Krakau Film Music Festival 2020 (Online)

Net als elk ander groot evenement in 2020 moest het Krakau Film Music Festival uitgesteld  worden vanwege het coronavirus. Ik bezoek dit prachtige festival al sinds 2011 en dit is de eerste keer dat ik niet naar Krakau kon gaan om vrienden te ontmoeten, naar prachtige muziek te luisteren, interessante workshops bij te wonen en met componisten te praten. Echter, kort na het nieuws dat het festival werd uitgesteld, kondigde de organisatoren een alternatief aan, FMF Online, een online evenement door middel van live streams op de Facebook– en YouTube-pagina’s van het FMF. Ik was nog steeds een beetje somber dat ik dit jaar niet naar Krakau kon gaan, maar in zekere zin keek ik uit naar deze online ervaring en halverwege het festival kwam ik tot de conclusie dat ik erover wilde schrijven, want hoewel het niet traditioneel is, is het nog steeds een festival dat muziek in de media viert en waar zeker wat aandacht verdient.

Proloog: Live from Studio

FMF Online zou op dezelfde dagen worden gehouden als het oorspronkelijke festival, maar de organisatoren begonnen al weken voordat het officiële festival begon met het streamen van een studioconcert elke zondagavond, zoals ik al schreef in mijn artikel over het omgaan met de corona-crisis met filmmuziek. Het eerste concert was in het eerste weekend van april met een optreden van de Poolse componist Atanas Valkov. Elke zondag tot aan de officiële start van het festival volgden vele componisten en artiesten n zijn voorbeeld met een eigen optreden.

Het was een leuke en interessante ervaring om te zien wat voor optredens van ongeveer een half uur elke componist of artiest had voorbereid, want elk van hen gaf er een persoonlijk tintje aan. Sommigen traden op in hun (thuis)studio met een klein ensemble, zoals Atli Örvarsson, Jeff Beal met zijn familie en Matthijs Kieboom met een fantastische uitvoering van zijn muziek, opgenomen in de studio in Arnhem, waar ik bij de opnames van de muziek voor de film Wild geweest ben. Anderen deden het helemaal alleen, zoals Jean-Michel Bernard en Atanas Valkov.

Live from Studio – Lukasz Targosz

De Poolse componist Łukasz Targosz nodigde alle muzikanten over de hele wereld uit om een deel van het stuk, dat Targosz op het festival zou gaan spelen, samen met hem in zijn Let’s Play Together Orchestra op te nemen. In zijn Live from Studio konden we het eindresultaat van al deze individuele optredens samen horen en tegelijk een blik werpen in de persoonlijke omgevingen van deze muzikanten.

Hieronder is een overzicht van alle Live from Studio optredens voor het festival begon:

Antanas Valkov

Aleksander Dębicz

Jean-Michel Bernard

Atli Örvarsson

Łukasz Targosz

Matthijs Kieboom

Jan Stokłosa

Jeff Beal

Het online festival

Het was al bekend dat de FMF elke avond tijdens het online festival een concert van voorgaande edities zou streamen. Wat ik niet wist was dat de organisatie nog meer evenementen in de loop van de dag zou programmeren. De meeste dagen hadden hetzelfde tijdschema. ‘s Middags had FMF-partner, Poolse radiozender RMF Classic, een interview met een componist of artiest die een band had met het festival. Om 5 uur ging de Live from Studio serie verder en om 8 uur konden we genieten van een opgenomen concert. Het schema was op de laatste dag iets anders, want Live from Studio en het concert begonnen iets eerder. Het was Internationale Kinderdag was en beide evenementen waren voor kinderen bedoeld.

De ‘Q&A’s

Elke dag om 12 uur werd er een ‘Q&A’ op Facebook en YouTube gehouden, waarbij een presentator van RMF Classic een praatje hield met een artiest of componist die betrokken was bij een concert van die dag. Het leek alsof het live was, maar die illusie werd verbroken door het eerste Engelse interview, wat Poolse ondertiteling had. Dit was vooral teleurstellend omdat alle Poolse interviews zonder ondertiteling waren en de niet-Poolstalige kijkers daarmee in de steek werden gelaten. De gesprekken die ik wel kon volgen waren echter heel interessant, omdat ik daarmee in de geest van de kunstenaars kon kijken en naar hun verhalen kon luisteren.

Hieronder is een overzicht van alle ‘Q&A’s

Aleksander Dębicz

Hauschka

Jean Michel Bernard

Diego Navarro

Sonya Belousova & Giona Ostinelli

Harry Gregson-Williams

Natalia Nykiel

Voortzetting van Live from Studio

Waar voor aanvang van het festival de Live from Studio elke zondag werd uitgezonden, konden we tijdens het festival zelfs elke dag er van een genieten, waarbij we een kijkje konden nemen in de (thuis)studio, of de huiskamer, van de artiesten. Sommige optredens waren van vrienden van het festival, zoals componist Maciej Zieliński, of het uitstekende optreden van de Pop Culture Band van Fimucité. Andere optredens hadden een link met het concert van die avond, zoals een paar Poolse artiesten die tijdens deze concerten hadden opgetreden. Ook het Let’s Play Together Orchestra van Łukasz Targosz keerde terug voor weer een prachtige uitvoering van twee nieuwe stukken

Hieronder is een overzicht van alle Live from Studio optredens tijdens FMF Online:

Aleksander Dębicz & Szymon Nidzworski

Łukasz Targosz

Maciej Zieliński

Natasza Urbańska

Sonya Belousova & Giona Ostinelli

Pop Culture Band

Marcin Jajkiewicz

De concerten

De belangrijkste evenementen van dit online festival waren natuurlijk de opnames van de concerten van de voorgaande jaren. De opbouw van deze concerten was goed gekozen. Ze gingen van intiem, met alleen beelden tijdens het afspelen van de muziek, naar de massale concerten in de imposante Tauron Arena. Sommige concerten hadden een kleine introductie van de organisatoren van het festival op een podium en sommige begonnen met het aankondigen van een van de de jaarlijkse awards. Leszek Możdżer won de belangrijkste award voor Beste Poolse Soundtrack van het jaar 2019 voor de muziek in de film Ikar. Legenda Mietka Kosza. Ze hebben dit jaar ook een publieksprijs geïntroduceerd en de winnaar van die award was Łukasz Targosz voor de muziek uit de televisieserie Wataha. Tenslotte reikten ze zoals ieder jaar  de FMF Young Talent Award uit, die werd toegekend aan Henrik Lindström uit Zweden. De inleidingen zelf waren in het Pools zonder enige ondertiteling, maar gelukkig voor degenen die geen Pools spreken, zoals ik en een aantal van mijn vrienden, was de vaste tolk van het festival, Piotr Krasnowolski, in de chat van de Facebook-stream om de zinnen ter plekke te vertalen, waar mijn vrienden en ik zeer dankbaar voor waren.

FMF kijken terwijl ik aan dit verslag aan het schrijven ben

Aangezien ik alle concerten al live had bijgewoond, was het een prachtige ervaring om ze allemaal nog eens te beluisteren en her te beleven, met name de concerten met videobeelden. De concerten met alleen de afbeeldingen waren natuurlijk niet zo interessant om te blijven kijken, maar aangezien ik met twee monitoren werk, was het perfect om op de ene scherm te werken en de stream open te hebben op de andere om naar de prachtige muziek te luisteren.  Ik keek liever naar de Facebook-stream, omdat veel mensen die ik ken op dat netwerk zitten en het was een fantastische ervaring om samen de filmmuziek te vieren vanuit het comfort van onze thuisomgeving. 

Hieronder is een overzicht van alle concerten van voorgaande jaren die afgespeeld werden tijdens FMF Online:

Cinema Chorale (2019)

Cinematic Piano: Lion – Hauschka & Dustin O’Halloran (2018)

Cinematic Piano: Jean-Michel Bernard (2017)

All Is Film Music (2017)

International Series Gala (2015)

Film Music Gala: Animations (2016)

Disney Concert: The Magic of Music (2019)

(Geen videos beschikbaar op Facebook en Youtube)

De after-parties

Een van mijn favoriete dingen tijdens het festival is het ontmoeten van vrienden uit heel Europa. Ik heb al vele jaren na de concerten prachtige bijeenkomsten op verschillende locaties in Krakau. Omdat een fysieke bijeenkomst dit jaar niet mogelijk was, hadden we besloten om na elk concert een virtuele borrel te houden, met behulp van het online vergaderplatform Jitsi Meet, wat resulteerde in leuke avonden, met drankjes, het vieren van filmmuziek en leuke gesprekken.

Screenshot van onze laastste virtuele after-party

Conclusie

Aanvankelijk was ik een beetje teleurgesteld dat ik niet in staat was om naar Krakau te gaan om vrienden te ontmoeten, naar geweldige concerten te luisteren en interessante gesprekken met artiesten te voeren, maar tijdens FMF Online kwam ik tot de conclusie dat dat deze webversie van het festival precies dat voor mij deed. Sterker nog, ik beleefde het in mijn vertrouwde thuisomgeving, zonder te hoeven reizen en vrije dagen op te hoeven nemen van het werk. Dit gold niet alleen voor mij, maar ook voor filmmuziekliefhebbers van over de hele wereld. Het Krakau FMF is het grootste filmmuziekfestival ter wereld en het is met FMF Online een stuk groter geworden! 

Wat ook genoemd moet worden is wat de organisatoren in zo’n kort tijdsbestek hebben gedaan. Ze hebben niet alleen de streams met concerten uit voorgaande jaren geregeld, maar zorgden ook voor veel nieuwe, frisse en intieme invullingen in deze moeilijke tijden. Deze editie van het festival is trouwens nog niet eens voorbij, want de organisatie blijft nieuwe Live from Studio-concerten aankondigen, met een concert van John Lunn op de eerste zondag na afloop van het officiële online festival. Ik hoop wel echt dat we volgend jaar weer in een of andere vorm naar een regulier festival kunnen gaan, maar wat extra FMF Online evenementen ernaast voor mensen die er anders niet bij kunnen zijn, zou ik zeker niet erg vinden. Ze hebben laten zien dat ze dat heel goed kunnen

Author

  • Anton Smit

    Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *