The Ice Age Adventures of Buck Wild – Batu Sener

Animatiefilms zijn vaak een behoorlijke uitdaging om de muziek voor te schrijven. Omdat in animatie geen acteurs in beeld zijn, mis je als kijker vaak belangrijke gezichtsuitdrukkingen, waardoor de stemming van de ondersteunende muziek extra belangrijk is om uit te drukken hoe een personage zich voelt. Bovendien gebeuren er in veel animatiefilms – vooral bij avontuurlijke films – veel dingen die allemaal muzikale ondersteuning nodig hebben. Een van de beste componisten voor het maken van zo’n soundtrack is John Powell. Zijn muziek voor de How to Train Your Dragon-trilogie is magnifiek, maar het is niet de enige animatiefranchise waar hij muziek voor heeft geschreven, want Powell heeft ook de muziek gecomponeerd voor de meeste Ice Age-films.

De recentste film in die franchise, getitled The Ice Age Adventures of Buck Wild, heeft geen muziek van Powell, maar om eerlijk te zijn stelt me dat niet teleur, want de muziek is geschreven door Batu Sener. Ik denk dat het aannemelijk is dat veel mensen die van filmmuziek houden niet weten wie hij is, aangezien hij als hoofdcomponist nauwelijks soundtracks op zijn naam heeft staan. Dat hij niet zo bekend is in de filmmuziekwereld wil niet zeggen dat hij zijn sporen niet heeft nagelaten, want hij werkt al vele jaren met John Powell samen. Als lid van Powell’s crew is hij verantwoordelijk voor het schrijven van aanvullende muziek voor Powell’s muziek en hij heeft stukken van Powell’s muziek omgetoverd tot fantastische suites voor concerten die ik heb bijgewoond. Ik was erg benieuwd wat voor muziek hij zou schrijven als hoofdcomponist voor een project, nadat hij zo lang zo nauw met Powell heeft samengewerkt.

Toen ik voor het eerst naar de soundtrack van Buck Wild luisterde, hoorde ik meteen de nalatenschap van John Powell. De luchtige orkestrale muziek, vol thematische ideeën, lijkt erg op wat hij zou hebben geschreven. Dat is natuurlijk geen grote verrassing, want sommige van Powell’s originele thema’s worden in deze filmmuziek hergebruikt. Het meest opvallende voorbeeld is “Ellie Remembers (Part 2)”. Als je je afvraagt waar het eerste deel is: je kunt het terugvinden op het Ice Age: The Meltdown album van 15 jaar geleden, met hetzelfde thema in dezelfde orkestratie.

Wat mij het meest aan de score bevalt is dat, hoewel hij trouw is aan het Powell geluid voor een Ice Age film, Sener’s eigen draai er goed in te horen is. Er zijn thema’s voor de meeste personages in de film, inclusief die uit de vorige Ice Age films, zoals Buck en de buidelratten (possums), maar er zijn ook nieuwe thema’s voor de personages uit deze film, waarin je de basis van Powell’s thematische ideeën kunt herkennen. Al deze thema’s, voor bekende en nieuwe personages, zijn zeer goed geïntegreerd in een levendige en energieke filmmuziek, die nooit saai wordt. Als je nieuwsgierig bent naar deze thema’s, kun je de meeste terugvinden in nummers met veelzeggende namen, zoals Buck, Zee, Possums en Orson.

Als ik naar deze muziek zou luisteren zonder te weten wie deze heeft gecomponeerd, zou ik met grote zekerheid hebben gezegd dat het een John Powell score is. Dit klinkt misschien een beetje negatief richting Batu Sener, maar ik bedoel het juist als een compliment. In staat zijn om uitstekende thema’s te bedenken en ze zeer goed toe te passen, vooral voor een animatiefilm, is geen gemakkelijke taak en Batu Sener heeft dat geweldig gedaan.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Prelude to a New Adventure (2:55)
 2. Independent Possums (1:13)
 3. Ellie Remembers (Part 2) (1:58)
 4. Mission: Possums Out (1:34)
 5. Destiny Awaits (2:04)
 6. Dawn of the Possums (3:29)
 7. Orson, the Brainiac (4:00)
 8. Buck’s Den (1:52)
 9. Nighttime Stories (2:39)
 10. Mime Games (2:17)
 11. Meet Zee (1:57)
 12. Surveying Raptors (2:02)
 13. Orson’s Army (2:16)
 14. Journey to the Lost Lagoon (3:11)
 15. Reuniting with an Old Friend (2:34)
 16. Lagoon Fight (4:09)
 17. Fall of the Union (1:26)
 18. Finding Courage (1:41)
 19. Training with Zee (1:26)
 20. Battle of the Watering Hole (8:09)
 21. Possums’ Independence (5:44)
 22. Dr. Buckminster (1:12)

Duur: 59 minutes
Hollywood Records (2022)

Auteur

 • Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.