Het Verlangen – Merlijn Snitker

Het Verlangen Merlijn SnitkerAangezien wij een Nederlandse website zijn, willen we ook aandacht geven aan filmmuziek van Nederlandse films. De eerste Nederlandstalige film die wij onder de loep nemen, is de film Het Verlangen met muziek van de componist Merlijn Snitker. Het Verlangen is een komedie over een mooie, maar simpele, vrouw die zich voordoet als een schrijver van een boek, dat een bestseller blijkt te worden.

Snitker componeert al meer dan tien jaar voor televisie en film. Hij begon zijn carrière samen met mede-componisten Melcher Meirmans en Chrisnanne Wiegel, maar heeft in de tussentijd al aardig wat films op zijn eigen naam staan. Voor Het Verlangen heeft Snitker er voor gekozen om geen gebruik te maken van orkest en synthesizers: alle muziek is geschreven voor een kleine groep muzikanten. Je kan een piano, dwarsfluit, gitaren, drumstel, contrabas voor de baspartij en andere strijkers horen, die samen voor een vrolijk gestemde soundtrack zorgen. Het album is gevuld met heel veel korte nummers, die 30 seconden tot soms twee minuten duren, met maar drie nummers die boven de drie minuten komen. De eerste twee nummers, “Uitgeverij Goudemondt” en “Een meesterwerk”, bevatten de twee hoofdthema’s: twee simpele melodieën die op piano gespeeld wordt met ondersteuning van de andere muzikanten.

Ik zal niet uitgebreid gaan vertellen over elk van de 34 nummers op het album, want anders ben je nog een behoorlijke tijd aan het lezen. Wat ik kan zeggen is dat het merendeel van de nummers erg gevarieerd zijn in stijl. De hoofdthema’s komen van tijd tot tijd boven in hun oorspronkelijke, of soms iets aangepaste, vorm. Sommige nummers zijn echter wel de moeite van het noemen waard.  In “Naar De Wereld Draait Door” hoor je de strijkers een strak patroon spelen met de gitaar- en cellomelodieën er overheen gelegd. “Het Verlangen” heeft mooie melancholische melodieën in de strijkers en piano. Tot slot is “Jullie gaan het oplossen” een vrolijk werk waar de violen heerlijk tokkelen om zo de basis te leggen voor een solo op de cello.

Deze soundtrack is voor mij heel raar om te recenseren, omdat het heel tegenstrijdig is en ik gewoon hink op twee gedachten. Aan de ene kant heeft deze soundtrack veel originele ideeën door de instrumenten op verschillende manieren te gebruiken, waardoor het merendeel van de nummers mooi op zichzelf staan. Maar aan de andere kant bevat de muziek ook heel veel herhalingen: dezelfde thema’s en patronen komen telkens weer terug in verschillende nummers. Een goed voorbeeld hiervan zijn de twee nummers “Een verrukkelijke oplossing” en “Nep Schrijfster” die erg op elkaar lijken. Maar ook het begin van “Een genadeloze oplossing” heeft hetzelfde patroon. Alleen als je heel goed luistert, hoor je de verschillen. Om de herhalingen nog meer te benadrukken, het nummer “Nieuwe Prada’s” die tussen de twee nummers zit, klinkt weer hetzelfde als “Een Meesterstuk” die op zijn beurt weer hetzelfde klinkt als “Existentiële crisis” om het probleem nog meer te benadrukken.

Deze herhalingen zorgen er helaas voor dat ik niet echt van deze soundtrack kan genieten en dat vind ik heel jammer. De muziek is heel melodisch en heel goed uitgevoerd door de muzikanten. Het lijkt erop dat de muziek, zoals die in de film gebruikt is, zonder er echt over na te denken op het album is gezet. Naar mijn mening moet goed aandacht gegeven worden aan het uitzoeken van muziek om er een goede soundtrack van te maken. Ik had liever een korter album gehad, waar de herhalingen uitgefilterd waren.

Luisteren of kopen

  • Koop deze soundtrack op iTunes
  • Luister naar deze soundtrack op Spotify

Lijst van de nummers op de soundtrack

Vetgedrukt zijn de highlights.

  1. Uitgeverij Goudemondt
  2. Een Meesterwerk
  3. Naar De Wereld Draait Door
  4. Een Nogal Onconventioneel Plan
  5. Een Genadeloze Oplossing
  6. Mi Casa Es Su Casa
  7. Brigitte Hooijmakers
  8. Het Verlangen
  9. De Kickboxer
  10. Jullie Gaan Het Oplossen
  11. Van Bommel
  12. Hoogtepunt
  13. Het Mooiste Boek Van De Afgelopen 10 Jaar
  14. Aaron Golsteijn
  15. Ongelofelijk Goedkope Lulsmoes
  16. Hou Jij Van Honden
  17. Gluren
  18. Chaperonne
  19. Pompoensoep
  20. Afwijzingen
  21. Soep Was Het Grote Toverwoord
  22. Zonder Verlangen Ben Je Niets
  23. Ik ik ik heb Verlangen geschreven
  24. De Schoenverkoopster
  25. De Tol Van De Roem
  26. Andante Con Moto by Sara d’Agostino, Ro Krauss & Annie Tangberg
  27. Een Verrukkelijke Oplossing
  28. Nieuwe Prada’s
  29. Nep Schrijfster
  30. Knopen Doorhakken
  31. Failliet
  32. Herman Schutte
  33. Mark en Boudewijn
  34. Existentiële Crisis

Totale lengte: 49 minuten
Riva Media Records / Topkapi Films (2017)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *