Justice League – Danny Elfman

Justice League - Danny Elfman

“Je hebt het als componist in Hollywood pas gemaakt als je wordt vervangen op een project”, schreef Tom Holkenborg op Twitter, toen werd aangekondigd dat Danny Elfman in zijn plaats de muziek voor Justice League zou gaan componeren. Toen ik het nieuws hoorde, werd ik gelijk enthousiast: onder andere de filmmuziek van Elfman voor Batman uit 1989 maakte mij bewust van filmmuziek. Ook vertelde Elfman aan de media dat er maar één Batman-thema bestaat. Dat heeft mijn interesse nog meer aangewakkerd.

De soundtrack begint met een nummer genaamd “Everybody knows” uitgevoerd door Sigrid. Meestal ben ik geen fan van liedjes in films, maar deze paste om één of andere reden heel goed tijdens de openingstitels. Het eerste nummer wat aandacht verdient, is “Hero’s Theme”, het hoofdthema van deze film. Terwijl het goed is uitgevoerd en een goede melodie bevat, geschreven voor de hoorns en andere koperblazers, blijft het daarbij maar naar mijn mening. De andere nummers bevatten veel zware klanken van de koperblazers, voornamelijk gespeeld door de hoorns en trombones met ondersteuning van de strijkers en af en toe een koor. De muziek zelf bevat ook veel patronen en melodieën.

Voor mij is het hoogtepunt van de soundtrack de hints naar andere thema’s. Elfmans eigen Batman-thema komt bijvoorbeeld soms om de hoek kijken en “The Final Battle” is hier een goed voorbeeld van. Zijn versie van het Wonder Woman-thema, oorspronkelijk gecomponeerd door Hans Zimmer voor de film Batman v Superman, is zeer goed verwerkt in een actiescѐne en is te horen in “Wonder Woman Rescue”. Deze versie is een beetje frisser dan het origineel omdat alleen standaard instrumenten uit het orkest zijn gebruikt, naast een kleine rol voor een elektrische gitaar. In de film was er ook een hint naar het Men of Steel-thema, geschreven door Hans Zimmer, wat voor zover ik weet niet op het album staat. Naar mijn favoriete thema, die niet origineel voor deze film is geschreven, is het thema van Superman gecomponeerd door John Williams, waar een griezelige versie van  in “Friends and Foes” zit. Ik kon geen thema’s vinden voor Aquaman en Cyborg. Misschien zijn ze wel aanwezig, maar dan zijn ze een beetje te subtiel voor mijn oren. Het lijkt erop dat The Flash wel een thema heeft: het is een patroon van violen en fluiten, met sterke koperlijnen er bovenop geschreven, die je aan het einde van “Spark of The Flash” kunt horen. Een andere track die ik graag wil noemen is “Anti-Hero’s Theme”, een stuk waarin je de stijl van Elfmans muziek echt goed kunt herkennen.

Er zijn een aantal nummers waar het koper niet op de voorgrond staat en de andere instrumenten de tijd krijgen om uit te komen. Deze zijn “Home”, “Bruce and Diana” en “A New Hope”. Ze bevatten mooie melodieën, hoewel ik de samenhang met de rest van de score een beetje mis. Ook heeft het album nog twee liederen, naast “Everybody Knows”, die niet lang blijven hangen. Ten slotte bevat het album twee uitgebreide versies van “The Tunnel Fight” en “The Last Battle”.

Ik heb gemengde gevoelens over deze soundtrack. Aan de ene kant ben ik erg blij dat het traditionele filmmuziek is, gespeeld door een orkest, met veel melodieën en geluidseffecten die door het orkest zelf worden gedaan. Aan de andere kant is het geen score die ik los zal waarderen zonder de beelden. Deze score is naar mijn mening zeer goed geschreven in dienst van de film, maar hoewel ik nog steeds kan genieten van scores als Elfman’s Spider-Man of Batman, denk ik niet dat dat hetzelfde voor mij zal zijn bij deze score. Ik ben echter wel erg blij om een orkest te horen in plaats van muziek met veel percussie en synthesizers, wat nu regelmatig de norm is voor actie-georiënteerde films. Naar mijn mening hebben we meer van dit soort soundtracks nodig voor dit soort films.

Luisteren of kopen

Lijst van nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Everybody Knows – Sigrid
 2. The Justice League Theme – Logos
 3. Hero’s Theme
 4. Batman on the Roof
 5. Enter Cyborg
 6. Wonder Woman Rescue
 7. Hippolyta’s Arrow
 8. The Story of Steppenwolf
 9. The Amazon Mother Box
 10. Cyborg Meets Diana
 11. Aquaman in Atlantis
 12. Then There Were Three
 13. The Tunnel Fight
 14. The World Needs Superman
 15. Spark of The Flash
 16. Friends and Foes
 17. Justice League United
 18. Home
 19. Bruce and Diana
 20. The Final Battle
 21. A New Hope
 22. Anti-Hero’s Theme
 23. Come Together –  Gary Clark Jr. and Junkie XL
 24. Icky Thump – The White Stripes
 25. The Tunnel Fight (Volledige lengte)
 26. The Final Battle (Volledige lengte)
 27. Mother Russia (Bonus nummer)

Totale lengte: 1 uur 41 minuten
WaterTower Music (2017)

Auteur

 • Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.