Orkestret – Nicklas Schmidt

In quarantaine moeten verblijven door corona brengt allerlei ongemakken met zich mee. Niet alleen ben ik ziek, maar ik kan ook niet naar de bioscoop voor vermaak en recensies. Gelukkig zijn er buiten de bioscoop om nog veel andere soundtracks die de moeite waard zijn om over te schrijven en één daarvan is de muziek van de Deense televisieserie Orkestret door Nicklas Schmidt. Een kleine disclaimer is hier nodig: Ik ken Schmidt namelijk persoonlijk en ik was een tijdje geleden betrokken bij het samenstellen van de tracklist voor dit album. Omdat de kans groot is dat je nog niet eerder van Schmidt en deze Deense serie hebt gehoord, wil ik er toch graag over schrijven.

De serie is een komedie-drama over een orkest, dus het is niet verwonderlijk dat de soundtrack volledig orkestraal is, uitgevoerd door het Danish National Symphony Orchestra. Als je een liefhebber van filmmuziek bent die tijd op YouTube doorbrengt, ben je waarschijnlijk bekend met sommige van de schitterende filmmuziekconcerten die dit orkest in Denemarken geeft. Zoniet, dan is dat zeker de moeite waard om ze een keer te beluisteren.

Het album is met ongeveer 30 minuten aan muziek net echt lang, verdeeld in korte nummers van niet langer dan twee minuten. De lengte van elk nummer is echter geen probleem, want elk nummer klinkt als een klassiek stuk dat decennia of zelfs honderden jaren geleden geschreven had kunnen zijn. Veel van deze nummers bevatten bovendien een van de thema’s van de soundtrack. Ik ben niet zo thuis in klassieke muziek, maar zelfs ik kan de inspiratie horen in nummers als “Halvtreds skruer” en “Bomeo og Julie”. Ik kan me voorstellen dat de muziek perfect past in een serie die over een orkest gaat, en als bonus is het album ook nog eens erg aangenaam om naar te luisteren. Als je een half uurtje tijd hebt, raad ik je aan er eens naar te luisteren om te kijken of je het hiermee eens bent. Het enige minpunt dat ik aan deze muziek heb kunnen vinden is dat, op het moment dat ik dit schrijf, je deze uitstekende soundtrack niet aan kunt schaffen.

Luisteren of kopen

 • Deze soundtrack is momenteel niet te koop.
 • Luister naar deze soundtrack op Spotify of YouTube

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

 1. Velkommen til huset (intro) (1:28)
 2. Bo’s snedige planer (2:00)
 3. Spiller du nogensinde nøgen? (1:09)
 4. Halvtreds skruer (1:26)
 5. Nachspiel (1:49)
 6. Jeppes prøvelser (1:14)
 7. Morfinvals (1:16)
 8. Derfor kan jeg lide mit job (1:17)
 9. En tikkende bombe (1:25)
 10. Bomeo og Julie (0:56)
 11. Roder i Maestros taske (1:29)
 12. Anerkendelsens rus (1:42)
 13. Bo overværer noget (1:29)
 14. En hurtig indføring i Mahler (1:10)
 15. Spild af liv (0:54)
 16. Juletid (0:50)
 17. Glæden er jordens gæst (1:00)
 18. Smuttur til Aalborg (1:23)
 19. En sag for Politiken (0:54)
 20. Verdens bedste julemand (0:51)
 21. Kantinefnidder (1:41)
 22. Han gik banjo midt i Brahms (1:13)
 23. Jeppe mander sig næsten op (1:28)
 24. Sendt til hjørnespark (1:11)

Duur: 31 minuten
DR (2022)

Auteur

 • Anton Smit

  Anton is de hoofdredacteur en oprichter van Soundtrackwereld. Nadat hij een tijdje af en toe over filmmuziek had geschreven, vond hij het tijd worden om een eigen site te creëren om muziek uit film, maar ook uit andere media, te promoten. Naast tijd te besteden aan deze website is Anton lid van de International Film Music Critics Association, werkt Anton in de IT en speelt hij tuba in een lokaal orkest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *