The Nightmare Before Christmas – 2022-12-10, Londen

Ik heb het geluk gehad om veel schitterende filmmuziekconcerten te hebben kunnen bijwonen waar een bekende componist bij aanwezig was. Sommige daarvan waren met beroemdheden zoals John Williams, Ennio Morricone, Michael Giacchino, John Powell en Hans Zimmer. Eén concert waar ik al lang van op de hoogte was en ooit wou meemaken was een concert rond Tim Burton’s animatiefilm The Nightmare Before Christmas, met Danny Elfman die daarbij zijn eigen nummers zingt. Elfman deed deze show tien jaar geleden voor het eerst in de Royal Albert Hall in Londen. Een decennium later keerde hij naar de Britse hoofdstad terug om het concert tweemaal in de OVO Arena uit te voeren en dit keer was ik er bij.

Ik verwachtte gewoon de film te kunnen bekijken, waarbij dan het orkest de muziek zou uitvoeren en Elfman en andere artiesten de liederen zouden zingen, maar in plaats daarvan werd het een andere en betere ervaring. Toen John Mauceri het podium betrad, met wie Elfman al lang samen werkt, begon hij eerst de muziek voor de oude Disney cartoon The Skeleton Dance te dirigeren. Deze korte sketch over een stel skeletten die hun botten in dansroutines gebruiken, paste heel goed in de stijl van The Nightmare Before Christmas. Daarna was het nog steeds even wachten op de film, want we werden getrakteerd op een muzikale ouverture van de film, vergezeld door conceptschetsen van Tim Burton op het hoofdscherm.

Na de verrassende inleiding was het tijd om aan de film te beginnen. Tijdens de openingsscène kwamen de vijf supportzangers het podium op om het nummer “This is Halloween” te gaan zingen. Deze zangers waren Angie Jaree, Baraka May en Fletcher Sheridan, maar ook Greg Proops en Randy Crenshaw, die origineel voor de film gezongen hebben. Het voornaamste doel van het nummer is om de hoofdpersoon Jack Skellington te introduceren, het personage dat Elfman aanvankelijk voor de film heeft ingezongen. Toen Elfman het podium betrad, in zijn kenmerkende zwart gestreepte pak en met lang oranje haar, begon hij “Jack’s Lament” te zingen, waarbij hij door het publiek met luid applaus onthaald werd.

Als ik naar een concert ga waarbij een film met live muziek centraal staat, kan ik dan die film op een groot scherm meemaken terwijl ik naar het orkest luister, maar voor dit concert was er voor een andere strategie gekozen. Het grote hoofdscherm toonde meestal de film, maar wanneer de artiesten optraden, verplaatste de film naar de twee zijschermen, terwijl het hoofdscherm zich concentreerde op de mensen op het podium. Wat ik ook geweldig vond aan deze andere opzet is dat de film even op zwart ging na elk nummer. Zo kon het publiek applaudisseren voordat de film weer verder ging.

Na de pauze werden we getrakteerd op een boeiend intermezzo voordat de tweede helft van de film begon. Deze keer konden we genieten van de muziek van violiste Sandy Cameron die een medley van de muziek uit de film uitvoerde in haar unieke stijl.

De tweede helft van de film bleek nog beter dan de eerste, aangezien de meeste bekende liederen in dit deel zitten. “Kidnap The Sandy Claws” werd uitgevoerd door Elfman en twee van de andere zangers. Ken Page is een artiest die de stem verzorgde voor de slechterik Oogie Boogie en hij heeft de meeste, zo niet alle, “Oogie Boogie’s song” liederen gezongen tijdens The Nightmare Before Christmas concerten. Het was een feest om hem het nummer met zijn unieke stem te zien uitvoeren en je kon zien dat hij op het podium erg genoot. Een van de andere hoogtepunten was “Sally’s Song”, een kort maar prachtig emotioneel nummer, en Phoebe Bridgers was uitgenodigd om dit stuk in Londen te vertolken en ze deed het voortreffelijk.

Toen de film afgelopen was en de aftiteling al was begonnen, was ik verbaasd over hoeveel mensen in het publiek al opstonden om de zaal te verlaten. Het was hun gemis, want tot mijn verrassing kwam Danny Elfman terug om een toegift te geven: namelijk zijn versie van “Oogie Boogie’s Song”.

Ik keek erg naar dit concert uit, en ik was zeer tevreden. Ik heb namelijk van elke minuut genoten. Ik zou mijn prima vermaakt hebben als het concert een traditioneel filmconcert was geweest, waarbij alleen de film op een scherm werd getoond, maar met in plaats daarvan een sterke focus op de artiesten werd de ervaring zoveel beter. Het was een behoorlijke aanslag op mijn budget om voor maar een weekendje naar Londen te gaan, maar dit concert was het helemaal waard. Ik kan dit concert nu van mijn bucketlist schrappen, maar ik vind het zeker niet erg om het nog eens bij te wonen.

Concertinformatie

Waar: OVO Arena Wembley – Londen, VK
Wanneer: 10 december 2022
Orkest: The BBC Concert Orchestra onder leiding van John Mauceri
Artiesten: Danny Elfman, Phoebe Bridgers, Ken Page, Sandy Cameron, Angie Jaree, Baraka May, Fletcher Sheridan, Greg Proops en Randy Crenshaw

Programma

  • The Skeleton Dance – muziek door Carl Stalling
  • Overture uit The Nightmare Before Christmas
  • The Nightmare Before Christmas deel 1

Pauze

  • “Entr’acte” – uitgevoerd door Sandy Cameron
  • The Nightmare Before Christmas deel 2
  •  “Oogie Boogie’s Song” – uitgevoerd door Danny Elfman (toegift)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *