Elephant – Ramin Djawadi

Nu de bioscopen in Nederland vanwege het coronavirus gesloten zijn, is er niet veel nieuw filmmuziek te vinden om te beoordelen, maar gelukkig zijn er tegenwoordig soundtracks te vinden die geschreven zijn voor allerlei andere soorten media en één soort daarvan zijn de streamingdiensten zoals Disney+. Tijdens het zoeken naar een nieuwe recensiekandidaat kwam ik de natuurfilm Elephant tegen, over een kleine kudde olifanten tijdens hun jaarlijks migratiecyclus. Wat vooral mijn interesse wekte, was dat de muziek door Ramin Djawadi was geschreven, één van mijn favoriete componisten. Omdat we worden aangemoedigd om ons huis niet te verlaten, heb ik besloten om veilig op mijn bank te blijven zitten om deze film te bekijken en naar de muziek te luisteren.

De film gaat over olifanten in Afrika, dus het is niet verwonderlijk dat de muziek veel Afrikaanse invloeden bevat. Het eerste nummer “Elephant Prologue” is precies wat ik verwachtte voor zo’n film en begint met gezang van Afrikaanse solozangers, met ondersteuning van een Afrikaans koor en instrumenten. Halverwege het nummer gaat de muziek over in een orkeststuk, dat bestaat uit een eenvoudige maar elegante melodielijn, gevolgd door een stevige afsluiting door het orkest7 met de hulp van een andere Afrikaanse vocalist.

Het eerste nummer is een prachtig voorbeeld van wat je kunt verwachten van de rest van de muziek, die een mooie combinatie is van orkestrale en Afrikaanse elementen. Daarnaast bevat de soundtrack een handvol muzikale lijnen die gedurende het hele album blijven terugkomen. Ik zou ze geen thema’s willen noemen, omdat ik tijdens het kijken van de film geen karakter of emotie heb kunnen vinden die een specifieke melodie vertegenwoordigt. Sommige nummers hebben een zeer dominante Afrikaanse invloed met Afrikaanse zangers en percussie, zoals te horen is in “Leaving the Delta”, “A Thousand Mile Journey”, “Floodwaters Return” en tijdens het slot van de film: “An Unforgettable Journey.” Andere nummers hebben een sterke focus op een regulier orkest met wat elektronische klanken en koor. Van deze vind ik vooral de emotionele werken “Bones” en “Death of the Matriarch” fantastisch, waarbij dit laatste nummer een prachtige klaagzang uitgevoerd door het koor bevat. Dit nummer benadrukt ook een van de muzikale ideeën die mij zo van filmmuziek doen houden. Als je goed naar de melodie luistert, zul je merken dat dezelfde melodie vaker op het album in een andere vorm te horen is, omdat je het bijvoorbeeld ook als een liedje aan het begin van “Floodwaters Return” tegen komt.

Er is nog een laatste nummer dat ik als hoogtepunt wil noemen en dat is “Victoria Falls”. De watervallen zelf zijn een natuurwonder, die ik op een dag nog steeds wil bezoeken. De muziek voor deze watervallen in de film is fantastisch geschreven, met een subtiel en een beetje griezelig begin met een zangeres, en je kunt ook een van de mooie muzikale lijnen in dit deel terughoren. Later begint het Afrikaanse koor te zingen en werkt het naar een prachtige finale toe, wat uitgevoerd wordt door het orkest samen met een Afrikaanse zanger, wat dit werk waardig maakt voor deze fantastische kracht in de natuur.

Toen ik  er achter kwam dat Ramin Djawadi de muziek voor een Afrikaanse natuurfilm had gecomponeerd, was ik benieuwd wat hij had geschreven, aangezien het waarschijnlijk totaal anders zou zijn dan het type soundtracks waar we hem normaal van kennen, en ik ben heel blij met wat hij er voor heeft afgeleverd. De balans tussen de westerse instrumentatie en de Afrikaanse invloeden is een plezier om naar te luisteren, zowel met als zonder de beelden. Ik ben ook blij dat er streamingdiensten bestaan. Terwijl veel dingen gesloten zijn vanwege het coronavirus, kunnen we nog steeds films kijken en daarbij naar geweldige muziek luisteren die er voor gecomponeerd is, vanuit de veiligheid van ons eigen huis

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Elephant Prologue (6:04)
 2. Pool Party (2:42)
 3. Mud Rescue (3:08)
 4. Leaving the Delta (1:22)
 5. Family Reunion (1:49)
 6. A Magnificent Bull (1:19
 7. Stepping Stones (1:57)
 8. Bones (2:32)
 9. A Thousand Mile Journey (2:01)
 10. Caterpillars (2:26)
 11. Under the Stars (2:09)
 12. Victoria Falls (3:49)
 13. Palm Island (1:29)
 14. Crocodile Crossing (4:43)
 15. Angola Rains (4:10)
 16. Lion Hunt (4:03)
 17. Death of a Matriarch (2:41)
 18. Mourning (1:31)
 19. Rival Herd (2:01)
 20. Floodwaters Return (2:01)
 21. The Final Push (2:39)
 22. An Unforgettable Journey (3:57)

Duur: 1 uur
Walt Disney Records (2020)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *