Moon Knight – Hesham Nazih

De afgelopen jaren hebben we een toename gezien van goed geproduceerde televisieseries gebaseerd op intellectuele eigendom van de desbetreffende streamingdiensten. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de Marvel- en Star Wars-series op Disney+. Wat ik zo goed aan deze series vind, is dat ze steeds meer verbazingwekkende verhalen toevoegen aan de rijke fantasiewerelden waar ik gek op ben, maar daarnaast bieden deze series ook een kans aan minder bekende componisten om in de schijnwerpers te komen. Een van de recente voorbeelden is Natalie Holt, die de verfrissende en fantastische score voor Loki heeft geschreven. Gelukkig is het niet bij haar gebleven, want ik was ook aangenaam verrast door de muziek uit de nieuwste Marvel serie Moon Knight, die geschreven is door de Egyptische componist Hesham Nazih. Ik had nog niet van Nazih gehoordt, wat niet verwonderlijk is, want hoewel hij al vele jaren componeert, heeft hij voornamelijk muziek voor Arabische media geschreven. Deze muzikale invloeden passen zeer goed bij de superheld Moon Knight die op Egyptische goden is gebaseerd.

Om je een idee te geven van wat voor muziek Nazih voor de serie heeft geschreven, is het eerste nummer “Moon Knight” het beste voorbeeld. Het bevat het hoofdthema voor de held Moon Knight en het is een voortreffelijk stuk muziek. Het is een massief klinkend orkestraal werk, met krachtige statements van het koper en het bevat ook een agressief klinkend koor. Het maakt het thema heroïsch, donker en mysterieus. Prachtige vioolmelodielijnen maakt het thema zelfs enigszins elegant in het middendeel van het stuk, voordat de heftigheid terugkeert. De tegenspeler van Moon Knight is een combinatie van een man genaamd Arthur Harrow en de godin Ammit en ook zij hebben hun eigen thema. Het is meer een patroon van een handvol noten dan een volledige melodie. Je hoort het voor het eerst na één minuut in “The Village”, uitgevoerd op een soort van klokkenspel voordat het orkest en koor mee gaan doen.

Deze twee thema’s vormen de basis voor het merendeel van de muziek, die briljant geschreven is om het verhaal te ondersteunen. De score zit vol met massieve klanken van orkest en koor, perfect voor een duistere held die meestal ‘s nachts actief is. Op veel plaatsen in de muziek worden de thema’s ook op wonderbaarlijk andere manieren gebruikt, zoals in “Phone and Elevator Blues”, waarin de melodie van het thema uitgevoerd wordt op een enkel Arabisch instrument. Een ander perfect voorbeeld is “Constellation”, waarin je de melodie als Arabisch gezang kunt horen. Ik vind die Arabische invloeden geweldig. Ze geven de muziek een eigen identiteit en maakt dat de soundtrack zich onderscheidt van andere Marvel-films en series.

Veel soundtrackalbums voor Disney+ series worden uitgebracht in meerdere digitale delen die vele uren aan muziek bevatten. Dit is voor Moon Knight niet het geval, want deze is als een enkel album van 90 minuten uitgebracht. Als gevolg van deze samengestelde lijst is elk nummer op het album een genot om naar te luisteren. Dit komt omdat elk nummer muziek bevat die wonderwel bij de stijl van de serie past, nooit saai is en slimme manieren heeft om de melodie van een thema in de muziek te integreren. De soundtrack die Hesham Nazih heeft geschreven voor Moon Knight is een perfect voorbeeld van dat er overal ter wereld briljante filmmuziekcomponisten te vinden zijn, die in staat zijn om fantastische scores te schrijven, gebruikmakend van hun eigen unieke stijlen. Ik zal de muziek van Nazih zeer zeker verder verkennen, want zijn muziek voor Moon Knight is geweldig. Het is voor mij met gemak een van de beste scores uit 2022.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Moon Knight (2:10)
 2. The Village (1:36)
 3. Village Scales (2:13)
 4. Phone and Elevator Blues (2:09)
 5. Chaos Within (3:37)
 6. Full Moon Fight (2:13)
 7. Storage Locker (2:36)
 8. What Suit? (2:48)
 9. Moonlight Fight (3:19)
 10. Fake Passport (2:33)
 11. She Is Here (4:37)
 12. The Sky (2:34)
 13. The Boat (2:05)
 14. Takes the Body (3:06)
 15. Constellation (4:16)
 16. No Suit (3:29)
 17. The Kiss (1:54)
 18. Eye of Horus (1:11)
 19. Welcome Travelers (1:42)
 20. Weight of Hearts (2:33)
 21. The Cave (2:56)
 22. All Your Fault (1:55)
 23. Open the Door (1:45)
 24. Give Her a Call (3:12)
 25. The Inevitable (5:15)
 26. Humble Disciple (4:15)
 27. Befriending Myself (3:32)
 28. Rise and Shine (2:43)
 29. We Need More (1:30)
 30. New Skillsets (6:08)
 31. I’ll Never Stop (2:36)
 32. Meet My Friend (0:37)
 33. Summon the Suit (2:17)

Duur: 1 uur en 31 minuten
Marvel Music (2022)

Author

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *