Harry Potter in Concert – 2019-05-11, Rotterdam

Harry Potter and the Goblet of Fire

Een  vertoning van een film met daarbij een live orkest wordt de laatste jaren steeds populairder. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest doet dit soort concerten al geruime tijd. In de afgelopen jaren hebben zij de muzikale begeleiding gedaan van de The Lord of the Rings-trilogie en Gladiator. Na deze films is het orkest verder gegaan met alle Harry Potter-films. Voor elke film werden er meerdere concerten aangekondigd in een tijdspan van een paar dagen, die bijna allemaal uitverkocht waren. Ik heb daarvan Harry Potter and the Philosopher’s Stone en Harry Potter and the Prisoner of Azkaban meegemaakt en beide waren geweldige ervaringen.

Voor de Harry Potter and the Goblet of Fire-film zou er wel iets veranderen. Ten eerste worden de films vanaf deze duisterder qua sfeer en ten tweede is het de eerste Harry Potter-film met niet de muziek van John Williams, maar van Patrick Doyle. Blijkbaar heeft dit geen invloed gehad op de opkomst, want de concerten voor de vierde Harry Potter-film waren uitverkocht. Ik vind het ook altijd geweldig hoe de locatie zich inspant om de Harry Potter-fans welkom te laten voelen. In de lounge hingen grote spandoeken van de vier huizen aan het plafond en er stond een groot Harry Potter-scherm waar mensen, in allerlei Harry Potter-kleding zoals sjaals, T-shirts en vesten, in de rij stonden voor een foto.

Er valt niet heel veel te vertellen over het concert zelf: het is de film met Nederlandse ondertiteling op een groot scherm, waar het Rotterdams Philharmonisch Orkest, onder leiding van Justin Freer, de muziek van uitvoert. Het was een aangename ervaring om de muziek van Patrick Doyle te horen. Voor deze filmmuziek was een koor niet nodig, behalve voor het thema van het Bulgaarse Quidditchteam, waarbij de orkestleden zelf het geschreeuw deden. Zo zag het er tenminste vanuit mijn stoel uit. Het had net zo goed een geluidsband kunnen zijn. Andere hoogtepunten voor mij waren “Neville’s Waltz”, “Harry in Winter”, “Potter Waltz”, “Hogwarts’ Hymn” en “Hogwarts’ March.” Vooral het laatste was gewoon geweldig, met alleen de koperblazers die dit stuk speelden.

Een rare situatie die ik nog nooit eerder had meegemaakt, was dat het concert al voorbij was voordat de aftiteling klaar was. We applaudisseerden voor de geweldige muziek terwijl de tekst nog steeds over het scherm aan het rollen was. De film heeft een paar speciaal voor de film geschreven rocknummers, die waarschijnlijk tijdens de oorspronkelijke aftiteling afgespeeld werden, maar het was een raar gevoel om de zaal te verlaten, terwijl het scherm nog steeds niet was uitgegaan.

Al met al was het weer een geweldig Harry Potter-concert. Ik vind het nog steeds jammer dat ik het concert van de tweede Harry Potter-film niet heb kunnen bijwonen. Deze concerten zijn een geweldige manier om een breder publiek kennis te laten maken met filmmuziek en ik ben blij dat er altijd veel mensen op afkomen. De volgende film zal Harry Potter and the Order of the Phoenix zijn, die ik graag zou willen zien. Misschien ben jij er dan ook bij?

Concertinformatie

Waar: De Doelen – Rotterdam
Wanneer: 11 mei 2019
Orkest: Rotterdam Philharmonisch Orkest onder leiding van Justin Freer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *