Brian Tyler Returns: Live in Concert – Londen

Brian Tyler zijn muziek vind ik stiekem wel leuk vind om naar te luisteren. Tijdens een panel op het filmfestival in Krakau, gaf Tyler toe dat hij van luide klanken houdt en hij overtuigde het publiek met een bombastisch optreden in de sportarena van de stad. Voor deze uitvoering aan, had hij ook een concert in Londen gegeven met het Philharmonia Orchestra en de Philharmonia Voices. Hij vond dat concert blijkbaar zo leuk dat hij zijn terugkeer naar Londen aankondigde om nogmaals met hetzelfde orkest en op dezelfde locatie te spelen. Aangezien we toch al van plan waren om Londen te bezoeken voor het John Williams concert, dat een dag later zou zijn, en omdat ik daarnaast zijn optreden in Krakau erg leuk vond, hoefde ik niet lang na te denken om dit concert ook bij te wonen.

Wat ik het leukst vind aan de muziek van Tyler zijn de korte en krachtige thema’s en het verbaasde me niet dat hij de avond met een van zijn sterkste begon: het thema uit Iron Man 3. Naast een geweldige componist is hij ook een persoon die veel aandacht aan zijn uiterlijk besteedt. Zoals ik al verwachtte, was hij heel netjes in het zwart gekleed en hij had ervoor gezorgd dat zijn kapsel perfect zat. De meeste stukken tijdens dit concert waren de massaal klinkende thema’s die hij heeft geschreven voor films zoals Teenage Mutant Ninja Turtles, Power Rangers, het thema uit Thor: The Dark World, Avengers: Age of Ultron en zijn bekende thema “Fast Five” uit de The Fast and the Furious serie. In elke track moest het hele orkest veel geven: meestal met snelle ritmische patronen door de strijkers en percussie en de kopermuzikanten die de melodieën met volle kracht moesten spelen, terwijl hij heftig op de bok stond te dirigeren. Er was ook een klein koor aanwezig met microfoons in hun handen om over de massale klanken van het orkest heen te zingen, aangezien het orkest ook was versterkt. Gelukkig waren niet alle stukken zo bombastisch: de muziek van beide Now You See Me-films is bijvoorbeeld niet zo luid en heeft een meer subtiele klank. Er is echter een deel aan het einde van het thema uit de eerste film, waarin de drummer alles uit de kast moest halen voor de finale. Het orkest speelde ook de mooie melodieën van The Greatest Game Ever Played en Yellowstone om te breken met het geluidsgeweld van de bombastische thema’s.

Beide stukken uit videogames, die Tyler gecomponeerd heeft en die op de avond werden uitgevoerd, waren een van de hoogtepunten voor mij. Assassin’s Creed: Black Flag is een vrolijk klinkend nummer met mooie melodieën in de violen en ik vond Far Cry 3 ook erg goed klinken met het koor, de prachtige vioolsolo en de drums. Voor elk stuk van de avond gaf Tyler een korte inleiding, waarin hij het publiek vertelde dat hij fan is van dingen zoals Star Trek, Marvel, Formule 1 racen en dat hij nu de droom beleeft om muziek te mogen componeren voor datgene waar hij al zolang van houdt. Mijn favoriete verhaal was over de miniserie Children of Dune, waar hij als kind al muziek voor het boek schreef en dat hij enkele van die noten geïntroduceerd heeft in de muziek van de serie, die hij dus later in zijn leven componeerde. Ik heb altijd van de muziek uit deze serie gehouden en het was magisch om het live te mogen ervaren, terwijl Tyler zelf aan het dirigeren was. Tyler dirigeerde bijna de hele avond op het stuk uit Battle: LA na, waar hij zijn elektrische gitaar pakte en zelf de partij begon te spelen met ondersteuning van het orkest.

Voor dit concert had Tyler ook een gast meegenomen: zangeres Tori Letzer was aanwezig om het stuk “Into Eternity” uit Thor: The Dark World te zingen, dat zij oorspronkelijk heeft opgenomen voor de film. Dit was het tweede stuk uit die film die deze avond werd gespeeld, wat eigenlijk tijdens dit concert bijna niet gebeurde en dat vond ik helemaal niet erg, omdat ik die filmmuziek heel goed vind en haar uitvoering was fantastisch. De enige film waaruit tijdens het concert ook twee stukken werden gespeeld, was de jazzmuziek uit Crazy Rich Asians, die Tyler recentelijk heeft gecomponeerd. De eerste was het thema voor “Astrid”, met de inspiratie van het stuk, de actrice Gemma Chan, aanwezig in de zaal. De jazzmuzikanten, die samen met het orkest voor dit stuk aanwezig waren, hebben geweldig werk geleverd. Tijdens de toegift vervoegde Tyler zich bij de muzikanten in het orkest om de drums en de piano te spelen voor het tweede Crazy Rich Asians-stuk.

Dit concert voldeed perfect aan mijn verwachtingen. Je kon zien dat Tyler een geweldige tijd had, door onder andere dansend op het podium te dirigeren, maar ook in zijn kleine interacties met het publiek. Hij had ook zijn familie en enkele vrienden uit de industrie meegenomen om samen met hem van het concert te genieten. Het voelde echt als een onderonsje met Brian Tyler en dat hij zijn hart en ziel gaf om het publiek zo goed mogelijk een leuke avond te geven. Als je naar dit concert ging zonder te weten wat je kon verwachten, kan ik me heel goed een teleurstelling voorstellen. De zware versterking van het orkest creëert een geluid dat heel anders is dan een onversterkt orkest. Ook klinkt een klein koor van 15 personen heel anders dan wanneer je een volledig koor tot je beschikking hebt. Maar aangezien ik volledig voorbereid was, had ik een geweldige avond. Ik verwachtte zelfs mijn oordopjes nodig te hebben en dat was niet eens nodig. De manier waarop het programma was gestructureerd was ook zeer goed doordacht. Elke helft begon met een krachtig – en luid – thema dat vervolgd werd door een mix van krachtige thema’s met andere subtiele stukken, waarbij een leuk programma voor het publiek werd gecreëerd. Aan het applaus en gejuich te horen, hadden ze, inclusief ik, een geweldige tijd.

Concertinformatie

Waar: Royal Festival Hall in London, UK
Wanneer: 25 oktober 2018
Orkest en koor: Philharmonia Orchestra en Philharmonia Voices onder leiding van Brian Tyler
Zangeres: Tori Letzler

Programma

 • Iron Man 3
 • “Heroes United” uit 2018 Winter Olympics
 • Assassin’s Creed IV: Black Flag
 • Star Trek: Enterprise
 • Now You See Me
 • Thema uit Yellowstone
 • Avengers: Age of Ultron
 • Far Cry 3
 • Transformers Prime
 • “Into Eternity” uit Thor: The Dark World
  • Zang: Tori Letzler
 • Fast Five
 • Now You See Me 2
 • The Mummy

Pauze

 • Thor: The Dark World
 • “Astrid” uit Crazy Rich Asians
 • Power Rangers
 • The Greatest Game Ever Played
 • Battle: LA
 • Universal Pictures 100th Anniversary Theme
  • Originele thema door Jerry Goldsmith
 • “Summon the Worms” uit Children of Dune
 • “Drift and Fall Again” uit Criminal
  • Zang: Tori Letzler
  • Gecomponeerd als MadSonik
 • Formula 1 Theme
 • One Strange Rock
  • Gecomponeerd door Zedd
  • Gearrangeerd door Brian Tyler
 • Teenage Mutant Ninja Turtle
 • Drum solo (toegift)
 • “Text Ting Swing” uit Crazy Rich Asians (toegift)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *