Two Steps from Hell Live – 2022-06-16, Amsterdam

Deze website draait om soundtracks: muziek die speciaal geschreven is voor films, televisie en games. Er zijn enkele uitzonderingen op die regel en één daarvan is de muziek van Two Steps from Hell. Ook als je nog niet van hen gehoord hebt, ken je hun muziek waarschijnlijk wel van muziek voor filmtrailers. Het Two Steps from Hell-concept bestaat uit het componistenduo Thomas Bergersen en Nick Phoenix, die zogenaamde ‘epische muziek’ schrijven: vet klinkende orkeststukken, meestal met veel percussie, gitaren en een groot koor. Hun muziek heeft dan ook behoorlijk wat fans. Ik was in 2018 aanwezig bij  Two Steps from Hell in Praag, dat snel uitverkocht was met mensen die uit heel Europa kwamen, waarop besloten werd een een extra concert in de middag op diezelfde dag te plannen. Bergersen, die toen als enige aanwezig was, vertelde het publiek dat hij graag samen met Phoenix wilde terugkeren. Hij kwam zijn belofte na door een Europese tournee voor 2020 aan te kondigen. Ik kocht kaartjes voor het concert op 25 april 2020 in Amsterdam, dat zoals je kunt voorstellen werd uitgesteld vanwege de pandemie. Na meer dan twee jaar wachten was het eindelijk tijd om het nieuwe concert mee te maken.

Toen ik het podium voor het eerst zag, kon ik meteen zien dat presentatie belangrijk was. Het podium was verdeeld in drie plateaus, waarvan het linker en het rechter gereserveerd waren voor het orkest en het koor. Op het middelste plateau bevonden zich vele verschillende soorten percussie-instrumenten – voor alle zogenaamde ‘epicness’ – waaronder een enorme taiko-drum als middelpunt. Zoals ik al aangaf speelt percussie een belangrijke rol in de muziek van Two Steps from Hell en in deze show werden deze instrumenten bespeeld door Nick Phoenix zelf, Greg Ellis, de muzikale leider van de show en drie percussionisten uit het orkest.

In het midden was er plaats voor de extra muzikanten die voor de tournee waren uitgenodigd, namelijk Esther Abrami op viool, Helen Nash op elektrische cello en Saulius Petreikis op meerdere hout- en koperblaasinstrumenten. Andere bandleden die voor het rechterplateau te vinden waren, waren Eliane Correa op keyboard en zang, die ik ken van The World of Hans Zimmer tour, en Skye Emanuel op gitaar. Voor het linker plateau stond een piano met wat elektronische instrumenten, waaronder een elektrische viool, en dat was de plek waar Bergersen het grootste deel van zijn magie uitvoerde.

Hoewel Phoenix en Bergersen een componistenduo vormen, schrijven ze elk stuk individueel en hebben daarom elk hun eigen collaborateurs, waaronder de zangeressen die beiden aanwezig waren: Merethe Soltvedt voor Bergersen en Úyanga Bold voor Phoenix. Zangeres Kamila Nývltováwas was ook uitgenodigd om deel te nemen aan deze tournee na haar indrukwekkende optreden in Praag.

De muziek die ten gehore werd gebracht was een fraaie set van nummers uit hun lange carrière. Elk stuk had wel iets interessants, of het nu de beelden waren, het gebruik van de enorme taiko drum, het optreden van een van de solisten of de interactie met elkaar. Veel van de nummers bestonden uit intrigerende percussiepartijen of snelle patronen die door het orkest moesten worden uitgevoerd, wat allemaal schitterend werd gedaan. Mijn hoogtepunt van de avond was het indrukwekkende en emotionele “Wings for Ukraine”, dat Bergersen schreef uit verlangen naar vrede in Oekraïne. Het stuk was extra effectief omdat het orkest dat het uitvoerde het Odessa Opera Orchestra uit dat land was. Andere stukken die ik mooi vond waren de stukken waarin Phoenix samen met Bold zong, het geweldige strijkkwartet, bestaande uit Abrami, Nash, Bergersen en een violiste uit het orkest, dat het waanzinnige “El Dorado” uitvoerde en hun grootste hit “Heart of Courage” als slotstuk van de avond.

Wat ik het leukst vond aan het concert was het plezier. Niet alleen de bandleden hadden het naar hun zin, maar ook de orkestleden lachten en dansten op het podium. Sommigen droegen zelfs een zonnebril tijdens hun optreden. Een van de dingen die me opviel was dat er geen voltallig koor en orkest op het podium stond, iets wat ik zou verwachten bij ‘epische muziek’. Als je goed luisterde, hoorde je wel een geluidsband op de achtergrond, maar die was er alleen om wat extra diepte te geven en zat de uitstekende prestaties van de muzikanten niet in de weg. Als gevolg daarvan was de muziek niet zo ‘episch’ als ik had gehoopt,maar ik kan me voorstellen dat toeren met het grote orkest en koor dat daarvoor nodig is, logistiek en vanuit het oogpunt van de grootte van podia bijna onmogelijk zou zijn. en waarschijnlijk verschrikkelijk duur is. Gelukkig werd het feit dat er niet zoveel muzikanten op het podium aanwezig waren gemakkelijk gecompenseerd door het enthousiasme en de prestaties van degenen die er wel waren en er waren nog steeds oordoppen nodig om de luide klanken te absorberen. Daarnaast is het in staat zijn om Two Steps from Hell muziek live te kunnen horen een traktatie en is het een once-in-a-lifetime gebeurtenis die je moet meemaken. Ik hoop dat ik ze in de toekomst nog eens kan zien optreden, want zoals je in het Praagse verslag kon lezen: ze zijn me nog steeds een live versie van “Invincible” schuldig!

Concertinformatie

Waar: AFAS Live in Amsterdam
Wanneer: 16 juni 2022
Bandleden: Thomas Bergersen, Nick Phoenix, Merethe Soltvedt, Úyanga Bold, Kamila Nývltová, Greg Ellis, Esther Abrami, Helen Nash, Saulius Petreikis, Eliane Correa en Skye Emanuel
Orkest: Odessa Opera Orchestra
Koor: ReChoir

Programma

 • Thomas Bergersen – Empire of Angels
 • Thomas Bergersen – Cannon In D Minor
 • Nick Phoenix – After the Fall
 • Thomas Bergersen – Unbreakable
 • Nick Phoenix – Master of Shadows
 • Nick Phoenix – Fire Nation
 • Thomas Bergersen – Evergreen
 • Nick Phoenix – Am I Not Human
 • Thomas Bergersen – Blackheart
 • Thomas Bergersen – Star Sky
 • Thomas Bergersen – Wings for Ukraine
 • Thomas Bergersen – Strength of a Thousand Men

Pauze

 • Thomas Bergersen – Victory
 • Nick Phoenix – Wolf King
 • Thomas Bergersen – Flight of the Silverbird
 • Nick Phoenix – Titan Dream
 • Nick Phoenix – Dragon
 • Thomas Bergersen – Remember Me
 • Thomas Bergersen – El Dorado
 • Nick Phoenix – Fall of the Fountain World
 • Thomas Bergersen – Impossible
 • Thomas Bergersen – Little Star
 • Thomas Bergersen – New Life
 • Thomas Bergersen – Never Give Up On Your Dreams
 • Nick Phoenix – Rise Up (toegift)
 • Thomas Bergersen – Protectors of the Earth (toegift)
 • Nick Phoenix – Stormkeeper (toegift)
 • Thomas Bergersen – Heart of Courage (toegift)

Author

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *