Thor: Love and Thunder – Michael Giacchino en Nami Melumad

Michael Giacchino heeft het de laatste tijd erg druk gehad. In het afgelopen jaar heeft hij de muziek verzorgd voor Spider-Man: No Way Home, Batman, Lightyear, Jurassic World: Dominion en voor de meest recente Marvel-film Thor: Love and Thunder. Hij is echter niet de enige componist die aan deze film heeft gewerkt. Hoewel Giacchino verantwoordelijk was voor het schrijven van de thema’s en het grootste deel van de muziek, wordt ook Nami Melumad genoemd voor het schrijven van enkele delen.

De superheld Thor is een belangrijke karakter in de Marvel Cinematic Universe. Niet alleen is hij een van de Avengers en speelt in al hun films, maar Love and Thunder is al de vierde film die om de Noordse god draait. Interessant aan deze solofilms is dat elke film een soundtrack heeft die gecomponeerd is door een andere componist. Patrick Doyle, Brian Tyler en Mark Mothersbaugh zijn namelijk de componisten van de muziek voor de vorige drie films en elke score heeft zijn eigen thematische ideeën. Giacchino heeft deze traditie voortgezet door een nieuw thema te creëren dat niet alleen Thor vertegenwoordigt, maar ook Jane Foster, de vrouwelijke tegenhanger van Thor, namelijk Mighty Thor.

De beste versie van het nieuwe hoofdthema is te horen in het eerste nummer, “Mama’s Got a Brand New Hammer”, een nummer dat Giacchino als teaser heeft uitgebracht voordat de film uit kwam, en het is fantastisch. De muziek begint met een prachtige, emotionele versie van het hoofdthema, uitgevoerd op een cello voordat het orkest en koor de melodie oppakken. De pret is dan nog niet voorbij, want we zijn pas halverwege het nummer als de glorieuze rockversie begint met synthesizers, slagwerk, elektrische gitaren en de kopersectie van het orkest die de melodie uitvoeren, met daarbij een geweldige gitaarsolo.

Het nieuwe thema komt vele malen in de film en op dit album voor. Het wordt gebruikt voor beide Thor personages en het thema is ook geschikt voor verschillende stemmingen. De rockversie is perfect inzetbaar tijdens de heroïsche gevechtsscènes en past uitstekend bij de Guns n’ Roses-nummers, die ook voor sommige van deze gevechtsscènes worden gebruikt. Het thema kan ook worden omgevormd tot een heldhaftig klinkende versie die de macht van de beide Thors laat horen, zoals in de finale van “The Power of Thor Propels You”. Maar omdat niet alles goed gaat met Jane Foster, wordt de melodie van het thema soms ook tragisch en emotioneel uitgevoerd. “Bedside Hammer” is hier een schitterend voorbeeld van, waarin het thema wordt uitgevoerd op een enkele akoestische gitaar en een piano. Een andere versie, die meer opbeurend is, wordt uitgevoerd door akoestische gitaren en is te vinden in “The Kids Are Alright”.

Naast het hoofdthema voor de Thors is er nog één ander belangrijk thema, wat de tegenspeler Gorr vertegenwoordigt. Ik hou van schurken die niet kwaadaardig geboren zijn, maar tot hun vreselijke daden gedreven worden door een nare gebeurtenis die hen is overkomen. Dit geldt ook voor Gorr, wiens thema daardoor erg emotioneel kan zijn. In “Just Desert”, wordt de melodie van het thema prachtig uitgevoerd op een cello. In “A Gorr Phobia”, hoor je halverwege het nummer een onheilspellend klinkende versie ervan. Het thema in “Utter Lunarcy” is massief, met veel koperblazers en koorelementen.

Beide thema’s zijn wonderwel geïntegreerd in de muziek voor Love and Thunder. Als je naar de muziek luistert, voel je je op de juiste momenten heldhaftig, droevig of blij en dat is precies wat filmmuziek moet doen om het voor mij te laten werken. Hoewel het grootste deel van de score op naam van Giacchino staat, heeft Melumad ook uitstekend werk verricht en ze heeft Giacchino’s thema’s prachtig geïntegreerd in verschillende nummers. Ik zou je daarom ook willen attenderen op “The Zeus Fanfares”, een nummer dat alleen op haar naam staat, met een reeks mooie fanfares.

Ik vond de muziek van de drie vorige Thor films geweldig. Elke componist paste zijn eigen stijl toe en zorgde ervoor dat het goed bij de film paste. Giacchino en Melumad hielden die traditie in ere. De film is geen klassieke Marvel-film waarin alles serieus wordt genomen. Love and Thunder is luchtiger en bevat flauwe grappen. De muziek weerspiegelt dat met de over-the-top rockelementen, maar is op andere plaatsen vrij serieus en emotioneel. Ik ben altijd voorstander van het hergebruik van thema’s uit andere films, maar dit gebeurt helaas niet in Love and Thunder. Ik vind dat echter niet zo erg omdat Giacchino, samen met Melumad voor dit project, consequent de juiste muziek voor een film kan opleveren.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

1 Michael Giacchino  2 Nami Melumad

 1. Mama’s Got a Brand New Hammer (6:10)1
 2. Just Desert (2:25)1
 3. Indigarr with the Diva (1:44)1
 4. The Not Ready for New Asgard Players (1:39)1,2
 5. See Jane Thor (1:08)1
 6. Distressed Out (2:38)1
 7. Gorr Animals (2:33)1
 8. A Gorr Phobia (2:08)1,2
 9. The Ax Games (1:21)1
 10. Thorring to New Heights (0:57)1
 11. Show Intel (2:52)1
 12. We’re Not Emos We’re Gods (0:51)2
 13. The Zeus Fanfares (1:26)2
 14. I Was in the Pool! (2:25)2
 15. Saving Face (3:09)1
 16. Utter Lunarcy (1:24)1,2
 17. Think on Your Defeat (1:41)1
 18. Bedside Hammer (1:35)1
 19. Temple-itis (1:38)1,2
 20. Surely, Temple (1:01)1,2
 21. The Power of Thor Propels You (2:01)1,2
 22. Foster? I Barely Know Her! (3:06)1,2
 23. Jane Stop This Crazy Thing (2:52)1
 24. One Wish to Rule Them All (2:58)1,2
 25. All’s Fair in Love and Thor (1:44)1
 26. Bawl and Jane (1:23)1
 27. The Kids Are Alright (1:21)1
 28. The Ballad of Love and Thunder (8:12)1

Duur: 1 uur en 4 minuten
Hollywood Records (2022)

Auteur

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *