Wild – Matthijs Kieboom

Matthijs Kieboom - WildAls je deze site regelmatig bezoekt, is het je misschien opgevallen dat we de Nederlandse film Wild samen met de componist Matthijs Kieboom gedurende het jaar nauwlettend hebben gevolgd. We waren bij de opnamesessie aanwezig van de soundtrack en hebben Kieboom geïnterviewd over zijn gedachten achter deze score, wat ook interessant is om te lezen en veel extra informatie bevat over de muziek. Voordat ik met deze recensie verder ga, moet ik eerst vermelden dat ik Kieboom al een paar jaar ken en hem als een vriend beschouw. Hierdoor is dit verhaal vatbaar voor wat vooroordelen van mijn kant. Als je besluit om deze beoordeling om die reden over te slaan, heb ik daar geen enkele moeite mee. Maar als je dat doet, raad ik je wel aan om dit album te beluisteren en zelf een oordeel te geven.

Veel films die in Nederland worden gemaakt, zijn romantische komedies en Kieboom wordt vaak gevraagd om muziek voor deze te componeren. Wild daarentegen, is een heel andere film aangezien het een natuurfilm over de Veluwe is. Het is geen documentaire, zoals Kieboom in zijn interview heeft uitgelegd, maar een speelfilm waarin de dieren als acteurs worden beschouwd. Dit wil echter niet zeggen dat het standaard filmmuziek is. De soundtrack begint heel sterk met “The Veluwe”, wat het enige thema  van de soundtrack introduceert: het is een schitterende melodie die voornamelijk door de violen gespeeld wordt. Het thema komt een paar keer terug: bijvoorbeeld in “A Change of Seasons: Part 1 – Spring” waar het thema gepaard gaat met enkele springerige patroontjes in de fluit, waardoor het klinkt als vogels die terugkeren voor de lente. Het thema is briljant geïntegreerd in de actiemuziek die te horen is in “The Hunt: Part 1 – Playing Deers”, waar het thema door de hoorns wordt gespeeld voordat het overgaat in de elegante muziek die de herten vertegenwoordigen. In “The Longest Day, the Shortest Night” is een mooie hint op het thema te horen, samen met de  stofzuigerslangen uit de speelgoedwinkel – die Kieboom in het interview noemde – waardoor een zeer mysterieus effect ontstaat. Omdat de film zich gedurende een jaar afspeelt en begint en eindigt met de winter, is het logisch dat de film ook eindigt met het thema, zoals te horen is in “A Change of Seasons: Part 4 – Winter ” waardoor alleen het nummer “Wild Credits” overblijft, wat geen exacte herhalingen bevat van de muziek, die je meestal in de aftiteling hoort, maar mooi op zichzelf staat.

Ik heb de laatste tijd aardig wat filmmuziek gehoord uit recente blockbusters die actiescènes illustreren met eindeloze gebonk, percussie-instrumenten en andere geluidseffecten, waardoor een zielloos muziekstuk ontstaat. De muziek die Kieboom voor de actiescènes heeft geschreven, is alles behalve dat. “Lucanus Cervus” is een voorbeeld van een gevecht tussen twee vliegend herten: het wordt gedaan door een snel patroon in de strijkers met ondersteuning van het koper. Dit resulteert in prachtige achtergrondmuziek voor deze vechtscène, wat zo’n opluchting is na al dat gedreun dat we de laatste tijd uit Hollywood horen komen. Hetzelfde principe is toegepast op “Measuring Strength”.

Wanneer ik een soundtrack aan het recenseren ben, kies ik vaak hier en daar nummers uit om er iets over te vertellen. De aanpak van Kieboom om geen emotie aan de dieren te geven door middel van muziek, maar in plaats daarvan deze te gebruiken om te vertellen wat er op het scherm gebeurt, maakt dat een beetje moeilijk. De andere uitdaging die ik heb, is om de hoogtepunten van dit album te kiezen. De reden hiervoor is dat geen enkel nummer hetzelfde klinkt. Elk nummer heeft zijn eigen melodieën en instrumenten. Je hoort Het Gelders Orkest samen met percussie, gitaren, een ney (gespeeld door Siran Arat, die ook heeft meegewerkt aan andere soundtracks van Kieboom), stofzuigerslangen en een piano, waardoor een volledig pakket van allemaal prachtige nummers ontstaat. In plaats van naar afzonderlijke nummers te luisteren, kun je beter even gaan zitten om naar dit album van begin tot het eind te luisteren. Sterker nog, probeer de film zelf te vinden als deze uitkomt op allerlei platformen en geniet van deze prachtige muziek samen met de verbluffende beelden op het scherm. Ik kan deze soundtrack sterk aanbevelen. Ik ben er zelfs van overtuigd dat ik dezelfde aanbeveling zou hebben gedaan als Kieboom geen vriend van mij was. Maar dat is iets wat we nooit zullen weten.

Luisteren of kopen

 • Koop deze soundtrack digitaal op  iTunes en in Mei verkrijgbaar op CD.
 • Luister naar deze soundtrack op Spotify.

Lijst van nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. The Veluwe (4:02)
 2. Bathing Birds (1:32)
 3. The Winter Hunt and The Deers (2:50)
 4. Antler and Father Boar (2:16)
 5. Squeakers (1:58)
 6. Dung (1:07)
 7. The Wild Boar (1:50)
 8. New Life (2:27)
 9. A Change of Seasons: Part 1 – Spring (1:07)
 10. Lack of Attention – Death (2:19)
 11. The Hunt: Part 1 – Playing Deers (2:53)
 12. Fishing (1:40)
 13. Family Fox (2:11)
 14. Young and Vulnerable (1:06)
 15. Flies and Dragonflies (1:43)
 16. A Change of Seasons: Part 2 – Summer (0:46)
 17. Catching Ants (1:23)
 18. The Hunt: Part 2 (1:24)
 19. The Longest Day, the Shortest Night (2:11)
 20. The First Flight (2:17)
 21. Antlers Dance (1:22)
 22. Berries and Spreading Wings (3:04)
 23. Lucanus Cervus (1:40)
 24. Falling Acorn (1:07)
 25. Hatching Eggs and Leaving the Nest (3:06)
 26. A Change of Seasons: Part 3 – Autumn (2:59)
 27. Measuring Strength (3:57)
 28. Seduction (2:49)
 29. A Change of Seasons: Part 4 – Winter (2:26)
 30. Wild Credits (3:21)

MovieScore Media / PV Pictures Music Records (2018)

Auteur

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *