Shadow and Bone – Joseph Trapanese

Shadow and Bone is een van de nieuwste televisieseries die Netflix heeft geproduceerd en uitgebracht. De serie is gebaseerd op een populaire serie fantasieromans van Leigh Bardugo en dat zorgt voor een stevige basis. De wereld van Shadow and Bone is behoorlijk veelzijdig, met allerlei verschillende culturen, magiërs met gaven en een strook donker land, die gevuld is met afschuwelijke monsters en die hun wereld in tweeën splitst. Een van de uitdagingen bij zo’n levendige fantasiewereld is het schrijven van passende muziek en die taak werd toevertrouwd aan Joseph Trapanese.

Mocht je Trapanese nog niet kennen, hij componeert al een tijd voor film en televisie. Een van zijn eerste films was TRON: Legacy, waarbij Trapanese een belangrijke rol speelde door Daft Punk te helpen bij het maken van hun prachtige soundtrack voor de film, waarmee zijn carrière een kick-start kreeg. Nadien heeft hij zelf enkele prachtige scores geschreven, met zijn muziek voor TRON: Uprising en de laatste twee Divergent films als mijn favorieten. Ik was dus heel benieuwd wat hij voor deze fantasiewereld zou schrijven.

Toen ik naar de muziek luisterde, in combinatie met het bekijken van de serie op Netflix, kon ik horen dat Trapanese veel thematische ideeën in een orkestrale score heeft verwerkt, waarbij vier thema’s eruit springen. Het eerste is geschreven voor de hoofdpersoon Alina Starkov, een jonge vrouw die onlangs haar enorme latente krachten heeft ontdekt. Haar thema concentreert zich op vier noten, wat op het eerste gezicht niet zo veel zegt, maar deze noten zijn overal in de muziek terug te vinden. Telkens als je deze hoort, klinken ze vol emotie en worden ze omgeven door andere schitterende melodieën. “Court Demonstration” en “Her Name is Alina Starkov” zijn briljante opbouwnummers, die haar thema bijzonder goed introduceren en in “Erase the Past” hoor je een prachtige uitgebreidere versie van het thema.

Het tweede thema is bedoeld voor Alina’s kameraad, en potentieel geliefde, Mal, en kan worden gezien als het liefdesthema. Een prachtige versie is halverwege in “True North” te horen, waarin het het thema van Alina omringt. Net als Alina’s thema is het een elegante melodie die meerdere malen kan worden gehoord in allerlei verschillende variaties en instrumentaties.

Bij een degelijk en onschuldig hoofdpersonage moet er ook een tegenspeler zijn en die hoort natuurlijk zijn eigen thema te krijgen. Het album begint zelfs met zijn thema, een onheilspellend klinkende melodie uitgevoerd door de lagere strijkers, in “Ravka.” Het is. Ook “Ask the Saints” begint met zijn thema en na een tijdje wordt de melodie uitgevoerd door een enkele cello, waardoor het een wat meer persoonlijke uitstraling krijgt. Dezelfde sfeer vinden we terug in “The Heretic,” waarin het thema wordt uitgevoerd door een enkele viool.

Het laatste thema, dat ik wil melden, is heel anders. Het vertegenwoordigt een stel huurlingen, die met een klus bezig zijn, en het is daardoor perfect voor een heist-film. Je kunt het terughoren in “Royal Archives Heist,” met een snel, maar speels, patroon gespeeld door de lage strijkers. “Just Ask” begint met dezelfde melodie, maar dit keer uitgevoerd op een harp, waardoor de muziek vertrouwd klinkt maar ook weer niet, voordat het overgaat in prachtig snel strijkersspel. Dit deel met de huurlingen is gebaseerd op een andere boekenreeks van Leigh Bardugo, die zich in hetzelfde universum afspeelt en het klinkt een beetje afwijkend ten opzichte van de rest van de thema’s, maar dat maakt de muziek juist interessant en fris. 

Al deze uitgelichte thema’s zijn, samen met enkele anderen die ik niet benoemd heb, op prachtige wijze geïntegreerd in een voortreffelijke orkestrale soundtrack. Vooral Alina’s thema wordt zeer goed gebruikt in de muziek. De vier noten blijven maar opduiken en zijn meesterlijk geïntegreerd in de rest van de muziek. De serie zelf was interessant om naar te kijken. Het is een buitengewoon boeiende wereld en het verhaal is op sommige plaatsen ook grimmig en zeker geen sprookje. Je kunt in de muziek horen dat Joseph Trapanese behoorlijk geïnspireerd was door deze wereld, want zijn muziek past perfect bij de serie en is op zichzelf ook aangenaam om naar te luisteren.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Ravka (3:45)
 2. Ask the Saints (6:32)
 3. Court Demonstration (3:09)
 4. True North (6:21)
 5. Royal Archives Heist (4:09)
 6. Face the Truth (4:42)
 7. Erase the Past (2:19)
 8. Memories (8:30)
 9. Hope for the Future (2:10)
 10. Her Name Is Alina Starkov (2:57)
 11. The Heretic (5:04)
 12. Just Ask (5:32)
 13. Shipwrecked (2:32)
 14. A Message (5:46)
 15. Helpful Goat (7:24)
 16. Fight for the Light (5:41)
 17. Five Markers (4:06)
 18. Strike Now (6:12)
 19. Follow (7:29)

Duur: 1 uur en 34 minuten
Maisie Music Publishing, LLC (2021)

Auteur

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.