KFMF 2018: Video Game Music Gala

Elk jaar organiseert het Filmmuziekfestival in de Poolse stad Krakau een groot concert in de sportarena van de stad. Het thema voor dit jaar was muziek uit computerspellen. Traditioneel worden voor deze concerten veel componisten uitgenodigd en dit jaar was geen uitzondering. De hoofdgasten waren Jesper Kyd, Christopher Drake, Richard Jacques, Piotr Musiał, Marcin Przybyłowicz, Mikołaj Stroiński, Eimear Noone, Austin Wintory en Elliot Goldenthal (die nog niet echt voor een spel heeft gecomponeerd, maar daar komen we later op terug). De verantwoordelijkheid om het orkest en koor te leiden werd gegeven aan Ludwig Wicki, die al regelmatig heeft meegewerkt aan dit festival.

© Alicja Wróblewska / Black Shadow studio

Na een mooie start met Medal of Honor van Michael Giacchino, die hij gecomponeerd heeft voordat hij bekend werd in Hollywood, konden we luisteren naar Silent Hill, die opgedragen was aan de vorig jaar overleden Daniel Licht. De muziekpartner van Licht, Norman Kim, zong met een mandoline voor zijn neus, vergezeld door Tina Guo op haar elektrische cello, tijdens dit geweldige stuk: het was snel, met heavy metal-elementen en een fantastisch einde. Het volgende nummer, Journey, was daarom een groot contrast. Componist Wintory liep samen met Guo het podium op, die voor dit stuk een gewone cello ging spelen. Het begin van de suite was een voorrecht om mee te maken sinds Tina Guo degene was die de originele opname van dit prachtige thema speelde en daarna met haar eigen improvisatie het mocht uitbreiden. Toen ze klaar was, begon Wintory het orkest te dirigeren voor de rest van het werk. ABZU, die daarop volgde, was net zo mooi. Voor Wintory’s laatste stuk kwam Sara Andon met haar fluit het podium op en samen speelden ze muziek van Assassin’s Creed: Syndicate. De muziek van dit spel is erg vrolijk en dat was ook te horen in het spel van Andon.

© Alicja Wróblewska / Black Shadow studio

Na een bombastisch stuk van Headhunter door Richard Jacques, was het tijd om de winnaar van de FMF Young Talent Award aan te kondigen. De deelnemers moesten muziek schrijven naar aanleiding van iemand die een deel van het spel James Bond: Blood Stone heeft gespeeld en opgenomen. De winnaar van dit jaar was Marco Valerio Antonini, een Italiaanse componist die nu in Californië woont, waar hij al aan het componeren is voor films en spellen. Hij heeft de afgelopen jaren al enkele prijzen gewonnen en hij kan deze ook aan zijn collectie toevoegen. SoundtrackFest heeft een diepgaand (alleen in het Engels) interview met Antonini gehouden, wat een fantastische bron is als je over hem en de award meer wilt weten. Naderhand konden we Jacques’s eigen interpretatie van de muziek uit dit spel horen, die zeer Bond-achtig klonk met een snel tempo en schreeuwende trompetten. Zoals tijdens Fimucité, dirigeerde Eimear Noone haar eigen “Malach, Angel Messenger” uit World of Warcraft: Warlords of Draenor. Het is een prachtig stuk, waarbij je getuige kunt zijn van haar energiek dirigeren en kunt genieten van de muziek gespeeld door het orkest, het koor en alle vooraf opgenomen muzikanten op het grote scherm te zien waren. Het tweede stuk van Noone was een nummer uit een spel die nog niet is uitgekomen, genaamd Runes of Aran, waar zangeres Anna Karwan haar deel prachtig zong over lange melodielijnen van het orkest heen.

© Alicja Wróblewska / Black Shadow studio

Vóór de aankondiging van de Ambassador Award, die werd gewonnen door de spelontwikkelaars van CD Projekt Red, konden we genieten van jazzmuziek uit Phantom Doctrine, geschreven door Jan Sanejko en Marcin Przybyłowicz. Toen de prijsuitreiking voorbij was, konden we luisteren naar een suite van The Witcher III. Ik heb vaak naar deze muziek geluisterd en ik heb echt genoten van Karwan die in deze uitvoering zong. Hierna kwam de muziek van Jesper Kyd, waarmee ik heel bekend ben maar die ik nog nooit live had meegemaakt. Ik vond “Ezio’s Family” erg fantastisch met zijn geweldige en eenvoudige melodielijn en met het gezang van Karwan. De suite van Assassin’s Creed 2 en Assassin’s Creed: Brotherhood, met Guo die met haar elektrische cello Karwan vergezelde, was ook fantastisch. De suite met muziek van Hitman 2 en Hitman: Blood Money die hierop volgde was een zeer goed voorbeeld van wat de productie met het scherm voor dit concert heeft gedaan. Het toonde een mix van afbeeldingen geïnspireerd door de spellen, tezamen met de muzikanten en vermengd met live-opnames van het concert. Bijvoorbeeld voor deze suite zagen we de wapenkast van de huurmoordenaar met instrumenten in plaats van wapens en Ludwig Wicki was gemarkeerd als een doelwit om te worden vermoord. Het maakte de suite ook interessant om naar te kijken naast het luisteren naar de prachtige muziek. Daarna was het tijd voor het stuk van Goldenthal. Zoals ik in het begin al zei, heeft hij tot nu toe geen muziek voor spellen geschreven. Hij heeft daarentegen voor de animatiefilm Final Fantasy gecomponeerd, dat ook een spelserie is. Voor de FMF had hij een nieuwe suite gearrangeerd met muziek uit die film, die in première ging tijdens dit concert. Persoonlijk is het mijn favoriete soundtrack van Goldenthal en het was gewoon een geweldige ervaring om deze muziek live te horen, vooral het mooie en delicate thema, maar ook het prachtige einde met een enorme kopersectie, inclusief acht hoornisten, die een massieve muur van geluid produceerden. Het concert eindigde met de muziek van Christopher Drake. Hij heeft twee suites geschreven met muziek uit Batman: Arkham Origins, die erg donker klonk en mij aan de Batman-muziek van Danny Elfman deed denken. Vooral “Villains Suite” had een aantal krachtig klinkende melodieën en thema’s.

© Alicja Wróblewska / Black Shadow studio

Toen dit concert werd aangekondigd en ik meer details hoorde over wat ik van het programma kon verwachten, twijfelde ik of ik het leuk zou vinden. Ik had de indruk dat ik sommige stukken zou missen van spellen die erg bekend zijn maar die op die avond niet uitgevoerd zouden worden. Desalniettemin was de hele avond voor mij een zeer plezierige ervaring, met veel nieuwe muziek, die ik nog niet eerder had gehoord. Naast de muziek waren de beelden op het scherm, waar ze de opnames van het concert mengden met afbeeldingen die waren geïnspireerd op het spel, leuk om te zien. De gasten waren dit jaar ook erg sterk met grote namen, die muziek schrijven voor videogames en natuurlijk met Elliot Goldenthal. Het moet een hele uitdaging zijn om een arena te vullen voor een concert als dit, maar nogmaals is de organisatie hierin geslaagd. Ik ben heel benieuwd wat ze voor het gala van volgend jaar zullen verzinnen, maar met hun reputatie en ervaring zal het waarschijnlijk de moeite waard zijn om bij te wonen.

Concertinformatie

Waar en wanneer: Krakow, Poland – 1 juni 2018, tijdens het filmmuziekfestival
Orkest en koor: Beethoven Academy Orchestra en Pro Musica Mundi Choir onder leiding van Ludwig Wicki
Gasten: Jesper Kyd, Christopher Drake, Richard Jacques, Piotr Musiał, Marcin Przybyłowicz, Mikołaj Stroiński, Eimear Noone, Austin Wintory en Elliot Goldenthal
Solisten: Tina Guo (elektrische cello, cello), Sara Andon (fluit), Anna Karwan (zang), Norman Kim (elektrische mandoline, synthesizer, zang), Benoit Grey (basgitaar en contrabas) en Przemysław Sokół (trompet)

Programma

 • Michael Giacchino – Suite uit  Medal of Honor
 • Daniel Licht – Suite uit  Silent Hill
 • Austin Wintory – “Apotheosis” uit  Journey
 • Austin Wintory – “Delphinus delphis” uit  ABZU
 • Austin Wintory – Assassin’s Creed Syndicate: Ballet of the Blades
 • Richard Jacques – Concert Suite uit  Headhunter
 • FMF Young Talent Award – Winnaar: Marco Valerio Antonini
 • Richard Jacques – “Athens Harbour Chase” uit  James Bond 007: Blood Stone
 • Eimear Noone – “Malach, Angel Messenger” uit  World of Warcraft: Warlords of Draenor
 • Eímear Noone – Runes of Aran

Pauze

 • Marcin Przybyłowicz and Jan Sanejko – Suite uit  Phantom Doctrine
 • FMF Ambassador Award – CD Projekt Red
 • Piotr Musiał, Marcin Przybyłowicz and Mikołaj Stroiński – Suite from The Witcher 3
 • Jesper Kyd – “Ezio’s Family” uit  Assassin’s Creed 2 (concert version)
 • Jesper Kyd – Suite uit  Assassin’s Creed 2 / Assassin’s Creed Brotherhood
 • Jesper Kyd – Suite uit  Hitman 2: Silent Assassin / Hitman: Blood Money
 • Elliot Goldenthal – Suite uit  Final Fantasy: The Spirits Within
 • Christopher Drake – Batman: Arkham Villains Suite
 • Christopher Drake – Batman: Arkham Origins Suite

Author

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

  Bekijk Berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *