WAD Live – 2019-09-08, Assen

Een paar maanden geleden zag ik de aankondiging van een zeer interessant project. In 2017 werd een natuurdocumentaire over de Waddenzee en haar omgeving uitgebracht, met als titel WAD. Het gaat over een prachtige omgeving met heel veel interessante dieren. De aankondiging zelf betrof een concerttour met scènes uit de documentaire, waarvan sommige nog nooit eerder vertoond waren, samen met livemuziek, uitgevoerd door het Noordpoolorkest onder leiding van Reinout Douma. Het orkest is geen regulier orkest, want het heeft naast de reguliere instrumenten, zoals de strijkers, houtblazers en koperblazers, ook saxofoons, gitaar, basgitaar en drums, waardoor het goed geschikt is om lichte en jazzy muziek te spelen. Een aantal muzikanten hebben meegewerkt aan de muziek voor deze documentaire. Eén daarvan was Martin Fondse en zijn muziek is bewerkt en gearrangeerd door Douma voor deze uitvoering, met ruimte voor improvisatie. Het idee was dat regisseur Ruben Smit zou presenteren tijdens de uitvoering, maar helaas kon hij niet aanwezig zijn en was het aan natuurjournalist Rob Buiter om deze rol voor zijn rekening te nemen.

Een ander interessant feit was dat het concert in première ging op het Noorderzonfestival in Groningen, een cultureel festival waar ik de afgelopen tien jaar als vrijwilliger gewerkt heb. Omdat de première zeer snel uitverkocht was en ik toch op het festival moest werken, besloot ik naar het concert in Assen te gaan. Toen ik bij De Nieuwe Kolk aankwam, merkte ik dat de locatie meer was dan alleen een concertzaal. Er werd een televisieprogramma opgenomen in de lobby en terwijl we onze drankjes voor het concert nuttigden, werden we getrakteerd op een voorproefje uit de Kinky Boots musical door twee zangers.

Terwijl het publiek plaats nam en ondertussen naar de vogelgeluiden, die uit de luidsprekers kwamen, luisterde, kon ik goed de podiumopstelling bekijken. Aan de rechterkant zag ik de strijkers samen met de hoorn- en de houtblazers achterin. In het midden stond de piano met de gitaren, het slagwerk en het drumstel en links zag ik drie rijen blaasmuzikanten, met trompetten achterin, trombones in het midden en de saxofonisten, die verschillende instrumenten konden bespelen zoals een fluit en een basklarinet, voorin. 

Tijdens het concert speelde het orkest, wat het beste omschreven kan worden als zeer vermakelijke muziek, terwijl de beelden van de documentaire op het grote scherm te zien waren. Douma hoefde niet echt te dirigeren en af en toe een muzikant aan te wijzen was meestal voldoende, vooral wanneer de drummer zijn gang ging terwijl andere muzikanten hun solo’s en andere partijen speelden. Er was wat ruimte voor emotioneel spel door de violen, maar de nadruk van dit concert lag vooral op de kopermuzikanten.

Terwijl de muziek speelde, pakte Rob Buiter af en toe de microfoon op om het publiek te vertellen over de dieren op het scherm. Een van de hoogtepunten van het concert was een roep van een vogel op het scherm, die hij in zijn microfoon herhaalde, waarop de muzikanten dan weer reageerden en wat volgde was een muziekstuk gebaseerd op de roep van de vogel.

Al met al was het een zeer vermakelijke middag, met zeer toegankelijke lichte muziek, schitterend uitgevoerd door het Noordpoolorkest. Ik zou de documentaire moeten bekijken en zien hoe de muziek erin gebruikt wordt. Voor een natuurdocumentaire had ik meer emotionele melodieën verwacht en niet echt lichte jazz-achtige muziek, maar dat weerhield me er niet van mijzelf goed te vermaken. De concerttournee duurt nog tot december, dus als je dit verslag voor die tijd leest, heb je nog steeds de kans om zelf dit zeer unieke concert bij te wonen.

Concertinformatie

Waar: De Nieuwe Kolk in Assen
Wanneer: 8 september 2019
Orkest: Het Noordpool orkest onder leiding van Reinout Douma
Verteller: Rob Buiter

Auteur

  • Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.