Liefde Zonder Grenzen – Guido Heeneman

Nu Nederland op slot zit is het voor mij niet mogelijk om naar de bioscoop te gaan om de nieuwste films te zien. Toch wilde ik een recensie schrijven, dus heb ik eens gekeken naar mijn lijst van eventuele recensiekandidaten en heb ik besloten me te verdiepen in de muziek voor Liefde Zonder Grenzen. De film is een romantische komedie, wat een populair genre is in Nederland. Ik heb in de eerste plaats voor deze soundtrack gekozen omdat zij geschreven is voor een Nederlandse film en ten tweede omdat zij gecomponeerd is door een componist die ik nog niet kende: Guido Heeneman onder zijn artiestennaam GUIDO. Hij heeft in het verleden meer soundtracks geschreven, maar hij stond nog niet op mijn vizier voordat hij Liefde Zonder Grenzen schreef.

Als je de cover bekijkt, kun je zien dat GUIDO niet de enige is geweest die aan de score heeft meegewerkt, want naast zijn naam worden ook ‘Various Artists’ genoemd. Deze artiesten hebben geholpen door liefdesliedjes uit te voeren, die ook op dit album te vinden zijn. De meeste zijn uitgevoerd door Daan, maar hij is niet de enige die bijdraagt, want ook LAURA, Rachel Louise en Chris Murphy worden vermeld. Ik kon niet veel ander materiaal van hen vinden op Spotify, dus dat verklaart waarschijnlijk waarom ik hun namen niet eerder heb gehoord, maar dat maakt de kwaliteit van de songs er niet minder op.

Natuurlijk moest GUIDO ook de muziek schrijven voor de scènes tussen de liefdesliedjes. De muziek die hij heeft gecreëerd is minimalistisch met slechts een handvol instrumenten: de belangrijkste daarvan zijn een piano, akoestische gitaren, een klein strijkensemble en wat extra synth-elementen. Het is waarschijnlijk geschreven om de bijbehorende scènes te ondersteunen met vrolijke en droevige melodieën, maar helaas kan ik dit niet bevestigen, aangezien ik de film niet heb gezien toen hij nog in de bioscoop draaide. De nummers die er voor mij uitspringen zijn degene met de focus op slechts één instrument. Het ene is “Eva’s Bucketlist” met intiem pianospel en het andere is “The Breakup”, waarin een akoestische gitaar helemaal alleen begint te spelen tot de piano erbij komt om een extra laag emotie aan de muziek toe te voegen.

Ik kan verder niet veel over de muziek zeggen, behalve dat ik vind dat de liedjes en de rest van de muziek heel goed bij elkaar passen. Romantische komedies hebben meestal geen ingewikkelde muziek nodig en het is niet echt het soort muziek waartoe ik me aangetrokken voel. Ik had waarschijnlijk niet naar deze muziek geluisterd als Guido Heeneman geen onbekende van mij was. Ik ben blij dat ik dat wel gedaan heb, want de muziek is melodieus en prettig om naar te luisteren in de achtergrond als ik met iets anders bezig ben. Ik zal GUIDO in de gaten blijven houden om te zien waar hij voor toekomstige films mee komt.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Lynch Syndrome (1:14)
 2. Thinking of You [uitgevoerd door Daan] (3:04)
 3. Maarten’s Secret Part I (0:48)
 4. Eva’s Bucketlist (1:08)
 5. Family Dinner (0:50)
 6. Medication Schedule (2:08)
 7. What’s your Preference, Ferry? (0:59)
 8. It’s Happening [uitgevoerd door Daan] (2:12)
 9. Maarten’s Secret Part II (2:12)
 10. Ferry & Mike’s Growing Friendship (2:46)
 11. The Tumor has Grown (2:08)
 12. Alhoub Al Mamnoue (Forbidden Love) (1:27)
 13. Thanks for Today (0:48)
 14. Lust for Life (1:11)
 15. Other Dates (1:45)
 16. Not my Father (1:31)
 17. The Breakup (2:27)
 18. Let it Go [uitgevoerd door LAURA and Daan] (4:02)
 19. Solitude Surrender [uitgevoerd door Rachèl Louise] (3:20)
 20. Proud to be your Daughter (3:17)
 21. Cannot Stop [uitgevoerd door Chris Murphy] (5:04)

Duur: 55 minuten
Riva Media Records (2021)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *