Doctor Who: Series 12 – Segun Akinola

Voor degenen die het niet weten, de sciencefiction televisieserie Doctor Who bestaat al sinds de jaren ’60 en gaat over een buitenaards wezen dat zich The Doctor noemt en soort van onsterfelijk is. Elke keer als hij op het randje van de dood staat, herstellen alle cellen in zijn lichaam zich en als gevolg hiervan krijgt hij een volledig nieuw uiterlijk. Deze nieuwe Doctor wordt natuurlijk door een andere acteur gespeeld, waardoor de show ondertussen een levensduur van enkele tientallen jaren heeft. 

De serie werd in 2005 na een lange onderbreking opnieuw gelanceerd, onder de naam Series 1 – met een nieuwe Doctor, gespeeld door Christopher Eccleston. Terwijl The Doctor wordt gespeeld door verschillende acteurs, bleef de componist voor de serie, Murray Gold, vele jaren aan na de herstart in 2005. De grootste verandering kwam echter in 2017, toen Jodie Whittaker de nieuwe Doctor in Series 11 werd: de eerste vrouw die die rol op zich nam. Niet alleen kreeg de serie een nieuwe cast, en werd Chris Chibnall de nieuwe hoofdschrijver, ook nam componist Segun Akinola het stokje over van Gold. Als jonge componist van eind twintig heeft hij niet zoveel ervaring met het schrijven van muziek voor media, maar na zijn debuut in Series 11 is het tijd om stil te staan bij zijn muziek voor Doctor Who: Series 12.

Een ding dat echt opviel op het album, waren de verschillende muziekstijlen. The Doctor heeft een ruimteschip dat naar elke plek in het universum kan reizen, maar het is ook een tijdmachine, wat resulteert in allerlei verschillende omgevingen in de hele serie. De ene aflevering speelt zich af op een verre planeet ergens in de toekomst, de andere hier op Aarde, maar dan in de vorige eeuw. Voor elke aflevering heeft Akinola een eigen muziekstijl gekozen. Op dit album is van alles te vinden, van ambiente en elektronische achtergrondmuziek tot James Bond-achtige muziek gespeeld door een orkest. Sommige nummers bevatten ook stukken prachtig emotioneel piano- en vioolspel. 

Het is voor een componist een hele prestatie om te kunnen schakelen tussen al deze verschillende stijlen die bij al die afleveringen horen. Je kunt duidelijk horen welke muziek bij welk verhaal hoort, met vergelijkbare thema’s en muzikale patronen en vooral de muziek die klinkt alsof het uit een James Bond-film komt, was leuk om naar te luisteren. Zelfs sommige grote componisten uit Hollywood zijn niet in staat om al deze verschillende stijlen te ontwikkelen en ik moet Akinola daarvoor complimenteren Aan de andere kant klinkt niet alle muziek op zichzelf erg interessant voor mij en dit geldt dan vooral voor de elektronische nummers. Daarnaast zou ik graag een soort van overkoepelende muzikale handtekening willen horen boven al deze verschillende klanken en melodieën, om het publiek eraan te herinneren dat ze naar deze specifieke serie aan het kijken zijn. Er zijn veel manieren om dat te doen met thema’s, patronen en instrumentatie, maar ik hoor het niet echt terug in deze serie. Het prachtige thema dat Akinola heeft geschreven voor Whittaker als The Doctor verschijnt van tijd tot tijd, maar het is erg subtiel, je moet er echt naar luisteren om het te horen. 

Ik had nog niet eerder van Segun Akinola gehoord voordat hij aan Doctor Who begon en na het beluisteren van zijn muziek, denk ik dat hij veel potentie heeft. Laten we maar eens kijken naar wat voor soundtracks hij in de toekomst zal schrijven.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Series 12 Opening Titles (0:40)
 2. The Attacks (2:28)
 3. Hold On (0:53)
 4. MI6 (5:09)
 5. Beyond Your Understanding (1:28)
 6. Doctor, The Doctor (1:02)
 7. Going Undercover (4:04)
 8. The Spy Master (5:51)
 9. Don’t Panic (3:41)
 10. The Incredible Shrinking Device (3:07)
 11. Thank You (2:11)
 12. The Lie (3:10)
 13. Tranquility Spa (3:05)
 14. Stay Alive (2:48)
 15. One Possible Future (6:59)
 16. Big Fat Liar (2:17)
 17. The American Sense Of Humour (2:22)
 18. Official Eviction Notice (1:38)
 19. Superior Minds (3:21)
 20. The Future Is Mine (5:01)
 21. Judoon Warning Transmission (2:51)
 22. You Missed Me, Right? (0:50)
 23. Fugitive Identified (2:44)
 24. The Lighthouse (5:05)
 25. Something Is Coming For Me (3:54)
 26. Together And Alone (3:29)
 27. Praxeus (6:39)
 28. Three Idiots Roaming (5:17)
 29. Get Everyone Out (2:45)
 30. The Bloke Watching Your Dreams (1:57)
 31. His Eternal Partner (3:31)
 32. It’s Not Just You (5:31)
 33. Tales Of The Dead (2:04)
 34. A Traveller Moving Through Time (2:15)
 35. Quicksilver (2:32)
 36. She Was The Universe (3:21)
 37. Brendan (2:35)
 38. Be Afraid (3:46)
 39. The Fall (2:02)
 40. The Ascension Shall Begin (4:11)
 41. Everything Is About To Change (2:49)
 42. Tecteun (3:10)
 43. Time Lords (2:49)
 44. The Division (1:11)
 45. CyberMasters (5:08)
 46. My Penance (6:03)
 47. Home Sweet Home (1:25)
 48. Ascension of the Cybermen End Credits (1:10)

Duur: 2 uur en 32 minuten
Silva Screen Records (2020)

Author

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *