Argylle – Lorne Balfe

De eerste twee maanden van dit aar waren behoorlijk druk voor me. Ik was niet alleen enorm bezig met de IFMCA en onze eigen eSWay Awards,  maar in deze periode schreef ik ook een paar Spotlight-artikelen, een paar concertverslagen over uitstekende concerten en publiceerde ik twee interviews. Ondertussen ben ik ook nog naar de bioscoop geweest om Argylle te zien. Ik was aangenaam verrast door deze film en de muziek, waardoor het perfect was om eindelijk weer een reguliere recensie erover te schrijven na deze hectische maanden.

Ik heb de bioscoop bezocht zonder enige kennis van de film. Ik wist dat het een soort parodie op spionagefilms zou zijn, maar ik wist niet waar het verhaal heen zou gaan en ik was aangenaam verrast. Een van de redenen voor deze verrassing was omdat ik naar de filmmuziek van Lorne Balfe had geluisterd voordat ik de film ging kijken, en de traditionele orkestrale score past perfect bij een spionagefilm maar weerspiegelde de maffe wendingen op het scherm helemaal niet, op wat kattengeluiden in “The Spy Who Scratched Me” na.

Er zijn twee hoofdthema’s te vinden in de muziek. Het eerste thema, “Argylle’s Theme”, vertegenwoordigt de goedzakken en bevat een aantal geweldige melodieën. Een van die melodieën is volgens Balfe gedeeltelijk gecreëerd door regisseur Matthew Vaughn. Het thema heeft eigenlijk twee subthema’s die in elkaar overlopen. Het eerste klinkt sierlijk, en vooral de hoorns vallen in dat deel op, dat meer de persoon achter de spion laat zien. Het tweede deel klinkt meer heroïsch en staat voor de acties die een spion kan ondernemen. Ik vind het echt geweldig wie het thema vertegenwoordigt, maar ik zal niet verklappen om wie het gaat in deze recensie.

Het tweede thema is, je raadt het al, voor de slechteriken en is te ontdekken in “The Division Theme”. Het is minder complex dan het andere hoofdthema, met een eenvoudige onheilspellende melodie die eerst op het orgel wordt gespeeld voordat andere instrumenten het thema overnemen. Er is ook nog een derde thema, dat te horen is in “Elly’s Writing Theme”. Het is een prachtig stuk muziek dat in dit nummer overgaat van een timide melodie naar een volledige orkestrale versie met koor.

Al deze thema’s zijn briljant geïntegreerd in een fraaie orkestrale score. De twee hoofdthema’s zijn zo gemaakt dat ze naadloos in elkaar overvloeien gedurende de gehele soundtrack. Het feit dat de muziek goed past bij een spionagefilm in het algemeen, versterkt het parodiërende effect van de film. De muziek voor Argylle is weer een uitstekende score van Lorne Balfe voor een zeer vermakelijke film.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Mini Moke Mayhem (2:21)
 2. Serve The Same Master (4:09)
 3. Argylle In Hong Kong (1:51)argyll
 4. This Seat Is Taken (1:41)
 5. Enjoy The Ride (1:31)
 6. The Division Theme (2:38)
 7. Aiden & Elly (2:46)
 8. Electric Energy (3:16)
 9. Spoon Spy (1:57)
 10. The Spy Who Scratched Me (2:48)
 11. Argylle In The Mirror (2:41)
 12. Elly’s Writing Theme (3:00)
 13. Parental Misguidance (1:40)
 14. Do You Think I’m Ok? (3:43)
 15. Alfie (5:09)
 16. Rachel’s Story (5:30)
 17. Al-Badr Palace (3:21)
 18. Double Crosser (2:07)
 19. Furocious (2:31)
 20. Mama’s Gotta Go To Work (2:29)
 21. Careless Whisker (00:30)
 22. Satelite Signals (2:51)
 23. You Missed (1:53)
 24. Concluding The Argylle Saga (1:45)
 25. Yellow Shirt (1:30)
 26. Argylle’s Theme (3:25)
 27. Now And Then (Argylle Symphony) (3:55)
 28. Get Up And Start Again (3:27)

Total length: 1 hour and 16 minutes
MARV Music (2024)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *