Film Music Festival Gala 2021 – 2021-08-28, Krakau

Ik bewaar al mijn concert- en festivalverslagen in folders, één voor elk jaar, op een harde schijf. Dit verslag is het eerste dat ik voor 2021 schrijf en dat komt natuurlijk door de pandemie. Het laatste concert dat ik bijwoonde was het Star Wars concert in Praag in februari 2020, maar eindelijk, na anderhalf jaar, kon ik weer van live filmmuziek genieten en in plaats van één concert, werd ik op drie concerten getrakteerd op één avond tijdens het Krakau Filmmuziekfestival. De organisatoren hadden vijf openluchtconcerten in twee dagen gepland, maar helaas moesten de twee concerten op zondag – een concert voor kinderen en een Best of John Barry concert – worden uitgesteld, vanwege zeer ongunstige weersvoorspellingen. De drie concerten op zaterdag waren officieel drie afzonderlijke korte concerten met eigen kaartjes, maar ze waren elk een eerbetoon aan muziek uit recente televisieseries, dus ik zal ze in dit verslag als één concert beschouwen.

Elk concert werd een ‘seizoen’ genoemd en was opgebouwd rond een specifiek thema. Het eerste seizoen, getiteld ‘Clash’, was voornamelijk een eerbetoon aan de Poolse media. We konden luisteren naar muziek van de Poolse componisten Atanas Valkov, Maciej Zieliński en Łukasz Targosz, die allemaal aanwezig waren en aan het concert deelnamen door hun stukken op allerlei instrumenten te begeleiden. Tijdens dit seizoen werden de Poolse Soundtrack Awards uitgereikt. Łukasz Targosz kreeg die van 2019 voor de muziek voor The Pack, omdat er in 2020 geen live FMF Gala kon plaatsvinden en Atanas Valkov kreeg de 2020 prijs voor de muziek voor The King of Warsaw. Het mag geen verrassing zijn dat we de winnende soundtracks in dit seizoen konden horen. De Poolse Soundtrack Awards waren niet de enige awards die werden uitgereikt, want we konden ook de muzikale interpretatie horen van de 2020 FMF Young Talent Award winnaar Henrik Lindström voor een scène uit The Crown.

Terwijl het eerste seizoen werd gedirigeerd door Katarzyna Tomala, werd het tweede seizoen, getiteld ‘Memory’, aangevoerd door Diego Navarro. Dit seizoen was toegespitst op internationale televisieseries en tijdens dit deel kon ik naar meer muziek luisteren die onbekend voor me was. De meeste componisten waren mij wel bekend, maar waarschijnlijk niet voor veel anderen in het publiek. Dit seizoen had een goede balans tussen traditionele orkestrale soundtracks, zoals de muziek uit Succession en moderne muziek zoals Years and Years die het orkest en koor naar een hoger niveau tilde.

Het derde en laatste seizoen ‘Crown’ werd door beide dirigenten gedirigeerd en bevatte de muziek van de internationale gasten, van wie sommigen in staat waren het festival bij te wonen. In dit seizoen konden we luisteren naar muziek van Martin Phipps, die aanwezig was in het publiek, en ook naar de muziek van de Netflix-serie The Witcher, met co-componist Sonya Belousova achter de piano. In dit seizoen maakte de FMF ook de FMF Young Talent Award 2021 winnaar Yeakun Yoo bekend, die prachtige muziek schreef bij een scène uit bovengenoemde Netflix-serie. De avond werd afgesloten met een suite uit Vikings, na de succesvolle suite uit 2015, maar helaas zonder Trevor Morris, Tina Guo en Einar Selvik. Hun vervangers deden het echter geweldig om een perfecte avond vol muziek uit televisieseries af te sluiten.

Het was fijn om een openluchtconcert van het FMF mee te maken, ook omdat de eerste edities van het festival in een park plaatsvonden. Het voelde ook veiliger tijdens corona om een openluchtconcert te hebben, waarbij je de opdracht kreeg om een stoel leeg te laten tussen jou en andere mensen als je niet van hetzelfde gezin was.

Wat ik zo geweldig aan de FMF vind, is dat ze niet terugdeinzen voor niet mainstream filmmuziek. Het merendeel van de muziek tijdens de concerten had ik nog niet eerder gehoord en ik vind het heerlijk om in aanraking te komen met nieuwe soundtracks. Het is ook boeiend om te zien hoeveel plezier de artiesten op het podium hebben. Ze hebben meer dan een jaar in hun studio’s opgesloten gezeten en je kon hun opwinding zien wanneer ze hun muziek aan het uitvoeren waren. Ik ben heel blij dat ik na een lange pauze weer naar live filmmuziek kon luisteren en dat het een Krakau FMF concert was, was voor mij een perfecte match, aangezien ik al meer dan tien jaar graag naar dit specifieke festival ga. Jammer genoeg kan ik niet naar het John Barry concert aangezien deze uitgesteld is tot oktober, maar ik kijk er naar uit om volgend jaar weer naar het volwaardige festival te gaan, als de wereld er hopelijk beter voor staat.

Concertinformatie

Waar: Henryk Jordan Park in Krakau, Polen
Wanneer: 28 august 2021
Orkest: Beethoven Academy Orchestra onder leiding van Katarzyna Tomala en Diego Navarro
Koor: Pro Musica Mundi Choir 
Zangeressen: Anna Karwan, Natalia Nykiel, Kacha Kowalczyk, Cecilia Krull en Kasia Moś
Andere artiesten: Marcin Patrzałek, Leszek Nowotarskin, Jacek Tarkowski, Robert Majewski, Michał Heller, Tomasz Kupiec, Marta Maślanka en Lindsay Deutsch
Gasten: Atanas Valkov, Maciej Zieliński, Łukasz Targosz, Martin Phipps, Sonya Belousova, Giona Ostinelli, Henrik Lindström en Yeakun Yoo

Programma

Seizoen 01 – Clash

 • Initials S.G. – Maciej Zieliński
 • The Crown – winnende suite van FMF Young Talent 2020 Henrik Lindström
 • Servants of war – Maciej Zieliński
 • The Pack – Łukasz Targosz
 • The King of Warsaw – Atanas Valkov
 • The Coldest Game – Łukasz Targosz

Seizoen 02 – Memory

 • Succession – Nicholas Britell
 • Patrick Melrose – Hauschka
 • Gunpowder – Hauschka
 • The Young Pope – Lele Marchitelli
 • The Great – Nathan Barr
 • Lovecraft Country – Laura Karpman
 • “Lo Vas A Olvidar” uit Euphoria
 • Years and Years – Murray Gold

Seizoen 03 – Crown

 • The Coldest Game – Łukasz Targosz
 • The Queen’s Gambit – Carlos Rafael Rivera
 • The Crown – Martin Phipps
 • Black Mirror – Martin Phipps, Alev Lenz
 • Victoria – Martin Phipps
 • The Witcher – winnende suite van FMF Young Talent 2021 Yeakun Yoo
 • The Witcher – Sonya Belousova, Giona Ostinelli
 • “My Life Is Going On” uit La Casa de Papel
 • Vikings – Trevor Morris

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *