Everything Will Change – Gary Marlowe

Een van de dingen die ik leuk vind aan het bezoeken van filmmuziekfestivals, is mensen leren kennen. Ik heb in het verleden al een paar woorden gewisseld met componist Gary Marlowe, maar tijdens het Krakau Filmmuziekfestival van dit jaar kon ik hem eindelijk echt spreken en kreeg ik meer informatie over zijn laatste project: de muziek die hij componeerde voor de Sci-Fi film Everything Will Change. Ik ben naar de film op zoek geweest, maar heb ik hem helaas nog niet kunnen vinden: Ik heb hem nog niet in de bioscoop zien verschijnen en hij is ook niet beschikbaar op streaming platforms. Aangezien de film een Duitse en Nederlandse productie is, ben ik daar als Nederlander een beetje verbaasd over. Toch wil ik graag over de muziek schrijven, want Marlowe had een boeiend verhaal te vertellen.

De muziek voor Everything Will Change is iets wat ik al lang niet meer in filmmuziek heb gehoord: Een soundtrack voornamelijk gemaakt door middel van analoge synthesizers. Wat ik zo mooi aan deze instrumenten vind, is dat hoewel ze in de kern elektronisch zijn, de manier waarop ze klinken wordt gecreëerd en beïnvloed door menselijke interactie. Ook de lengte en het volume van de noten kunnen worden veranderd met knoppen, waardoor de geluiden net zo aan te passen zijn als tijdens het tokkelen op een snaar van een elektrische gitaar. Synthesizers zijn trouwens niet de enige instrumenten op het album; er is ook plaats voor enkele gitaren, een piano en een zangeres.

De reden waarom ik deze soundtrack wilde behandelen is dat het, ten eerste, een heerlijke score is. Marlowe heeft er hartstochtelijk over verteld, wat tot uiting komt in de muziek. Helaas kan ik het niet in de context van de film horen. Ten tweede deed deze muziek me denken aan hoe geweldig synthesizermuziek kan zijn. Kunstmatig door computers geproduceerde geluiden klinken vaak zielloos omdat er geen menselijke interactie in het daadwerkelijke geluid zit. Veel soundtracks maken tegenwoordig gebruik van deze door de computer gegenereerde geluiden en als ik eerder het woord “synthesizer” vernam, kwam deze digitale muziek in me op. Gelukkig heeft Marlowe me met zijn enthousiast verhaal over het componeren van de muziek mij herinnerd aan de echte potentie van synthesizers, wat resulteerde in de uitstekende muziek voor Everything Will Change.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. End of an Era (03:01)
 2. A Fellowship of Rebels (04:42)
 3. Fairytale Suite (03:21)
 4. The Journey (02:09)
 5. Eden (02:18)
 6. Extinction Pt 1-4 (07:24)
 7. El Palmar 0(1:13)
 8. Dark Motor (02:04)
 9. The Ocean Says (03:35)
 10. Bat Shit Crazy (Ode To Vangelis Papathanassiou) (02:33)
 11. Time Travel (Chapeau To Alan Silvestri) (00:38)
 12. Sharing the House (03:46)
 13. Our Consciousness (03:39)
 14. Monologue(03:13)

Total length: 43 minutes
Denovali Records (2022)

Author

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *