Fimucité: Warriors of the Silver Screen

logo fimuciteFimucité is een filmmuziekfestival op het Canarische eiland Tenerife. Ik heb dit festival al een aantal keren bezocht, en ik kom meestal pas halverwege dit week-durende festival aan. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld een harmonieorkest, wat muziek uit Spaanse films speelde, en een band die muziek uitvoerde uit de Tarantino films, gemist. Het eerste concert waar ik wel bij kon zijn was getiteld “Warriors of the Silver Screen”: een concert met muziek uit films waar krijgers een belangrijke rol in speelden. De meeste hiervan waren oude films van voor de jaren 80.

Als groot contrast met de oude films, begon het concert met een recente krijger uit het computerspel Witcher 3: The Wild Hunt, mede gecomponeerd door Marcin Przybylowicz, die ook als hoofdgast in de zaal aanwezig was. Het spel bevat fantastische muziek, en het was fijn om hier een aantal delen van te horen. Ik moet zeker complimenten geven aan de jonge sopraan met haar heldere stem, die het thema magistraal zong. Maar ook aan de hoofdvioliste met haar mooi gespeelde solo. Na dit werk gingen we terug in de tijd naar een klassieker met delen uit El Cid. Het begon met de “Overture”, waarin het koper heel goed in speelde, en “Love Theme”, met een solo die nogmaals schitterend werd gespeeld door de hoofdvioliste: zelfs de hoge noten klonken erg goed. Hierna werden wij verrast door een derde deel uit El Cid, wat een beetje stroef begon, maar gelijk erna wel goed op gang kwam.

Fimucite warriors concert 2

Het volgende werk was Gladiator met een goed uitgevoerde opening, het gedeelte uit “The Batte” had wel ietsjes sneller en met wat meer passie gespeeld worden, maar dat werd snel weer goed gemaakt in het slot van het stuk. Het nummer erna was ook gecomponeerd door Hans Zimmer: een suite uit de King Arthur film. Het was voornamelijk het liedje “Tell Me Now”, maar in plaats van dat het gezongen werd, werd het voornamelijk gespeeld op een blokfluit, wat een leuke verrassing was. Wat ook zeker het noemen waard was, was de mooie tegenmelodie van de viool tegen de blokfluit in.

Aan het begin van de tweede helft werd filmmuziekproducent James Fitzpatrick op het podium geroepen vanwege zijn werk om oude soundtracks in ere te herstellen en ze te bewaren. Uit handen van de burgemeester kreeg hij een Fimucité award voor deze prestatie. Na de uitreiking werden er twee nummers gespeeld uit The Lost Valley, gecomponeerd door John Barry, die ik nog niet kende. Het waren aangename delen om naar te luisteren en inderdaad in de stijl van John Barry, met een goed uitgevoerde xylofoonsolo in het midden en met mooie lange melodielijnen in de strijkers en de hoorns.  Het volgende werk op het programma was “Ride to Dubno”, uit Taras Bulba; een vrolijk deuntje dat een glimlach op mijn gezicht deed verschijnen.

Fimucite warriors concert 1

“For the Love of a Princess” uit Braveheart begon met een wonderschone fluit, wat overging in een schitterende uitvoering van de andere muzikanten, zeker toen de koperblazers bijvielen. Hierna was het weer de beurt aan een klassieker: “Main Theme” uit de film The Warlord, die met sterk hoornspel begon en overging naar een wat gevoeliger deel. “River Crossing” uit Zulu Dawn kwam hierna, en net als de andere klassiekers had deze een sterke opening. Na een korte toespraak van de dirigent, was het tijd voor de “Overture” uit Ben-Hur: mijn favoriete klassieker en ik was heel blij dat deze goed door het orkest werd uitgevoerd. Tenslotte werd als toegift nog een keer het stuk uit Taras Bulba gespeeld.

Over het algemeen was het een fantastisch avondje uit. De concertzaal was prima en had goede akoestiek. Het Fimucité Youth Orchestra is een groot orkest met alleen maar jonge muzikanten en je kon aan hun gezichten zien dat ze aan het genieten waren en dat kwam zeker tot uitdrukking in hun spel. Iedereen die mij kent, weet dat ik niet echt stil sta bij de klassiekers. Maar door dit concert ga ik mij hier zeker meer in verdiepen. Gelukkig worden door mensen zoals James Fitzpatrick deze schitterende oude werken nieuw leven ingeblazen.

Festivaldirecteur Diego Navarro en Anton

(foto’s zijn gemaakt door Fimucité)

Concertinformatie

Waar en wanneer: Santa Cruz de Tenerife op 28 september 2017, tijdens Fimucité
Orkest: Fimucité youth orchestra onder leiding van Jose A. Cubas
Gasten: James Fitzpatrick en Marcin Przybylowicz

Programma

 • Marcin Przybylowicz / Mikolai Stroinski / Piotr Musiał – Suite uit The Witcher 3
 • Miklos Rozsa – El Cid
  • Overture
  • Love Theme
 • Hans Zimmer – Suite uit Gladiator
 • Hans Zimmer – Suite uit King Arthur
 • John Barry – The Last Valley
  • Main Title
  • Death of the Captain

Pauze

 • Franz Waxman – Taras Bulba
  • Ride to Dubno
 • James Horner – Braveheart
  • For The Love of A Princess
 • Jerome Moross – Main title uit The Warlord
 • Elmer Bernstein – Zulu Dawn
  • River Crossing
 • Miklos Rozsa – Overture uit Ben-Hur
 • Franz Waxman – Taras Bulba (toegift)

Author

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

  Bekijk Berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *