Star Wars in Concert – 2018-04-01, München

“Eine Neue Hoffnung”

Het is een traditie geworden om tijdens het paasweekend op reis te gaan, bij voorkeur inclusief wat filmmuziek. Vorig jaar waren we aanwezig op het “Helden und Schurken”-concert  in Brandenburg. Ook dit jaar ging ik samen met een goede vriend weer naar Duitsland: we gingen naar München voor een vertoning van Star Wars: A New Hope met een live-orkest. Het orkest op deze avond was het München Philharmonisch Orkest onder leiding van de filmmuziekveteraan Ludwig Wicki. Toen we op de locatie aankwamen, werden we begroet door leden van de 501st Legion, een groep mensen die zich verkleden als Star Wars figuren, die zoals verwacht, ontzettend tof gekleed waren. De zaal zelf zag er ook heel indrukwekkend uit en was bijna uitverkocht. Nadat het 20th Century Fox-thema met succes was uitgevoerd, konden we de beroemde gele tekstwand van Star Wars omhoog zien scrollen. Helaas voor ons was de tekst in het Duits: we konden dus genieten van deze film met nagesynchroniseerde stemmen, inclusief  Duitse ondertitels. Tijdens het beleven van de film vond ik het niet zo erg: de Duitse stemmen waren een beetje raar voor mij, aangezien ik het originele Engelse gewend ben, maar het zorgde er ook voor dat ik de muziek nog meer op prijs stelde.

Star Wars - Munchen - 01

De muziek zelf was schitterend uitgevoerd. Ik ken de muziek voor deze Star Wars-film best goed, en ik kon het orkest niet op een foutje betrappen. Zelfs de tubaspeler slaagde erin de moeilijke solo elke keer perfect te spelen, die componist John Williams voor deze score heeft geschreven. Aangezien ik zelf tuba speel, was het interessant om te zien dat hij elke keer naar een kleinere tuba moest wisselen voor deze moeilijke solo. De andere muzikanten speelden hun stukken ook prachtig. Wat interessant was aan dit concert, waren de momenten dat er juist geen muziek door het orkest werd gespeeld. Ik was een beetje teleurgesteld toen “Cantina Band” niet live was. Ik heb dit stuk live horen spelen, dus ik weet dat het uit te voeren is, maar het was waarschijnlijk niet mogelijk om het tijdens deze productie te spelen. Wat mij ook opviel, waren twee scènes in de film zonder muziek op de achtergrond, wat extra opviel omdat het orkest niet aan het spelen was: de scènes waren het duel tussen Darth Vader en Obi-Wan en de Death Star geulscène voordat Luke aan zijn run begint. Ik heb dit nooit gemerkt tijdens de film, maar tijdens het concert werd het duidelijker hoe krachtig de beelden werden toen de muziek begon te spelen, waardoor er extra emotie aan de scènes werd toegevoegd. Tijdens de finale viel mij op dat ik niet naar de beelden op het scherm keek, maar dat ik genoot van het orkest dat de muziek aan het spelen was, wat altijd een goed teken is van een goede uitvoering. Na de aftiteling konden we zelfs genieten van “Main Titles” als een toegift, met het 501st Legioen op het podium voor een extra effect.

Star Wars - Munchen - 02

Muziek van Williams kan lastig zijn om te spelen, maar het orkest heeft het buitengewoon goed gedaan. De “Princess Leia” en “Force” thema’s, die af en toe verschijnen, werden prachtig en met emotie gespeeld. “Binary Sunset” deed kippenvel verschijnen en “TIE Fighter Attack” had me op het randje van mijn stoel. Ik denk ook dat dit mijn beste filmvertoning was met een live-orkest op het gebied van geluidskwaliteit. De balans met de muziek en de dialoog was perfect en ook de kwaliteit van de geluidsband klonk prima in deze zaal. Ze hebben Star Wars in Concert – Das Imperium schlägt zurück al aangekondigd voor januari 2019. Ik zal waarschijnlijk zelf niet aanwezig zijn, maar ik kan het ten zeerste aanbevelen om te gaan – als je de Duitse nasynchronisatie natuurlijk niet erg vindt. Mocht dat wel zo zijn, zijn er over de hele wereld veel Star Wars-concerten aangekondigd. Er is waarschijnlijk zelfs eentje bij je in de buurt zonder dat je het door hebt.

Concert Informatie

Waar en wanneer: München, Duitsland op 1 april 2018
Orchestra: München Philharmonisch Orkest onder leiding van Ludwig Wicki

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *