Vriendenloterij Zomerconcerten 2022 – Amsterdam

Elke zomer wordt een serie concerten georganiseerd in een van onze toplocaties voor filmmuziek: Het Concertgebouw in Amsterdam. Deze concerten worden gesponsord de Vriendenloterij en ze variëren in allerlei uitvoeringen, zoals jazz, solo-optredens en waar het mij om gaat: filmmuziekconcerten. Er waren dit jaar drie leuke concerten in dat genre. Het eerste was de film Star Wars: The Return of the Jedi met live muziek uitgevoerd door Het Residentie Orkest, onder leiding van Dirk Brossé. Ik heb hun concert drie jaar geleden bijgewoond, voordat de pandemie uitbrak, maar helaas lukte het mij niet om het Star Wars concert van dit jaar bij te wonen. Wel was ik aanwezig bij de andere twee filmmuziekconcerten, een concert met muziek van John Williams en een filmmuziekconcert gewijd aan helden.

 A Tribute to John Williams

Als je een regelmatige bezoeker bent van deze website, weet je dat ik dit jaar al een paar John Williams concerten heb bezocht. Ze zijn altijd een feest om bij te wonen, maar het wordt voor mij steeds uitdagender om er iets over te schrijven. Williams heeft vele prachtige scores geschreven, maar ik hoor steeds dezelfde populaire stukken tijdens deze concerten, en het is moeilijk om er iets nieuws en verfrissends over te schrijven. Ik moet echter wel de uitvoering van het Staatsorchester Rheinische Philharmonie speciaal benoemen, gedirigeerd door Gary Walker. De muziek van Williams kan lastig zijn, maar op een paar kleine foutjes na, presteerden ze wonderwel. Een van de hoogtepunten voor mij was het stuk uit The Patriot, waarin drie piccolo’s synchroon en in toon moesten spelen, wat een bijna onmogelijke prestatie is. Ik vond de mars uit 1941 ook geweldig, en de hoorns speelden hun partij in Jurassic Park goed. Afwijkend bij dit John Williams concert was de keuze van de toegiften. “The Imperial March” is al vaak gespeeld als toegift, maar om JAWS te horen was heel verfrissend.

Naast de uitstekende muziek was een andere reden voor mij om van dit concert te genieten, namelijk de presentatie: Harry Piekema wist het publiek uitstekend te vermaken. Ik heb hem vaak meegemaakt bij concerten; hij kan het publiek altijd charmeren met weetjes en flauwe grappen. Ik was blijkbaar niet de enige die een leuke avond had. Het leek erop dat de rest van het publiek in de uitverkochte zaal ook een fantastische tijd had, samen met nog zo’n 1000 mensen die buiten van het concert konden genieten via een groot scherm.

Concertinformatie

Waar: Het Concertgebouw  in Amsterdam
Wanneer: 24 juli 2022
Orkest: Staatsorchester Rheinische Philharmonie onder leiding van Garry Walker
Presentatie: Harry Piekema

Programma

 • “Main Title” uit Star Wars
 • “Flying Theme” uit E.T.
 • The March uit 1941
 • Suite uit Far and Away
 • Thema uit Angela’s Ashes
 • “Hedwig’s Theme” uit Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Pauze

 • March uit Superman
 • “The Flight to Neverland” uit Hook
 • Thema uit The Patriot
 • “Sayuri’s Theme” uit Memoirs of a Geisha
 • Thema uit Jurassic Park
 • “Raiders March” uit Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark
 • “Imperial March” uit Star Wars: The Empire Strikes Back (toegift)
 • Thema uit Jaws (toegift)

Heroes in film music

Het andere filmmuziekconcert van deze Vriendenloterij-zomerconcerten was er een gewijd aan helden en superhelden. De term “helden” werd breed toegepast. We hoorden een schat aan nummers, die vele superhelden vertegenwoordigen, waaronder The Avengers, Batman, Captain America, Captain Marvel, Spiderman en Superman, maar ook muziek uit de films Forrest Gump, Star Wars en Back to the Future werd ten gehore gebracht.

Wat ik leuk aan het concert vond, was het gevarieerde programma. Er waren enkele publiekslievelingen, zoals The Imperial March en de mars uit Superman, maar ook minder bekende stukken, waaronder “Love Theme” uit Superman, het hoofdthema uit Captain Marvel en “The Real Hero” uit Avengers: Endgame. Er was echter één stuk, genaamd “Main Theme” uit Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D., dat wat vragen opriep. Het klonk niet als het thema uit de David Hasselhoff film uit 1998 die niemand kent, maar ik herkende wel muziek uit The Avengers van Alan Silvestri en Bear McCreary’s thema uit Agents of S.H.I.E.L.D.

Het orkest voor die avond was het Nordwestdeutsche Philharmonie, gedirigeerd door Gábor Hontvári, maar hij dirigeerde niet alle stukken. Het laatste stuk voor de pauze was het thema uit de televisieserie Floris, gedirigeerd door Lucas Hamming. Hamming is een muzikant , de winnaar van het televisieprogramma Maestro, waarin gekeken wordt wie het beste kan dirigeren. Ik moet zeggen; zijn dirigeerkunsten waren heel boeiend om te aanschouwen.

De muziek van dit concert was voor mij genieten. Het was een goede samenstelling van bekende favorieten en muziek die ik nog niet zo vaak, of zelfs nog nooit, gehoord heb. Maar dat gezegd hebbende, het is ook het eerste filmmuziekconcert dat ik heb bijgewoond dat geen toegift had. Dat klinkt gek, want toegiften zijn bijna een verplichting en worden door orkesten net zo gerepeteerd als reguliere stukken. Toch voelt het verkeerd om een dirigent om precies 10 uur het podium te zien verlaten nadat hij en het orkest het applaus in ontvangst had genomen en om daarna niet meer terug te keren. Vooral het ontbreken van een gepast bedankje aan gastdirigent Hamming voelde als een gebrek aan waardering. Het was een beetje een domper na een mooie avond met goed uitgevoerde filmmuziek.

Concertinformatie

Waar: Het Concertgebouw  in Amsterdam
Wanneer: 12 august 2022
Orkest: Nordwestdeutsche Philharmonie conducted by Gábor Hontvári and Lucas Hamming
Presentatie: Eric Corton

Programma

 • Erich Wolfgang Korngold – The Sea Hawk
  • Main Title
  • Reunion
  • Finale
 • Alan Silvestri – Suite uit Back to the Future
 • Alan Silvestri – “Captain America March” uit Captain America: The First Avenger
 • Alan Silvestri – “The Real Hero” uit Avengers: Endgame
 • Danny Elfman – “Main Theme” uit Spider-Man
 • Pinar Toprak – “Captain Marvel” uit Captain Marvel
 • Hans Zimmer, James Newton Howard – Concert suite uit Batman: The Dark Knight
 • Jan Stoeckart – Thema uit Floris

Pauze

 • Richard Wagner – “Ride of the Valkyries”
 • Ramin Djawadi – Game of Thrones
  • Main Theme
  • A Lannister Always Pays His Debts
 • John Williams – Superman
  • Love Theme
  • March
 • Alan Silvestri – Suite uit Forrest Gump
 • Alan Silvestri – “Main Theme” uit Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D.
 • John Williams – Star Wars
  • Princess Leia’s Theme
  •  Imperial March

Conclusie

Ik ben elk jaar weer nieuwsgierig naar wat er in de zomer in Het Concertgebouw geprogrammeerd staat. De zaal zelf is adembenemend; niet alleen ziet hij er van binnen oud en indrukwekkend uit, maar ook de geluidskwaliteit is een van de beste van Nederland. Er zijn geen kunstmatige geluidsversterkingen nodig, waardoor de muziek puur klinkt. Omdat Vriendenloterij de concerten sponsort, kun je met je abonnement voor de halve prijs een kaartje krijgen, waardoor meer mensen in staat zijn om te komen. Wat ik ook mooi vond aan deze editie was het grote scherm buiten voor drie concerten. Daardoor konden nog meer mensen gratis van de concerten genieten, waaronder ook het John Williams-evenement. De zomerconcerten van de Vriendenloterij waren dit jaar erg goed. Een verbetering die ik graag zou zien is meer betrokkenheid van de Nederlandse orkesten. We hebben veel voortreffelijke orkesten en ik zou graag zien dat ze vaker filmmuziekconcerten in Nederland uitvoeren. Deze zomerconcerten lieten zien dat er een publiek voor is.

Author

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *