallfisch.

Na de eerste paar tonen van “Reader’s Theme” wist ik dat ik deze muziek wilde recenseren. King of Thieves is een kraakfilm, dat betekent dat alle muzikale kenmerken van dat genre gebruikt kunnen worden, wat resulteert in een jazzy score met veel saxofoons, trombones, trompetten, elektrische piano, basgitaar en fluiten, die van tijd tot tijd lekker wild speelden. Er zijn  ook strijkers te horen, maar die hebben voornamelijk een ondersteunende rol. Het thema zelf is jazzy met melodieuze basgitaar lijnen en een eenvoudige melodie op piano die daar bovenop is gelegd, met muzikale stoten in het koper als ondersteuning. Het thema keert van tijd tot tijd terug door het hele album. ”The Scheme” is weer een vrolijk jazzy nummer, inclusief de twee fluiten die snelle solo’s in elk oor spelen waardoor je blijft knikken met je hoofd terwijl je ernaar luistert. Jazz blijft een hoofdrol spelen op dit album. Als er niet veel muziek nodig is, zijn er nog steeds de drums, die zachtjes op de achtergrond te horen zijn, met wat extra effecten die het tempo aan blijft geven, waardoor het gemakkelijker wordt voor de andere muzikanten om weer in te vallen als er meer muziek nodig is. Dit is bijvoorbeeld te horen in “Blinking Red Light.”

“Night of the Garden” is zonder probleem mijn favoriete nummer op het album. Het begint ontspannen met de basgitaar en piano, die telkens terugkomen en weer weggaan terwijl de drums het tempo blijft behouden. In het midden zijn hints van Tsjaikovski’s klassieke stuk “Dance Of The Sugar Plum Fairy” te horen en daarna kun je de opbouw in de muziek goed merken. Het koper en de saxofoons beginnen steeds meer naar voren te komen en werken naar een geweldige climax toe, waarbij de trompettist twee extreem hoge tonen eruit weet te gillen. “Sugar Plum Raid” borduurt verder op “Dance Of The Sugar Plum Fairy” door er een jazzy versie van te maken. “The Morning After the Night before” heeft een prachtige cellosolo, wat een geweldige verandering is ten opzichte van alle jazzmuziek, maar het einde van het nummer, met de drums, is echter een beetje misplaatst. Hetzelfde geldt voor “Train Escape”: na het horen van het thema gaat het nummer over in vreemde elektronische melodieën, wat niet echt bij de rest van de score past. De volgende paar nummers zijn ook niet echt jazzmuziek en bevatten meer spanning, waarbij je de strijkers meer op de voorgrond kunt horen. Halverwege het nummer “Police Sting” keert de jazz plotseling in volle kracht terug en eindigt het nummer weer vrolijk. “Reader Arrested” is ook een nummer met een aantal emotionele klanken, uitgevoerd door de strijkers, waar je ook een gefluister van een trompetsolo op de achtergrond kan horen. “King of Thieves” beëindigt dit album perfect met het thema, het gekke fluitspel, ondersteunende strijkers en schreeuwende trompetten.

Het album duurt niet lang: het is slechts 42 minuten, maar in deze korte tijd is er niet veel dat niet fijn is om naar te luisteren. Persoonlijk vind ik dat deze muziek puur plezier en vreugde uitstraalt en is er een waar ik naar kan luisteren als ik in een goede bui ben. Ik kan er misschien zelfs naar luisteren als ik een beetje opgevrolijkt wil worden.

Luisteren of kopen

Lijst van nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Reader’s Theme (1:16)
 2. The Scheme (1:58)
 3. Diamond Education (2:08)
 4. What About My Privacy? (2:27)
 5. Load In (2:57)
 6. Blinking Red Light (1:44)
 7. Night at Hatton Garden (4:20)
 8. Sugar Plum Raid (2:08)
 9. The Morning After the Night Before (3:42)
 10. Train Escape (2:01)
 11. Where’s Basil (4:36)
 12. Tracking the Lads (1:13)
 13. I’m the Guv Now (3:56)
 14. Police Sting (1:45)
 15. Reader Arrested (2:55)
 16. King of Thieves (3:15)

Totale lengte: 42 minuten
Milan Entertainment Inc (2018)

Auteur

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *