Animal Crackers – Bear McCreary

Toen de pandemie in Nederland in maart begonnen, had ik al het gevoel dat ik de komende tijd niet meer in staat zou zijn om recensies te schrijven voor noemenswaardige bioscoopfilms. Ik begon dan ook alvast plannen te maken voor een alternatieve invulling van Soundtrackwereld, door een lijst van oudere filmmuziek op te stellen die ik onder de aandacht wilde brengen. Dat gezegd hebbende, was ik erg blij met de vele recente releases op streamingdiensten zoals de film Animal Crackers op Netflix. Het geeft mij de gelegenheid om een nieuwe soundtrack van Bear McCreary te recenseren, die een van mijn favoriete soundtrackcomponisten aan het worden is.

De film gaat over een circus en over een familie die er banden mee heeft, maar de nadruk ligt op ‘animal crackers’, wat kleine diervormige koekjes zijn. Iedereen die er een eet, verandert in het dier waar het koekje naar gevormd is, wat resulteert in vele komische en originele gebeurtenissen. Wat voor mij ook een verrassing was, was de keuze van de stemacteurs. De bezetting bestond uit grote namen, zoals Ian McKellen, Sylvester Stallone, Emily Blunt, Danny DeVito, Gilbert Gottfried en nog veel meer. Wat ik echter het leukste aan de film vond, was toch wel de muziek.

Zoals je bovenaan dit artikel kunt lezen, is deze recensie als een leit versie gemarkeerd. Als ik de tijd heb en in staat ben om de film te bekijken, wil ik meestal een uitgebreide recensie schrijven. Dit is vooral het geval als de filmmuziek veel thema’s en melodieën bevat. Het zou echter niet netjes zijn als ik dit voor deze soundtrack zou doen, want McCreary heeft de thema’s en de muziek prachtig toegelicht in een blogpost op zijn officiële website. Als ik meer in detail zou treden over deze thema’s, zou ik hem gewoon kopiëren, aangezien hij in zijn blog zeer grondig te werk is gegaan. Ik kan je zeker aanraden om het volledige artikel te lezen en ik zou willen dat meer componisten hun visie op die manier zouden delen, want het voegt zoveel meer toe aan de luisterervaring. Daarom wil ik in plaats van diep in de thema’s te duiken, van deze gelegenheid gebruikmaken om je te vertellen wat een genot deze filmmuziek is. 

Zoals ik in mijn recensie van de muziek voor Godzilla: King of the Monsters in 2019 heb vermeld, is McCreary briljant in het vertellen van verhalen door middel van muziek, en hij heeft het weer gedaan voor Animal Crackers. De film is een komedie en heeft zijn Looney Tunes-momenten, die McCreary ook in zijn blog vermeldt, maar ik was al tot dezelfde conclusie gekomen voordat ik het bericht had gelezen. Naast de thema’s, die uitstekend zijn – met het thema op kazoos voor Zucchini, en de tubasolo voor Mr. Woodley als mijn favorieten – is de integratie van de thema’s in de rest van de muziek perfect gedaan. Het heen en weer schakelen tussen de thema’s in de muziek, wordt vloeiend uitgevoerd. Door te luisteren naar de muziek kun je horen welk personage zich in die scène bevindt, en hoe dat personage zich voelt, want de muziek geeft de emoties van dat moment perfect weer. Ik kan het beluisteren van deze filmmuziek zeker aanraden. Kijk tenminste in ieder geval even naar de hoes, het is een van de meest briljante albumhoezen die ik in lange tijd gezien heb.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Animal Crackers Overture (5:51)
 2. The Huntington Brothers (3:28)
 3. Life at the Circus (3:59)
 4. The Dog Food Factory (4:54)
 5. News of the Fire (1:45)
 6. Circus Memorial (3:30)
 7. Holy Moly (2:35)
 8. Zucchini Chase (4:16)
 9. Little Cookie Me (3:22)
 10. The Magic Is Gone (3:01)
 11. Brock and Woodley (3:43)
 12. Papa Bear (3:13)
 13. A Helping Hoof (1:58)
 14. The Tiger (3:14)
 15. Monkeying Around (3:58)
 16. An Offer From Horatio (3:40)
 17. Freak Fight (3:54)
 18. Chimera (5:57)
 19. Showtime (6:40)
 20. Fanfare Bullet Man (Bonus Track) (0:45)
 21. Blue Dream Studios Logo (Bonus Track) (0:20)

Duur: 1 uur en 14 minuten
Sony Classical (2020)

Auteur

 • Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.