Traveler – A Journey Symphony – Austin Wintory

De meeste recensies die op deze site te vinden zijn, gaan over originele soundtracks, wat betekent dat de muziek gebruikt wordt in de film, televisieserie of spel waarvoor het geschreven is. Slechts een enkele keer heb ik een recensie geschreven waarbij dit niet het geval is. So Say We All is bijvoorbeeld een bespreking van een album met live versies van de muziek uit Battlestar Galactica en Mononoke Hime: Symphonic Suite is een opname van suites gebaseerd op de muziek uit Mononoke Hime. Toen Austin Wintory zijn volgers via zijn sociale media verraste met een nieuw album, wist ik dat dit weer een van die zeldzame gelegenheden was.

Het album dat Wintory heeft uitgebracht is getiteld Traveler – A Journey Symphony en het is een viering van de tiende verjaardag van het computerspel Journey, waarvoor Wintory de muziek heeft geschreven en waarmee hij zijn succesvolle carrière heeft gelanceerd. Zoals je misschien weet, beschouw ik de muziek voor Journey als één van de beste soundtracks van de laatste tijd, want ze staat vermeld in mijn Top 20 van het laatste decennium en ik heb ook een uitgebreide recensie over de originele soundtrack van Journey geschreven.

Wat dit nieuwe album zo speciaal maakt, is dat het een nieuwe kijk is op de bestaande melodieën uit het spel. De muziek uit Traveler bevat geen synth-elementen zoals het origineel wel deed maar krijgt een volledige orkest- en koorbehandeling, uitgevoerd door het London Symphony Orchestra en de London Voices, die mogelijk tot de beste musici ter wereld behoren. Wat ik zo mooi aan dit album vind, is dat het een prachtige mengeling is van oud en nieuw. De muziek wordt uitgevoerd door enkele van Wintory’s naaste collaborateurs, zoals celliste Tina Guo, die aan de originele score heeft meegewerkt en Kristin Naigus, die op verschillende houtblaasinstrumenten speelt en met wie Wintory afgelopen jaren heeft samengewerkt. 

De wonderschone melodieën uit Journey zijn heel herkenbaar, maar er zijn ook veel nieuwe elementen te vinden op dit album. Ten eerste waren er voor Wintory geen beperkingen om zijn werk in het spel te laten passen, waardoor hij de muziek en de muzikanten extra kon laten schitteren. Ten tweede kun je Wintory’s muzikale groei van de afgelopen tien jaar goed horen. Elk stuk bevat mooie nieuwe elementen die de muziek naar een hoger niveau tillen.

Nadat ik het album had gekocht zonder er ook maar een seconde van gehoord te hebben, zei ik al tegen mezelf dat de muziek vast beter zou zijn dan het origineel. Na het beluisterd te hebben is dat in één opzicht zeker het geval, maar anderzijds bleef ik tijdens het schrijven van deze recensie ook teruggrijpen naar de originele Journey soundtrack. Het origineel is op zichzelf al fantastisch en ik zie Traveler – A Journey Symphony als een fraaie, maar daarnaast ook als een andere, weergave van de muziek, uitgevoerd door briljante muzikanten. Hopelijk lukt het een keer om het volledige album – of op zijn minst enkele nummers ervan – live te horen tijdens een concert. Het is echt een geweldig geschenk van Austin Wintory aan zijn fans en aan andere liefhebbers van gamemuziek.

Luisteren of kopen

Lijst van de nummers

De hoogtepunten zijn vetgedrukt.

  1. Nascence (2:03)
  2. The Call (4:59)
  3. Threshold (7:16)
  4. Road of Trials (5:31)
  5. Descent (5:34)
  6. Atonement (6:56)
  7. Confluence (4:38)
  8. Nadir (7:27)
  9. Apotheosis (7:25)
  10. I Was Born For This (4:54)

Duur: 56 minuten

T-65b Records (2022)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *