‘Film- en TV-klassiekers’ – 2019-08-27, Groningen

Vanwege een belofte in het verslag over de BankGiro Loterij-concerten ben ik je nog steeds een verslag van een van deze concerten schuldig. Gelukkig hoefde ik daarvoor niet naar Amsterdam te reizen, want ik kon bijna hetzelfde concert gratis meemaken op een mooie warme zomeravond in mijn woonplaats, vanwege een lokale feestdag op 28 augustus. De officiële naam van het concert was het “28 Augustus Concert”, wat best grappig is, want het concert werd op de dag ervoor gehouden. Ik houd liever de titel aan die ze voor het concert in Amsterdam hebben gebruikt, omdat die beter past bij de muziek past die op het programma stond.

Na het traditionele “Grönnens laid” ter ere van de feestdag, konden we naar de beroemde klassieke ouverture uit “William Tell” luisteren. Het NNO neemt graag klassieke stukken in hun filmmuziekconcerten op en voor dit programma waren dit, naast de beroemde ouverture, “Dans van de ridders” uit Romeo en Julia en “Adagio” uit Spartacus, wat beide balletwerken zijn. Na het bijwonen van een aantal van hun concerten wist ik dat NNO heel goed in staat is om deze klassieke stukken prachtig uit te voeren.

Ik wist niet dat de beroemde “Tweede Wals”, geschreven door Dmitri Sjostakovitsj, officieel filmmuziek is, aangezien het voor de Russische film The First Echelon is geschreven. Ik vind het geweldig hoe ik elke dag nieuwe dingen over filmmuziek kan leren. Verdere muziek voor televisie en film was een suite uit Game of Thrones, het thema uit House of Cards en het thema uit Floris, een beroemd televisieprogramma uit de late jaren zestig geregisseerd door Paul Verhoeven met de hoofdrol voor Rutger Hauer, die dit jaar van ons is heengegaan. 

Een andere belangrijke Nederlandse film met Rutger Hauer in een hoofdrol is Turks Fruit, waarvoor Rogier Otterloo de muziek schreef. Hermine Deurloo werd op het podium uitgenodigd om de prachtige mondharmonica solo uit “Dat Mistige Rooie Beest” te spelen. Natuurlijk was dit stuk niet het enige waar een mondharmonica perfect bij past. Ze speelde ook de beroemde Nederlandse reclamejingle van Unox, het thema uit Baantjer, “Man with a Harmonica” uit Once upon a Time in the West en het thema uit Jean de Florette.

Zoals je kunt zien, bevatte het programma allerlei verschillende soorten stukken, die, naar mijn mening, zeer evenwichtig van opzet waren. Er waren klassieke stukken, maar gelukkig voor mij stond de muziek voor televisie en film centraal. Ik vond de twee stukken ter ere van Rutger Hauer erg mooi, inclusief het Floris-thema dat ik nog nooit eerder live had gehoord, wat ook gold voor het thema uit Jean de Florette. Het is altijd een traktatie voor mij als soundtracks die ik nog nooit eerder live gehoord heb, tijdens een concert worden gespeeld. Het doet mij beseffen dat er zoveel in de soundtrackwereld zit dat ik nog niet heb ontdekt. Ik moet ook zeker Eric Corton als presentator nog even noemen. Zoals ik al verwachtte, heeft hij het publiek goed vermaakt en de muziek aan ons geïntroduceerd. 

Toen ik de aankondiging van het concert zag, verwachtte ik een programma met een sterke focus op klassieke stukken en bekende soundtracks, maar ik was aangenaam verrast door de hoeveelheid muziek voor televisie en film, die allemaal zeer goed werden uitgevoerd. Blijkbaar was ik niet de enige die van het concert genoot. Meestal als ik dit openluchtconcert op onze lokale feestdag bijwoon, zijn er altijd mensen in het publiek die aan het kletsen zijn, lawaai maken en andere dingen doen die erg vervelend zijn,  maar deze keer was zelfs tijdens de zeer stille solopartijen mijn omgeving rustig en genoten we allemaal van de prachtige muziek. Ik denk dat dit een van NNO’s beste filmmuziekconcerten was en ik hoop dat ze dat in de nabije toekomst nog een keer willen herhalen.

Concertinformatie

Waar: Ossenmarkt – Groningen
Wanneer: 27 august 2019
Orchestra: Het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Arjan Tien
Mondharmonica: Hermine Deurloo
Presentatie: Eric Corton

Programma

 • Geert Teis Pzn – “Grönnens laid” (Gronings volkslied)
 • Gioachino Rossini – “William Tell” Overture
 • Ramin Djawadi – Suite uit Game of Thrones
 • Jeff Beal – Thema uit House of Cards
 • Jan Stoeckart – Thema uit Floris
 • Rogier van Otterloo – “Dat Mistige Rooie Beest” uit Turks Fruit
  • Harmonica: Hermine Deurloo
 • Jurre Haanstra – “Circle of Smiles” uit Baantjer
  • Mondharmonica: Hermine Deurloo
 • Sergei Sergej Prokofjev – “Dans van de Ridders” uit Romeo and Juliet
 • Richard Strauss – “Also sprach Zarathustra”
 • Aram Chatsjatoerjan – “Adagio” uit Spartacus
 • Dmitri Sjostakovitsj – “Tweede Wals” uit The First Echelon
 • Jean-Claude Petit – Theme uit Jean de Florette
  • Mondharmonica: Hermine Deurloo
 • Reinder van Zalk – Unox commercial
  • Mondharmonica: Hermine Deurloo
 • Ennio Morricone – “Man with a Harmonica” uit Once upon a time in the West
  • Mondharmonica: Hermine Deurloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *