Ghostbusters: Frozen Empire – Dario Marianelli

Als mensen aan de muziek voor de film Ghostbusters uit de jaren ’80 denken, is het eerste wat dan bij hen opkomt waarschijnlijk het beroemde liedje van Ray Parker Jr. Er is wellicht ook een grote groep mensen, waaronder ik, die aan het iconische thema van Elmer Bernstein denken. Na een pauze van een paar decennia kwam er een nieuw vervolg Ghostbusters: Afterlife uit met muziek van Rob Simonsen, die een fantastische score schreef, waarin hij niet alleen Bernsteins thema perfect gebruikte, maar ook Bernstein als invloed gedurende hele soundtrack duidelijk te horen is. Voor de nieuwste film Ghostbuster: Frozen Empire, die het verhaal voortzet, kreeg Dario Marianelli de taak om Bernsteins nalatenschap over te nemen.

Je kunt de Bernstein-invloeden meteen aan het begin van het album horen, met de spookachtige theremin-geluiden in “Manhattan Adventurers Society”, en er zijn herkenbare verwijzingen naar het thema aanwezig in de hele muziek, met “Firehouse” en “Chess in the Park” als uitstekende voorbeelden. Dat laatste nummer is ook een goed voorbeeld van een nieuw thema dat Marianelli voor deze film introduceerde: een lieflijke melodie op harp, piano en andere instrumenten die de relatie tussen Ghostbuster Phoebe en de geest Melody weergeeft. De kwaadaardige tegenstander Garraka krijgt ook zijn eigen originele muziek. Zijn thema bestaat uit slechts een paar noten en verschijnt op verschillende plaatsen. De melodie van het thema klinkt onheilspellend en duister in “Dr. Wartzki”, uitgevoerd door een vrouwenkoor, en is gedurfder en spookachtig door het orkest uitgevoerd in “The Horns”.


Toen ik naar de film in de bioscoop keek, was ik wat teleurgesteld. Ik moest elke keer grijnzen als ik het iconische thema hoorde, maar ik vond dat de muziek veel afweek van een traditionele Ghostbusters-score. Dat veranderde toen ik de muziek thuis ging analyseren. Marianelli’s muziek begon te klikken toen ik me realiseerde wat hij precies met de muziek had gedaan. Bijna elk nummer bevat een stukje DNA van Bernstein, waarbij een onderdeel van het thema is verwerkt in uitstekende muziek om een scène te ondersteunen. Ik ben bang dat Marianelli’s muziek een beetje te geavanceerd is om door het grote publiek te worden opgepikt, omdat het niet tijdens het zien van de film opvalt. Dat is jammer, want Marianelli heeft een geweldige prestatie geleverd door zijn creatieve geest te combineren met Bernsteins nalatenschap, die de volgende generatie Ghostbusters waardig is.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

 1. Manhattan Adventurers Society (1:55)
 2. The Sewer Dragon (4:08)
 3. Firehouse (0:58)
 4. Ray’s Occult (1:52)
 5. A Ghost in the Attic (1:22)
 6. Chess in the Park (2:27)
 7. When the Light is Green… (1:18)
 8. Paranormal Research Center (3:08)
 9. A Call (0:40)
 10. The Orb (1:52)
 11. A Tour of the Firehouse (3:06)
 12. Slimer (1:13)
 13. Dadi’s Secret Room (1:32)
 14. Should We Investigate? (1:45)
 15. Dr. Wartzki (3:52)
 16. Patience (3:04)
 17. Golden Years (1:10)
 18. It’s Your Turn (1:45)
 19. Ionic Separator (3:57)
 20. Now He Can Control You (1:11)
 21. The Horns (1:44)
 22. Back to Headquarters (1:05)
 23. New Proton Packs (2:20)
 24. Possessor’s Mistake (2:02)
 25. Was Any of it Real? (2:17)
 26. Last Frozen Stand (4:11)
 27. The Thawing (1:51)
 28. In the Fabric of the Universe (3:21)

Duur: 1 uur en 1 minuut
Sony Classical (2024)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *