Soundtrackwereld is 1 jaar

Vandaag is Soundtrackwereld één jaar geworden! Er zijn in dit jaar veel dingen gebeurd. Ik ben nu een paar jaar betrokken in de filmmuziekindustrie, maar het starten van een eigen website was spannend maar ook onbekend terrein voor mij. Toen de site lanceerde op 11 januari 2017, leek het eerst op een eenvoudige blog met slechts één aankondiging en één recensie van Rogue One. Slechts binnen een jaar tijd veranderde het in een echte website met allerlei soundtrack recensies, concertverslagen van over de hele wereld, interviews met geweldige componisten (waarvan er twee binnenkort zullen worden gepubliceerd) en een bezoek aan de muziekopnames voor een Nederlandse film.

Ik luister al decennia naar filmmuziek en ik kan zelf prima nagaan of ik een soundtrack goed vind klinken of niet. Als hoofdredacteur van deze website moest ik echter wel leren dieper in de muziek te duiken en mezelf af te vragen waarom ik een bepaalde soundtrack juist leuk vind of niet. Ik moest ook vaker naar nieuw uitgebrachte muziek luisteren in plaats van naar oudere muziek die ik al kende en graag mocht horen. Mijn kennis over muziek uit films, games en andere media werd hierdoor uitgebreid. Persoonlijk denk ik dat ik dit jaar veel heb bijgeleerd, maar er is nog zoveel meer te doorgronden, waar ik de komende jaren aan zal werken.

Dankwoord

Ik ben erg blij dat de inhoud van Soundtrackwereld niet alleen door mij is aangeleverd. Het afgelopen jaar had ik hulp van een aantal mensen die mij wilde bijstaan. De meesten hielpen me om de verslagen in het Nederlands en het Engels te corrigeren, maar ook enkele artikelen werden door hen geschreven of vertaald. Zij zijn:

  • Chris Broekema
  • Chris Garner
  • Dennis van der Laan
  • Erik Schreiber
  • Gerard Aalbers
  • Johannes Oudolf
  • Ola Ziółek
  • Saskia Riechert
  • Stefan Bosman

Zonder hen zou de kwaliteit van de inhoud van de site veel lager zijn geweest en ik ben hen zeer dankbaar voor hun inzet.

Ik wil ook de organisaties van Film Music Prague, Filmmuziekfestival Krakau en Fimucité op Tenerife bedanken voor hun fantastische filmfestivals en hun gastvrijheid. Zonder hen zouden de concertverslagen minder in aantal ,minder gevarieerd en waren de interviews op de festivals ook niet mogelijk geweest.

Ten slotte wil ik Gorka Oteiza, Ad de Nijs, Flip Jansen en Matthijs Kieboom bedanken voor hun adviezen en ondersteuning tijdens dit eerste jaar. Hun inzichten in de filmmuziekindustrie hebben echt geholpen.

Favorieten van 2017

Om dit jaar goed af te sluiten, wil ik graag mijn favorieten met jullie delen.

Favoriete concert: Abel Korzeniowski concert in Krakau
Dit concert vond plaats tijdens het filmfestival in Krakau. Abel Korzeniowski is persoonlijk één van mijn favoriete componisten en dit concert was gewoon fantastisch van begin tot einde. Je kunt er alles over lezen in Een festival met Abel Korzeniowski.

Favoriete ontmoeting: signeersessie van Joe Hisaishi na zijn concert in Praag
Dit was waarschijnlijk een kans van één op een miljoen om een ​​handtekening te krijgen van mijn favoriete componist. Het gebeurde in Praag. De handtekening is op dit moment ingelijst en is te bewonderen in mijn woonkamer. Je kunt er alles over lezen in The World of Joe Hisaishi.

Favoriete nummer van een album: “Aloy’s Theme” van Horizon Zero Dawn door Joris de Man
Dit is misschien een verrassing voor jullie, omdat ik dit nummer nooit ergens genoemd heb, maar dit thema is gewoon geweldig: het raakt mij gewoon emotioneel. Bij het concert van “NNO speelt Games” veranderde ik in een hoopje tranen toen Julie Elven dit stuk zong. Geen ander nummer uit 2017 kreeg dat voor elkaar. Zelfs al is dit spel al ongeveer een jaar oud, overweeg ik nog steeds een recensie over de muziek te schrijven.

Favoriete soundtrack: King Arthur: Legend of the Sword door Daniel Pemberton
Deze had je kunnen raden als je al mijn recensies hebt gelezen. Ik ben gek op deze soundtrack en het is het album dat ik het meeste afspeel. Het is zo’n unieke soundtrack en geeft mij een stoot  adrenaline. Mijn volledige recensie is te lezen op King Arthur: Legend of the Sword – Daniel Pemberton.

Foto’s

Soms zeggen plaatjes meer dan woorden. Hier een aantal van mijn favoriete foto’s van 2017.

Hisaishi signeert
Joe Hisaishi signeert na zijn concert tijdens Film Music Prague
Anton en Abel Korzeniowski hebben een kort gesprekje tijdens het filmmuziekfestival in Krakau
Aanwezig bij de opnames voor Wild van Matthijs Kieboom
Festivaldirecteur Diego Navarro en Anton tijdens Fimucité – © Fimucité

Auteur

  • Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.