The Harry Potter Symphony – 2022-12-18, Den Haag

We konden in Nederland af en toe genieten van een concert door het International Symphony Orchestra of Lviv onder leiding van Raymond Janssen. Zij toerden voor deze concerten een paar weken door ons land en speelden muziek die mensen herkennen en die gemakkelijk te beluisteren is. Ik weet dat een van de programma’s vooral gericht is op Carmina Burana van Carl Orff, een ander is een concert toegespitst op Star Wars, dat ik in Groningen heb bijgewoond, en ze hebben The Harry Potter Symphony concert. Ik had kaartjes voor die van Harry Potter, maar het duurde even voordat het evenement doorging. Dat kwam niet alleen door de pandemie, maar ook door de oorlog in het land waar het orkest vandaan komt, die daar nog steeds gaande is. Blijkbaar waren ze in december 2022 wel in staat hun tournee te doen, waarbij ik op een zondagmiddag hun Harry Potter concert in het World Forum in Den Haag bijwoonde.

Het World Forum is een vrij grote zaal en ik was aangenaam verrast dat deze vol zat. Een van de redenen waarom mensen dit concert wilden bijwonen was voor meer dan de muziek alleen, want illusionist Christian Farla werkte ook mee aan de show. 

Wat mij intrigeerde tijdens het Star Wars concert die ik bezocht had, was het gebruik van het koor om bestaande stukken zonder origineel koorpartij te verrijken, met “The Imperial March” als het voornaamste voorbeeld. Deze trend werd voortgezet in dit Harry Potter concert, zoals duidelijk werd in het eerste werk van het programma: “Hedwig’s Theme”, waarbij het koor enkele teksten zong samen met de hoofdmelodie.

Voor de rest van het concert konden we een voortzetting van dat concept zien: Het orkest voert een afzonderlijk nummer of een suite met de muziek uit een van de Harry Potter-films uit, waarbij het koor een extra element toevoegt. In de eerste helft konden we vooral naar de eerste films luisteren en in de tweede helft verschoof de aandacht meer naar de latere. Daardoor klonk het tweede deel serieuzer en somberder dan het eerste. Gelukkig hebben de duistere films enkele opbeurende nummers zoals bijvoorbeeld “The Weasley Stomp”. Daarnaast hebben de organisatoren ook de muziek van de laatste film The Deathly Hallows Pt. 2 van helft verwisseld met de tweede film The Chamber of Secrets. Deze aanpassing zorgde voor een beter evenwicht tussen de luchtige en donkere emotionele muziek tijdens het concert.

Tijdens sommige stukken betrad illusionist Christian Farla het podium met zijn vijf assistenten om allerlei trucs uit te voeren. Hij liet voorwerpen door de lucht zweven of hij liet zijn assistenten uit kisten, kooien of kasten verdwijnen. Zijn acts waren ook zeer goed geïntegreerd met de muziek door het orkest. Alleen tijdens het stuk “Dumbledore’s Farewell” klopte zijn act niet echt. De muziek vertegenwoordigt zo’n kritiek en emotioneel moment in de film en om dan een act te doen door iets in de lucht laten zweven, voelde niet op zijn plaats.

Het programma eindigde heel toepasselijk voor het seizoen met “Harry Potter in Christmas Time”, een versie van het traditionele kerstlied “Carol of the Bells”. We werden ook nog getrakteerd op één toegift en dat was nogmaals het chaotische maar leuke nummer “The Knight Bus”.

De beste manier om de middag te beschrijven is dat ik op een aangename manier werd vermaakt. Iemand die van de originele muziek uit de Harry Potter-films houdt, zou een beetje in de war kunnen raken door de toegevoegde koorpartijen, maar omdat ik dat van tevoren wist, omdat ik hun Star Wars-concert had bijgewoond, vond ik dat niet zo erg.  Wel was ik verrast door de illusionist. Van tevoren was aangekondigd dat Farla mee zou doen, maar op de een of andere manier had ik die informatie over het hoofd gezien. Ik had nog nooit een illusionist live zien optreden en het was intrigerend om te zien hoe hij op deze magische middag zijn ‘magie’ uitvoerde. Ook de ervaring van het orkest was goed te horen. Ze doen dit soort shows al een tijdje en de muziek was prima uitgevoerd. Hopelijk verbetert de situatie in Oekraïne. Ik kan me voorstellen dat het optreden van het orkest nog beter zou zijn geweest als de leden zich geen zorgen hoefden te maken over hun geliefden in hun thuisland. Deze mensen omarmen filmmuziek en ze verdienen meer dan dat.

Concertinformatie

Waar: World Forum – The Hague, the Netherlands
Wanneer: 18 december 2022
Orkest: The International Symphony Orchestra Lviv onder leiding van Raymond Janssen
Koor: The National Choir of Ukraine ‘Dumka’
Illusionist: Christian Farla

Programma

 • Harry Potter and the Philosopher’s Stone – John Williams
  • Hedwig’s Theme
  • The Sorcerer’s Stone
  • Harry’s Wondrous World
 • Harry Potter and the Goblet of Fire – Patrick Doyle
  • Hogwarts’ Hymn
  • Hedwig’s Theme (John Williams)
  • Harry in Winter
  • Potter Waltz
 • Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – John Williams
  • Witches, Wands and Wizards
  • Aunt Marge’s Waltz
  • A Window to the Past
  • The Knight Bus
  • Double Trouble
 • Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2 – Alexandre Desplat
  • Courtyard Apocalypse
  • Battlefield
 • Harry Potter and the Goblet of Fire – Patrick Doyle
  • The Quidditch World Cup 

Pauze

 • Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 1 – Alexandre Desplat
  • Obliviate
  • Polyjuice Potion
  • Harry and Ginny
  • Ministry of Magic
  • Obliviate
  • The Elder Wand
  • My Love Is Always Here
 • Harry Potter and the Chamber of Secrets – John Williams
  • Fawkes the Phoenix
  • Dobby the House Elf
  • Gilderoy Lockhart
  • The Chamber of Secrets
 • Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2 – Alexandre Desplat
  • Lily’s Theme
  • Underworld 
  • Dragon Flight
  • Neville 
  • A New Headmaster
  • The Resurrection Stone
  • Showdown
  • A New Beginning
 • Harry Potter and the Order of the Phoenix – Nicholas Hooper
  • Another Story
  • Flight of the Order of the Phoenix
  • Professor Umbridge
  • Dumbledore’s Army
  • The Room of Requirement
 • Harry Potter and the Half‐Blood Prince – Nicholas Hooper
  • The Story Begins
  • In Noctem
  • Wizard Wheezes
  • Ron’s Victory
  • The Slug Party
  • Journey To The Cave
  • Dumbledore’s Farewell
  • The Friends
  • The Weasley Stomp
  • Wizard Wheezes
 • Harry Potter in Christmas Time (variatie op “Carol of the Bells”)
 • Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – John Williams
  • The Knight Bus (toegift)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *